Κοσμος

Η εξαφάνιση της Laci Peterson: Από την απιστία στη σύλληψη του δολοφόνου

Η υπόθεση που έδωσε στοιχεία στην Gylian Flyn για το βιβλίο το «Το κορίτσι που εξαφανίστηκε»

28058828_10215807199198740_8716476474297011906_n.jpg
Μιμή Φιλιππίδη
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Scott Peterson.jpg
© Justin Sullivan/Getty Images/Ideal Image

Η εξαφάνιση της Laci Peterson: η απιστία, η δολοφονία, η σύλληψη του ενόχου

Η εξαφάνιση της Laci Peterson καθήλωσε από την πρώτη στιγμή, όχι μόνο τη βόρεια Καλιφόρνια όπου κατοικούσε με τον γοητευτικό σύζυγό της Scott, αλλά ολόκληρη την Αμερική. Ήταν 27 ετών, έγκυος 8 μηνών και χάθηκε την Παραμονή των Χριστουγέννων του 2002.

Αργά το απόγευμα της Παραμονής, ο Scott, αφού είχε περάσει την ημέρα του ψαρεύοντας στον Κόλπο του Σαν Φρανσίσκο, γύρισε στο σπίτι τους στο Modesto και δεν τη βρήκε. Το πρωί, μετά το πρόγευμά τους, η Laci έβγαλε βόλτα τον σκύλο τους – τον οποίο είχαν δει οι γείτονες να περιφέρεται αργότερα μόνος του και τώρα βρισκόταν στην αυλή του σπιτιού.

Ο Scott τηλεφώνησε στη μητέρα της Laci και της είπε ότι η Laci «ήταν αγνοούμενη» – το ζευγάρι ήταν καλεσμένο στα πεθερικά του για το γιορτινό χριστουγεννιάτικο δείπνο. Η μητέρα της Laci απόρησε που ο Scott έβγαλε τόσο βιαστικό συμπέρασμα μιλώντας για «αγνοούμενη» και έκανε τηλεφωνήματα σε φίλες της κόρης της. Κανείς όμως δεν την είχε δει ή ακούσει όλη την ημέρα. Αμέσως, ο πατριός της Laci κάλεσε την αστυνομία του Medesto, η οποία κινητοποιήθηκε το ίδιο απόγευμα. Ο ντετέκτιβ, που ανέλαβε επικεφαλής των ερευνών για την εξαφανισμένη έγκυο, έψαξε το σπίτι των Peterson και κάλεσε τον Scott στο Τμήμα, όπου εκείνος πρόθυμα έδωσε κάθε πληροφορία για τη ζωή του ζευγαριού. Δέχτηκε μάλιστα η κατάθεση να μαγνητοσκοπείται, ενώ δεν είχε αντίρρηση να περάσει από ανιχνευτή ψεύδους, αν χρειαζόταν.

Laci Peterson Chronicle.jpg
© Justin Sullivan/Getty Images/Ideal Image

Τα Χριστούγεννα του 2002 αφίσες με τη χαμογελαστή Laci βρίσκονταν σε όλη την περιοχή, ενώ η είδηση απέκτησε εθνική προβολή στα ΜΜΕ και το πλατύ χαμόγελό της άγγιξε όλη τη χώρα. Κέντρο εθελοντών στήθηκε σε ξενοδοχείο. Χιλιάδες φυλλάδια, φωτογραφίες και πληροφορίες αμοιβής για την εύρεση της Peterson μοιράστηκαν και δημοσιεύθηκαν.

Οι γείτονες των Peterson, από την απέναντι μεριά του δρόμου, επιστρέφοντας από ταξίδι διακοπών διαπίστωσαν ότι είχε γίνει διάρρηξη στο σπίτι τους. Η αστυνομία ερεύνησε την υπόθεση και κατέληξε ότι η διάρρηξη και η εξαφάνιση της Laci Peterson δεν συνδέονταν.

Ο Scott Peterson, ως πωλητής λιπασμάτων, είχε μια αποθήκη που χρησιμοποιούσε για να αποθηκεύει τα απαραίτητα για τη δουλειά του εργαλεία, όπως και το μικρό σκάφος που είχε για το ψάρεμα. Η αστυνομία διερεύνησε τον ισχυρισμό του ότι ψάρευε την ημέρα που η σύζυγός του εξαφανίστηκε, πηγαίνοντας αρχικά στην αποθήκη (όπου βρέθηκαν πολλές φρεσκοφτιαγμένες από τσιμέντο άγκυρες) και ακολούθως στη μαρίνα του Μπέρκλεϊ (από όπου είχε περάσει ο Peterson την ημέρα της εξαφάνισης και είχε φυλάξει το εισιτήριο). Ως τις 28 Δεκεμβρίου είχαν ερευνηθεί κοντινές πόλεις, ποταμοί, υγροβιότοποι χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Η αμοιβή για την εύρεση και ασφαλή επιστροφή της Laci ήταν 500.000 δολάρια. Στο μεταξύ υπήρχε παντού η φωτογραφία με τη χαμογελαστή Laci και τον αριθμό της αστυνομίας για πληροφορίες. Στον αριθμό αυτό κάλεσε μια γυναίκα και είπε: «Έχω δεσμό με τον Scott Peterson από τον Νοέμβριο. Μου είπε ότι η γυναίκα του έχει πεθάνει». Ο ντετέκτιβ την επισκέφθηκε αμέσως. Λεγόταν Amber Frey και δέχτηκε να ηχογραφεί τις συνομιλίες με τον Scott, όσο η αστυνομία έκανε τις έρευνές της.

Την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 2003 έγινε μια μεγάλη αγρυπνία από 1.000 ανθρώπους –φίλους, συγγενείς της Laci και απλούς πολίτες– υπό το φως των κεριών σε  πάρκο του Modesto. Ο Scott Peterson ήταν ανάμεσά τους, αλλά αθέατος. Όσο καιρό γίνονταν οι έρευνες για την έγκυο γυναίκα του, δεν επεδίωκε την προβολή της υπόθεσης, την οποία άφηνε στους γονείς και συγγενείς της Laci. Αργότερα ήρθε στο φως συνομιλία του, ηχογραφημένη, από την Amber Frey. Την ώρα της αγρυπνίας, καλούσε την ερωμένη του τάχα από το Παρίσι, όπου πολύς κόσμος είχε συγκεντρωθεί κοντά στον Πύργο του Άιφελ για να υποδεχτεί τον νέο χρόνο. Η αστυνομία ζητούσε από το κοινό τη βοήθειά του για την επαλήθευση της ιστορίας του Scott Peterson ότι ψάρευε και ζητούσε από όποιον είχε δει το φορτηγάκι ή το σκάφος του να καλέσει. Δύτες δεν είχαν σταματήσει να ερευνούν τον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο και την ακτή κοντά στη μαρίνα του Μπέρκλεϊ, αλλά δεν είχαν βρει τίποτα σχετικό με την υπόθεση.

Στις 17 Ιανουαρίου η Amber Frey εμφανίζεται δημόσια και δίνει συνέντευξη Tύπου. Είχε ερωτικές σχέσεις με τον Scott Peterson, λέει, θεωρώντας ότι η γυναίκα του έχει πεθάνει, όπως της είχε πει ο ίδιος. Φαίνεται ειλικρινής, συγκλονισμένη από την εξαφάνιση της Laci, η οποία εύχεται να βρεθεί, και κερδίζει τη συμπάθεια του κόσμου. Τώρα για τον κόσμο ο Peterson  αρχίζει να φαντάζει σαν ύποπτος για τη δολοφονία της γυναίκας του. Το κίνητρό του απέκτησε μορφή και όνομα: Amber Frey.

Το κέντρο εθελοντών κλείνει. Οι συγγενείς της Laci συγκλονίζονται. Σε μια εποχή που τα κοινωνικά μέσα δεν υπήρχαν ακόμη, οι σκανδαλοθηρικές εφημερίδες και εκπομπές κάνουν θραύση. Ο Peterson εμφανίζεται τελικά και ο ίδιος σε τηλεοπτική εκπομπή λέγοντας ότι μπορεί να είναι άπιστος, αλλά δεν είναι δολοφόνος. Ήταν εν γνώση της γυναίκας του η απιστία του, αλλά τον είχε συγχωρέσει. Κανείς δεν τον πιστεύει. Ο Peterson το νιώθει και απομακρύνεται από τα φώτα της δημοσιότητας (έχει στο μεταξύ αρνηθεί να περάσει από ανιχνευτή ψεύδους). Ενώ η αστυνομία ερευνά εκ νέου το σπίτι του ζευγαριού, οι συγγενείς προσπαθούν να κρατήσουν την υπόθεση στο κοινό ενδιαφέρον και οι δύτες ερευνούν τον Κόλπο του Σαν Φρανσίσκο, κανένα ίχνος της Laci δεν έχει εμφανιστεί. Αρχές Μαρτίου η αστυνομία δηλώνει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο η Laci να έπεσε θύμα βίαιης ενέργειας.

Την πρώτη βδομάδα του Απριλίου σφοδρές καταιγίδες έπλητταν την περιοχή του Σαν Φρανσίσκο. Στις 13 Απριλίου ξεβράζεται στις ακτές πτώμα μωρού και στις 14 πτώμα νέας γυναίκας. Οι εξετάσεις θα δείξουν ότι πρόκειται για τη Laci Peterson και το αγέννητο αγόρι της, Conner. Στις 17 Απριλίου ο Scott Peterson συλλαμβάνεται. Τον Νοέμβριο του 2004 άρχισε η δίκη του. Ο Peterson ισχυριζόταν πάντα ότι ήταν αθώος, προσέλαβε έναν  προβεβλημένο δικηγόρο των διασήμων, αλλά δεν κατάφερε να πείσει για την αθωότητά του. Ο δικαστής έκρινε σκληρό και απάνθρωπο το έγκλημά του και του επέβαλε την ποινή του θανάτου με ένεση. Βρίσκεται στη φυλακή του San Quentin, από όπου κάνει συνεχώς εφέσεις.

Scott Peterson Murder.jpg
© David Paul Morris/Getty Images/Ideal Image

Ο Scott Peterson είναι ένας τυπικός κοινωνιοπαθής. Ένας όμορφος και γοητευτικός άνθρωπος με κενό συναισθήματος. Νιώθει ότι δικαιούται να κάνει ό,τι θέλει χωρίς να δίνει λογαριασμό, να γοητεύει, να ξεγελάει, να μαγεύει, να κατακτάει και όποτε βαρεθεί, να απαλλαγεί από ό,τι του είναι βάρος. Έχοντας γνωρίσει την Amber Frey, την οποία πολιορκούσε ως επόμενο θύμα της γοητείας του κι ενώ η γυναίκα του περίμενε το παιδί τους, ήθελε απλώς... να ξαναγίνει εργένης. Έτσι απλά, ξεφορτώθηκε ό,τι ήταν βαρίδι.

This graphic designer created an 'Artphabet' | GMA

Το προφίλ του κοινωνιοπαθούς ή του νάρκισσου δολοφόνου ταιριάζει σε πολλούς δράστες εγκλημάτων στις ΗΠΑ, είναι υλικό πολλών γνωστών βιβλίων και ταινιών. Το βιβλίο της Gylian Flyn «Το κορίτσι που εξαφανίστηκε» έχει πάρει (καθ’ ομολογία της συγγραφέως σε συνεντεύξεις της) πολλά στοιχεία και από αυτή την υπόθεση – αν και πραγματεύεται κάτι διαφορετικό. Όλες οι εικόνες από το Κέντρο Εθελοντών με τους γονείς που αγωνιούν για την εξαφανισμένη κόρη τους ενώ ο σύζυγος φαίνεται αδιάφορος, η ερωμένη που εμφανίζεται ξαφνικά στην ιστορία, ο δικηγόρος των διασήμων, τα σκανδαλοθηρικά κανάλια υπάρχουν αποτυπωμένα σε δημοσιογραφικές εκπομπές και είναι μια πραγματικότητα στις ΗΠΑ. Στην Ελλάδα ακόμη ο «κοινωνιοπαθής», ο «νάρκισσος» δολοφόνος δεν έχει καταγραφεί –με αυτό το όνομα– ως πραγματικότητα.

'Interview with a Monster: The Scott Peterson Case'

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ