Κοσμος

Dorothy Stratten: Μια δολοφονία που μοιάζει βγαλμένη από ταινία τρόμου

Αληθινά εγκλήματα και τραγικές ιστορίες που συγκλόνισαν τον κόσμο

28058828_10215807199198740_8716476474297011906_n.jpg
Μιμή Φιλιππίδη
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
28-dorothy-stratten.jpg
© Gregory C. McLean via Dorothy Stratten

Η δολοφονία της Dorothy Stratten: Η αληθινή ιστορία ενός εγκλήματος στο Χόλιγουντ που έγινε αργότερα ταινία

Το Χόλιγουντ από τότε που δημιουργήθηκε είναι πόλος έλξης για νεαρές ηθοποιούς που θέλουν να δοκιμάσουν την τύχη τους στον κόσμο του θεάματος. Πολλές ιστορίες επιτυχίας έχουν γραφτεί, αλλά και πολλές τραγικές - ειδικά όταν σχετίζονται με έγκλημα και το θύμα είναι μια όμορφη νέα γυναίκα.

Η Dorothy Stratten ήταν μια πανέμορφη κοπέλα που είχε γεννηθεί στο Βανκούβερ του Καναδά στις 28 Φεβρουαρίου 1960. Όταν ήταν ακόμη στο λύκειο κι εργαζόταν παράλληλα σε καφετέρια, γνώρισε τον 26χρονο Paul Snider (μικροαπατεώνα και προαγωγό) και τα έφτιαξε μαζί του. Ο Snider είδε την ομορφιά της Dorothy σαν διαβατήριο για το Hollywood που ονειρευόταν πάντα να κατακτήσει. Την έπεισε να στείλει φωτογραφίες της στο Playboy. Προσέλαβε επαγγελματία φωτογράφο που της έβγαλε γυμνές φωτογραφίες και τις έστειλε στο περιοδικό. Η Dorothy ήταν ακόμη ανήλικη, οπότε ο Snider έπρεπε να πείσει τη μητέρα της να υπογράψει σχετική έγκριση.

Οι φωτογραφίες εντυπωσίασαν τους ανθρώπους του Playboy. Η κοπέλα δεν ήταν μια ακόμη όμορφη ξανθιά. Απέπνεε μια σπάνια, αυθεντική αθωότητα. Ζήτησαν αμέσως να δουν τη Dorothy από κοντά. Τον Αύγουστο του 1978 ταξίδεψε στο Λος Άντζελες. Ήταν η πρώτη πτήση της, το πρώτο αεροπορικό ταξίδι της. Γρήγορα έγινε το αστέρι στη βίλα του Hugh Hefner, όπου επελέγη ως φιναλίστ για την 25η επέτειο του Great Hunt Playmate. Ο Snider την ακολούθησε τον Οκτώβριο και τον Ιούνιο του επόμενου έτους την έπεισε να παντρευτούν. Έγινε η Miss August 1979 του Playboy και άρχισε να δουλεύει στο Playboy Club στο Λος Άντζελες. Ο Hefner πίστευε ότι θα μπορούσε να έχει επιτυχία ως ηθοποιός και τη βοήθησε να κάνει μικρές εμφανίσεις σε τηλεοπτικές και κινηματογραφικές κωμωδίες.

The tragic death of Playboy Playmate Dorothy Stratten l ABC News

Το 1980 έγινε Playmate της Χρονιάς. Ο Hugh Hefner την προέτρεψε να χωρίσει με τον Snider γιατί έκρινε ότι η παρουσία του την έβλαπτε -είχε ενοχληθεί με τον τρόπο που ο Snider φερόταν, ντυνόταν και προσπαθούσε να διεισδύσει στον χώρο του θεάματος για δικά του οφέλη. Πολλές φίλες, που απέκτησε η Dorothy στη βίλα του Playboy, την προειδοποίησαν επίσης για τον Snider, που έλεγχε τα οικονομικά της και την ακίνητη περιουσία της.

Σε ένα από τα πάρτι στη βίλα, η Dorothy γνώρισε τον σκηνοθέτη Peter Bogdanovitch που μαγεύτηκε μαζί της από την πρώτη στιγμή. Ο Bogdanovich ήταν 40ρης, βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης και χωρισμένος. Η Dorothy ξεκίνησε μια σχέση μαζί του, όταν αυτός σκηνοθετούσε το “They All Laughed” («Όλοι έσκασαν στα Γέλια», με την Όντρεϊ Χέπμπορν κ.α.) που θα ήταν η πρώτη της ταινία μεγάλου στούντιο. Zήτησε από τον Snider να χωρίσουν. Εκείνος προσέλαβε ιδιωτικό ντετέκτιβ να την παρακολουθεί. Ο Snider δεν γινόταν πια δεκτός στη βίλα -ο θυρωρός του είχε κλείσει την πόρτα κατάμουτρα, μετά από εντολή του Hefner. Μετά τον χωρισμό τους, η Stratten μετακόμισε με τον Bogdanovich, σχεδιάζοντας να υποβάλει αίτηση διαζυγίου από τον Snider.

Τη νύχτα της 31ης Ιουλίου 1980, ο Snider, γνωρίζοντας ότι η σύζυγός του ζούσε με τον Bogdanovitch, κρύφτηκε έξω από το κτήμα του σκηνοθέτη στο Λος Άντζελες, σκοπεύοντας να πυροβολήσει όποιον εμφανιζόταν στην είσοδο. Μετά από αρκετές ώρες που δεν εμφανίστηκε κανείς, ο Snider έφυγε. Ανέβηκε στους λόφους του Hollywood με θέα στην πόλη και σκεφτόταν να αυτοκτονήσει, όπως ομολόγησε αργότερα στον φίλο που του είχε δανείσει το περίστροφο.

Το μεσημέρι της Παρασκευής 8 Αυγούστου, η Stratten και ο Snider είδαν ο ένας τον άλλον για πρώτη φορά μετά από σχεδόν τρεις μήνες. Η συνάντηση έγινε στο σπίτι του Snider (εκεί που παλιότερα έμενε και η Stratten) στο Δυτικό Λος Άντζελες. Αφού στο παρελθόν είχε πείσει την Stratten να δοκιμάσει την τύχη της στην Αμερική, να έρθει σε επαφή με το Playboy και μετά να τον παντρευτεί, ο Snider ήταν απόλυτα βέβαιος πριν τη συνάντηση ότι θα την έπειθε τώρα να τον δεχτεί πίσω.  Αλλά οι ελπίδες του για συμφιλίωση διαλύθηκαν γρήγορα, όταν η Stratten δήλωσε ότι ήταν ερωτευμένη με τον Bogdanovich και ήθελε να ολοκληρώσει την διαδικασία έκδοσης του διαζυγίου τους. Ο Snider απογοητεύτηκε και συμφώνησε να συναντήσει την Stratten μία ακόμη φορά την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσουν ένα χρηματικό συμβιβασμό.

Στις 9 Αυγούστου, την επομένη της συνάντησής του με την Stratten, ο Snider και ο ιδιωτικός ντετέκτιβ που είχε προσλάβει πήγαν σε ένα τοπικό κατάστημα όπλων. Το κατάστημα δεν μπορούσε να του πουλήσει όπλο εξαιτίας της Καναδικής του ιθαγένειας και ο Snider ζήτησε από τον ντετέκτιβ να αγοράσει εκείνος το όπλο. Ο ντετέκτιβ αρνήθηκε, όπως έκανε και τις επόμενες μέρες που ο Snider προσπάθησε και πάλι να τον πείσει να τον αγοράσει όπλο για «προστασία στο σπίτι». Στις 11 Αυγούστου, ο Snider είχε δει μια αγγελία για πώληση όπλου στην κοιλάδα San Fernando, αλλά πηγαίνοντας εκεί χάθηκε και γύρισε στο σπίτι άπρακτος.

Στις 13 Αυγούστου 1980 έκλειναν δυο χρόνια από τότε που η Stratten είχε φτάσει στο Λος Άντζελες για να ξεκινήσει τη σταδιοδρομία της ως μοντέλο. Εκείνη τη μέρα ο Snider αγόρασε μια χρησιμοποιημένη κυνηγετική καραμπίνα από ιδιώτη που βρήκε σε αγγελία τοπικής εφημερίδας. Αργότερα εκείνο το βράδυ σε κουβέντα με φίλους ανακοίνωσε πως είχε αγοράσει όπλο και πως «θα πήγαινε για κυνήγι». Κατά τη διάρκεια της ίδιας κουβέντας, λίγο περισσότερο από 12 ώρες πριν από τη δολοφονία, ο Snider ανέφερε πως το Playboy θα μπορούσε σύντομα να τραβήξει γυμνές φωτογραφίες μιας νεκρής Playmate για το επόμενο τεύχος.

Η Stratten έφτασε για τη συνάντησή της με τον Snider στο νοικιασμένο σπίτι στο Δυτικό Los Angeles το μεσημέρι της Πέμπτης 14 Αυγούστου. Είχε περάσει το πρωί με τον διαχειριστή της περιουσίας της και ένα από τα θέματα συζήτησης ήταν το ποσό που η Stratten θα πρόσφερε στον Snider το απόγευμα. (Η αστυνομία ανακάλυψε αργότερα 1.100 δολάρια μετρητά στο πορτοφόλι της Stratten, τα οποία προφανώς είχε φέρει για τον Snider ως προκαταβολή). Προς το τέλος της πρωινής σύσκεψής τους, ο διαχειριστής της Stratten τη συμβούλεψε να αποφύγει τις επαφές με τον σύζυγό της αναθέτοντας τις υπόλοιπες διαπραγματεύσεις για το διαζύγιο στον δικηγόρο της. Η Stratten έκρινε ότι η διαδικασία θα ήταν ευκολότερη εάν αντιμετώπιζε η ίδια τον Snider, εξηγώντας ότι ήθελε να διατηρήσει φιλικές σχέσεις μαζί του.

Οι δύο συγκάτοικοι του Snider είχαν φύγει το πρωί, οπότε το ζευγάρι ήταν μόνο όταν η Stratten μπήκε στο σπίτι. Στις οκτώ το βράδυ, οι δύο συγκάτοικοι είχαν επιστρέψει. Βλέποντας το αυτοκίνητο της Stratten σταθμευμένο μπροστά στο σπίτι και την πόρτα του υπνοδωματίου του Snider κλειστή, υπέθεσαν ότι το ζευγάρι είχε συμφιλιωθεί και ήθελε την ησυχία του. Οι συγκάτοικοι πέρασαν αρκετές ώρες βλέποντας τηλεόραση στο σαλόνι.

Στις έντεκα το βράδυ τηλεφώνησε ο ιδιωτικός ντετέκτιβ του Snider και ζήτησε από τους συγκατοίκους να μπουν στο υπνοδωμάτιο. Εκεί ανακάλυψαν νεκρούς τη Dorothy Stratten και τον Paul Snider. Είχαν σκοτωθεί με το όπλο του Snider. Και τα δύο πτώματα ήταν γυμνά. Η 20χρονη Dorothy είχε ξυλοκοπηθεί, είχε βιασθεί και είχε πυροβοληθεί με την καραμπίνα πάνω από το αριστερό μάτι (είχε διαλυθεί το κρανίο της). Τα ματωμένα αποτυπώματα του Snider πάνω στο πτώμα της πρόδιδαν ότι την είχε βιάσει μετά θάνατον. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της αστυνομίας, ο Snider είχε πυροβολήσει το Stratten το απόγευμα, μέσα σε μία ώρα από την άφιξή της στο σπίτι. Ο Snider αυτοκτόνησε περίπου μία ώρα μετά τη δολοφονία.

Κάποια στιγμή μετά τα μεσάνυχτα, ο ιδιωτικός ντετέκτιβ τηλεφώνησε στη βίλα του Playboy και είπε στον Hefner ότι η Dorothy Stratten είχε δολοφονηθεί. Ο Hefner κάλεσε τότε τον Bogdanovich, ο οποίος κατέρρευσε στο άκουσμα της είδησης. Η μητέρα της Stratten ενημερώθηκε για το θάνατο της κόρης της στο σπίτι της στο Βανκούβερ, αργότερα το πρωί.

Η δολοφονία της Dorothy Stratten έγινε θέμα μιας τηλεταινίας και αργότερα της κινηματογραφικής ταινίας “Star 80” του Bob Fosse, με τη Mariel Hemingway και τον Eric Roberts (που ενσάρκωσε τον Snider σε μια συγκλονιστική ερμηνεία).

Ο Peter Bogdanovich απογοητεύτηκε από τη σχετικά χλιαρή υποδοχή της ταινίας «Όλοι Έσκασαν στα Γέλια» που κυκλοφόρησε το 1981, έκανε με δική του οικονομική επιβάρυνση επεμβάσεις στο μοντάζ και η ταινία κυκλοφόρησε εκ νέου, οδηγώντας τον τελικά σε πτώχευση. Επισκέφτηκε και γνώρισε την οικογένεια της Stratten στον Καναδά και έγραψε το βιβλίο «Η δολοφονία του Μονόκερου: Dorothy Stratten 1960-1980». To 1988, σε ηλικία 49 ετών, ο Bogdanovich παντρεύτηκε τη Luise, τη μικρή αδελφή της Dorothy Stratton, που ήταν 20 ετών, προκαλώντας μεγάλη έκπληξη στο Χόλιγουντ. Έμειναν ωστόσο 13 χρόνια παντρεμένοι, ως το 2001 που χώρισαν.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ