Κοσμος

Ο πλέον καταζητούμενος επιχειρηματίας στον πλανήτη έχει κυπριακό διαβατήριο

Ποιος είναι ο χρηματιστής Τζο Λόου που τον ψάχνουν παντού - Πώς έμπλεξε σε σκάνδαλο Ντι Κάπριο και Μιράντα Κερ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
jho-taek-low.gif

Κυπριακή υπηκοότητα έχει ο πλέον καταζητούμενος επιχειρηματίας στον κόσμο και ιδιοκτήτης γιοτ με εσωτερική επένδυση από φύλλα χρυσού

Από διεθνούς φήμης χρηματιστής σε έναν από τους πλέον καταζητούμενους στον κόσμο. Η ιστορία του Τζο Λόου θα μπορούσε να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για ταινία του Χόλυγουντ. Η Interpol ψάχνει να τον συλλάβει, ενώ για τον εντοπισμό του έχει ζητηθεί η συνδρομή των αρχών σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ. Σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα «Πολίτης» της Κύπρου ο Τζο Λόου έχει κυπριακή υπηκοότητα και εμπλέκεται σε τεράστιο σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε στη Μαλαισία και το οποίο τον ανάγκασε να εξαφανιστεί.

Οι αποκαλύψεις έγιναν το 2015 και το σκάνδαλο αφορά στη διαχείριση του επενδυτικού ταμείου 1MDB, την ευθύνη του οποίου είχε ο τότε πρωθυπουργός της χώρας, Νατζίμπ Ραζάκ, που και εκείνος βρέθηκε μπλεγμένος και αντιμετωπίζει πολλές κατηγορίες. Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, διαπιστώθηκε υπεξαίρεση τουλάχιστον 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το υπερταμείο και ο Τζο Λόου είναι ο Νο1 ύποπτος για το ξέπλυμα χρήματος.

Η κυπριακή εφημερίδα αποκαλύπτει ότι μόλις ξέσπασε το σκάνδαλο, ο χρηματιστής απευθύνθηκε στις αρχές της Κύπρου, μέσω της εταιρείας Henley & Partners, και ακολουθώντας τις σχετικές διαδικασίες, εξασφάλισε το κυπριακό διαβατήριο. Στο ίδιο δημοσίευμα τονίζεται ότι όταν ο Λόου ζήτησε το διαβατήριο, δεν ήταν καταζητούμενος ούτε εκκρεμούσαν εντάλματα σύλληψης σε βάρος του, καθώς η έρευνα βρισκόταν ακόμη σε αρχικό στάδιο. 

Διαβατήριο με διαδικασία εξπρές - Το σπίτι στην Αγία Νάπα

Ο Λόου πήγε στην Κύπρο στις 18 Σεπτεμβρίου 2015 και με διαδικασία εξπρές πήρε σε δύο ημέρες κατ’ εξαίρεση το διαβατήριό του από το υπουργικό συμβούλιο.

Ταυτόχρονα, μέσω της εταιρείας Henley & Partners αγόρασε ημιτελή έπαυλη στην Αγία Νάπα, καταβάλλοντας το ποσό των 5 εκατ. ευρώ. Νωρίτερα, στις 24 Ιουνίου, ο χρηματιστής είχε καταθέσει 5.960.000 ευρώ σε κυπριακή τράπεζα.

Πώς μπλέχτηκαν στην ιστορία Ντι Κάπριο και Μιράντα Κερ

Με το σκάνδαλο να έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, ξεφεύγοντας από τα στενά όρια της Μαλαισίας, δεν άργησε η στιγμή που διάφοροι διάσημοι βρέθηκαν μπλεγμένοι. Ανάμεσά τους, ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο και η Μιράντα Κερ, καθώς και οι δύο είχαν λάβει «δώρα» από τον Τζο Λόου.

Με το που ενεπλάκη το όνομά τους στην πολύκροτη υπόθεση τόσο ο Ντι Κάπριο όσο και η Μιράντα Κερ συνεργάστηκαν με τις αρχές. Το διάσημο μοντέλο παρέδωσε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κοσμήματα αξίας 8,1 εκατομμυρίων δολαρίων -ανάμεσά τους πανάκριβα περιδέραια και δαχτυλίδια, τα οποία της είχε προσφέρει ως δώρα ο Τζο Λόου, το 2014.

Λεονάρντο Ντι Κάπριο
Λεονάρντο Ντι Κάπριο/© EPA/MAURIZIO BRAMBATTI

Στην περίπτωση του Ντι Κάπριο, ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός, επέστρεψε έναν πίνακα του Πικάσο αλλά και το... Όσκαρ του Μάρλον Μπράντο.

Το υπερπολυτελές γιοτ με τα... φύλλα χρυσού

Στο επίκεντρο του σκανδάλου βρέθηκε και ένα υπερπολυτελές γιοτ, το οποίο ανήκε στον Τζο Λόου.

Το «Equanimity», με μήκος 91,5 μέτρα, διαθέτει 11 καμπίνες, πισίνα 20 μέτρων, ελικοδρόμιο, ενώ η εσωτερική του διακόσμηση έχει και φύλλα χρυσού. Ο χρηματιστής φέρεται να το είχε αγοράσει για 250 εκατ. δολάρια, ποσό που κατηγορείται ότι καταχράστηκε από το επενδυτικό ταμείο. Το εντυπωσιακό γιοτ πωλήθηκε τελικά για 126 εκατ. δολάρια, τον περασμένο Απρίλιο.

Οι εικόνες από το εσωτερικό του... ζαλίζουν, όπως φαίνεται και στο video που ακολουθεί.

A closer look at the Equanimity

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ