Κοσμος

Καλιφόρνια: Κόβουν το ρεύμα γιατί φοβούνται τις φωτιές

Περίπου 800.000 σπίτια θα βυθιστούν στο σκοτάδι για αρκετές μέρες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πύρινη κόλαση στην Καλιφόρνια
Η πύρινη κόλαση του 2018 στην Καλιφόρνια / © EPA/PETER DASILVA

Εταιρεία παροχής ηλεκτρικού ρεύματος κόβει το φως σε σπίτια και επιχειρήσεις γιατί φοβάται την εκδήλωση πυρκαγιών στη βόρεια Καλιφόρνια. Έντονες οι αντιδράσεις των πολιτών.

Εταιρεία ηλεκτρισμού έχει αρχίσει να κόβει το ρεύμα σε περίπου 800.000 σπίτια, επιχειρήσεις κι άλλες περιοχές της Βόρειας Καλιφόρνιας, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την εκδήλωση πυρκαγιών.

Πολλές περιοχές στις ακτές του Σαν Φρανσίσκο, αλλά όχι η ίδια η πόλη, θα επηρεαστούν από τις διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος. Πρόκειται για περιοχές ευάλωτες σε πυρκαγιές.

Την απόφαση έλαβε η εταιρεία ηλεκτρισμού PG&E, η οποία τέθηκε σε καθεστώς χρεοκοπίας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου έτους. Η εν λόγω εταιρεία προειδοποίησε το κοινό ότι οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση θα κρατούσαν αρκετές ημέρες. Μεγάλη ήταν η οργή των καταναλωτών στο άκουσμα της είδησης.

Σύμφωνα με το δίκτυο Bloomberg, η περίοδος των πυρκαγιών διαρκεί από τον Ιούνιο ως το Δεκέμβριο. Η PG&E προειδοποίησε ήδη ότι ενδέχεται να προχωρήσει σε διακοπές 15 φορές αυτή την περίοδο, αναλόγως των καιρικών συνθηκών. Παράλληλα, προτίθεται να εγκαταστήσει φορητές γεννήτριες σε κέντρα έκτακτης ανάγκης για την εξυπηρέτηση ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Ήδη οι κάτοικοι εξετάζουν λύσεις αυτονόμησης που συνδυάζουν τις ΑΠΕ με την αποθήκευση ενέργειας. Το θέμα, όμως, δεν είναι μόνο τι γίνεται στο σπίτι του καθενός, αλλά και στους δρόμους και τους δημόσιους χώρους, οι οποίοι θα βυθιστούν στο σκοτάδι.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ