- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Στη δημοσιότητα έγγραφο με τη συνομιλία Τραμπ – Ζελένσκι
Ο Τραμπ πίεσε τον Ουκρανό πρόεδρο για Μπάιντεν
Στο φως η συνομιλία Τραμπ - Ζελένσκι. Ο Αμερικανός πρόεδρος φαίνεται πως πίεσε πολύ τον Ουκρανό ομόλογό του για τον Μπάιντεν.
Νέες αναταράξεις προκαλεί η δημοσιοποίηση σημειώσεων, αντί για την πλήρη απομαγνητοφώνηση της συζήτησης του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντιμίρ Ζελένσκι.
Ο Λευκός Οίκος έδωσε στη δημοσιότητα τα πρακτικά του τηλεφωνήματος. από τα οποία προκύπτει πως ο Αμερικανός πρόεδρος άσκησε πιέσεις στον Ζελένσκι για να ξεκινήσει έρευνα τόσο για τον Τζο Μπάιντεν, όσο και για τον γιο του, Χάντερ και του ζήτησε να διερευνήσει τον υποψήφιο των Δημοκρατικών και πολιτικό του αντίπαλο.
Η αποκάλυψη αναμένεται να προκαλέσει νέες αντιδράσεις στις ΗΠΑ, κι ενώ χθες, η πρόεδρος της Βουλής, Νάνσι Πελόζι, ανακοίνωσε ότι ξεκινά έρευνα κατά του προέδρου, με το ερώτημα της καθαίρεσης.
«Υπάρχει μεγάλη συζήτηση για τον γιο του Μπάιντεν, ότι ο Έιντεν σταμάτησε τη δίωξη και πολλοί θέλουν να μάθουν, οπότε ό,τι μπορείς να κάνεις με τον Γενικό Εισαγγελέα θα ήταν σπουδαίο. Ο Μπάιντεν καυχιέται ότι σταμάτησε την έρευνα, οπότε εάν μπορείς να το κοιτάξεις... Είναι φρικτό για μένα» είπε ο Τραμπ, με βάση το απομαγνητοφωνημένο κείμενο.
Η όλη συνομιλία… ξεχειλίζει αλληλοεκτίμηση και τα κοπλιμέντα δίνουν και παίρνουν. Από την μία ο Τραμπ δεν χάνει ευκαιρία να συγχαίρει τον Ζελένσκι για την εκλογή του, ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος ευχαριστεί τον Αμερικανό πρόεδρο… αμέτρητες φορές και για τα πάντα!
Του λέει πως τον θαυμάζει, πως έμαθε πολλά από εκείνον, πως χρησιμοποίησε πολλές από τις μεθόδους και τις τακτικές του για να εκλεγεί.
Τον πληροφορεί πως έχει… πάει στην Νέα Υόρκη και μάλιστα έχει μείνει στον Trump Tower, ενώ χαρακτηριστική είναι η αποστροφή του όταν λέει στον Τραμπ πως θα χαρεί να συναντηθούν κι από κοντά.
«… πιστεύω πως την 1η Σεπτέμβρη θα βρίσκομαι στην Πολωνία και ιδανικά μπορούμε να βρεθούμε εκεί. Μετά από αυτό, ίσως θα ήταν μια πολύ καλή ιδέα να ταξιδέψετε στην Ουκρανία. Μπορούμε είτε να πάρουμε το αεροσκάφος μου και να πάμε στην Ουκρανία, είτε να πάρουμε το δικό σας αεροσκάφος, το οποίο πιθανότατα είναι πολύ καλύτερο από το δικό μου»!
As President Trump promised, here is the full, unredacted transcript of his call with the Ukrainian President: https://t.co/XURxHAjTDK
— The White House 45 Archived (@WhiteHouse45) September 25, 2019
Σημειώνεται ότι η δημοσιοποίηση της απομαγνητοφωνημένης συνομιλίας είχε προαναγγελθεί από τον Ντόναλντ Τραμπ.
Κι ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δεσμευτεί για ένα «πλήρες, αποχαρακτηρισμένο και μη επεξεργασμένο έγγραφο», στη δημοσιότητα ήρθαν σημειώσεις από τη συζήτηση που κρατούσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι που την άκουσαν.
Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο Τραμπ αναφέρει στον Ζελένσκι ότι ο Τζο Μπάιντεν, ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, ζήτησε από την Ουκρανία το 2016 να απολύσει τον Ανώτατο Εισαγγελέα, Βίκτορ Σόκιν. Ο Σόκιν είχε ανοίξει μια έρευνα για την Burisma, μια εταιρεία φυσικού αερίου, στην οποία ο Χάντερ Μπάιντεν ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου.
Μάλιστα, οι αναφορές στο όνομα του Τζουλιάνι είναι αρκετές και ο Αμερικανός πρόεδρος ενεθάρρυνε τον Ζελένσκι να συνεργαστεί μαζί του στην έρευνα.
«Ο κ. Τζουλιάνι είναι ένας αξιοσέβαστος άνθρωπος. Ήταν ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, ένας σπουδαίος δήμαρχος και θα ήθελα να σας τηλεφωνήσει», είπε ο Τραμπ.
Σε άλλο σημείο, επανέρχεται στο ζήτημα. «Θα του ζητήσω να σας τηλεφωνήσει μαζί με τον Γενικό Εισαγγελία. Ο Ρούντι γνωρίζει πολύ καλά τι συμβαίνει και είναι ένας πολύ ικανός άνθρωπος. Εάν μπορούσατε να μιλήσετε μαζί του, θα ήταν σπουδαίο», λέει.
Το αίτημα του Τραμπ για επικοινωνία του Ζελένσκι με τον Τζουλιάνι επανέρχεται λίγο πριν κλείσει η τηλεφωνική επικοινωνία. «Θα πω στον Ρούντι και τον Γενικό Εισαγγελέα Μπαρ να τηλεφωνήσουν», είπε.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Παρά τη μείωση των αιτήσεων ασύλου το 2025, ο Οργανισμός της ΕΕ για το Άσυλο προειδοποιεί για ροές άνευ προηγουμένου
Νέα ερωτήματα για την υγεία του 79χρονου προέδρου των ΗΠΑ
Οι Έλληνες σε Ντουμπάι, Αμπού Ντάμπι και Ριάντ περιγράφουν ένταση, αλλά όχι κατάρρευση
Ο Βρετανός αξιωματούχος μιλάει για τις καταιγιστικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Ανάλυση δεδομένων του Ινστιτούτου Μελέτης Πολέμου - Ο ρόλος-κλειδί της διακοπής Starlink
«Οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια κατά του Ιράν θα θεωρηθεί συνέργεια με τους επιτιθέμενους»
«Γίνεται πόλεμος στη Μέση Ανατολή, να σταματήσουν οι επιθέσεις και από τις δύο πλευρές»
Eίναι ο σημαντικότερος θαλάσσιος δρόμος εξαγωγής πετρελαίου στον κόσμο και βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ιράν
Πτώση μετοχών, φόβοι για πληθωρισμό και απειλή νέας ενεργειακής κρίσης
Η κινηματογραφική προσέγγιση των πολεμικών συγκρούσεων, οι «σκηνές δράσης» και το ανθρώπινο τραύμα
Τι συμβολίζει το «Ματωμένο Φεγγάρι»;
Διευρύνεται ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή
Πώς στήθηκε η επιχείρηση εξόντωσης του Χαμενεΐ
Και η Γερμανία αναμένεται να στείλει φρεγάτα - Θετικός ο Μερτς
Αν δεν ανοίξει ο εναέριος χώρος δεν μπορεί να γίνει μεταφορά τους
Πρόκειται για την πρώτη φορά που σύζυγος ηγέτη κράτους προεδρεύει σε τέτοια συνεδρίαση
Ο θάνατος του Χαμενεΐ αναζωπύρωσε στη Μόσχα μνήμες από την πτώση του Μουαμάρ Καντάφι το 2011
Η πολύωρη κατάθεση του ζεύγους Κλίντον και τα όσα είπαν για την υπόθεση Έπσταϊν
«Θα εκδικηθούμε την επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία του Ριάντ», λέει ο Τραμπ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.