- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πυρκαγιές στον Αμαζόνιο: Ποιοι και πώς επωφελούνται
«Παρά το περιβαλλοντικό κόστος, υπάρχουν μεγάλες οικονομικές πιέσεις πίσω από τις φλόγες»
Η Αμαζονία φλέγεται και αναπόφευκτα έρχεται η ερώτηση: γιατί ποτέ δεν έχει γίνει τίποτε ουσιαστικό προστασίας του τροπικού δάσους.
Η Αμαζονία φλέγεται και αναπόφευκτα στο στόμα όλων έρχεται η ερώτηση: γιατί αφού επί τόσα χρόνια μιλάμε για την αναγκαιότητα της προστασίας του τροπικού δάσους, ποτέ δεν έχει γίνει τίποτε ουσιαστικό για να σταματήσει η καταστροφή του;
Η απάντηση είναι απλή και την έδωσε εύγλωττα ο αμερικανικός ιστότοπος Vox: γιατί η καταστροφή του Αμαζονίου είναι επικερδής. Παρά τις καταστροφικές συνέπειες για το παγκόσμιο κλίμα και τη βιοποικιλότητα από την καταστροφή του τροπικού δάσους θα επωφεληθούν απόλυτα οι κερδοσκόποι – τους οποίους στηρίζει ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου. Όσο για την έλλειψη οξυγόνου στο μέλλον, ας σκεφθούν οι απόγονοί μας.
«Παρά το περιβαλλοντικό κόστος, υπάρχουν μεγάλες οικονομικές πιέσεις πίσω από τις φλόγες», τονίζει το Vox, υπογραμμίζοντας τον δόλο πίσω από τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο.
Μα ποια είναι αυτά τα οικονομικά συμφέροντα;
Κατά πρώτον και προφανέστερον, είναι ο αγροτικός τομέας. Με τις πυρκαγιές αποψιλώνονται και συνεπώς μετατρέπονται σε καλλιεργήσιμες μεγάλες εκτάσεις. Επιπλέον, ως γνωστόν, η τέφρα που δημιουργείται, αποτελεί εξαιρετικό φυσικό λίπασμα. Επιπλέον, οι παγκόσμιες εμπορικές συγκυρίες δημιουργούν νέες δυνατότητες για τη γεωργία της Βραζιλίας: η χώρα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός σόγιας και περίπου το 80% της παραγωγής της καλλιεργείται στην Αμαζονία, όπου κατά κόρον χρησιμοποιείται για ζωοτροφή.
Όμως ο οικονομικός πόλεμος που κήρυξε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατά της Κίνας είχε ως αποτέλεσμα το Πεκίνο να επιβάλει δασμούς στις αντίστοιχες εισαγωγές από τις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων και στην αμερικανική σόγια. Είναι φυσικό πως η Κίνα έχει στραφεί εναλλακτικά στη Βραζιλία.
Κατά δεύτερον, μέγα όφελος έχει από τις πυρκαγιές και η κτηνοτροφία της χώρας. Σήμερα, η Βραζιλία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός βοείου κρέατος στον κόσμο, με τις αντίστοιχες εξαγωγές να έχουν αποφέρει το 2018 στη χώρα κέρδη 6,7 δισ. δολαρίων.
Κατά τρίτο λόγο, μεγάλο ρόλο στις καταστροφές στον Αμαζόνιο έχουν διαδραματίσει και ο τομέας των ορυχείων, μιας και η περιοχή είναι πλούσια σε κοιτάσματα χρυσού, αλουμινίου και πετρελαίου. Σύμφωνα με το περιβαλλοντική οργάνωση Amazon Georeferenced Socio-Environmental Information Network (RAISG), η παράνομη εξόρυξη ορυκτών έχει αυξηθεί σε αστρονομικά επίπεδα, ενώ σημαντική αύξηση έχει σημειώσει και η παράνομη υλοτομία, λόγω της μεγάλης ζήτησης.
Ένας τέταρτος παράγοντας που δεν θα πρέπει να παραγνωρισθεί είναι τα πολιτικά οφέλη που επιδιώκει ο ίδιος ο Μπολσονάρου. Ο ίδιος στην προεκλογική του εκστρατεία είχε διαμηνύσει πως δεν προτίθεται να συνεχίσει την πολιτική για την προστασία του τροπικού δάσους. Και το έκανε πράξη.
Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο BBC, ο ρυθμός καταστροφής του Αμαζονίου έχει αυξηθεί δραματικά αφ' ότου ανέλαβε τη διακυβέρνηση ο Μπολσονάρου.
Τα μέτρα για την περιβαλλοντική προστασία έχουν μειωθεί και το υπουργείο Περιβάλλοντος φέτος έχει επιβάλει κατά 30% λιγότερα πρόστιμα σε σχέση με πέρυσι σε αντίστοιχες παραβάσεις.
Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών (ΙΝΡΕ) της χώρας, ο ρυθμός αποψίλωσης του τροπικού δάσους έχει αυξηθεί 88% από πέρυσι, ενώ ο αριθμός των πυρκαγιών είναι αυξημένος κατά 84% από την ίδια περυσινή περίοδο. Από τον Ιανουάριο έχει αυξηθεί κατά 39% η απωλεσθείσα επιφάνεια του δάσους της Αμαζονίας στη Βραζιλία και τα στοιχεία είναι ακόμη πιο δυσοίωνα, καθόσον μόλις έχει ξεκινήσει η εποχή της ανομβρίας στη χώρα, με αποτέλεσμα να αναμένονται ακόμη περισσότερες πυρκαγιές.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ / businessinsider.it / Corriere della Sera / BBC
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι ΗΠΑ έπληξαν σε δέκα ημέρες πάνω από 5.000 στόχους
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Ποιες είναι οι επιλογές που εξετάζουν οι ΗΠΑ
Ο 56χρονος νέος ανώτατος ηγέτης της χώρας δεν έχει πραγματοποιήσει ακόμη δημόσια εμφάνιση ή ομιλία
Οι θεωρίες συνωμοσίας και η καταδίκη
Eίχαν αρνηθεί να τραγουδήσουν τον εθνικό ύμνο σε αγώνα ποδοσφαίρου και θεωρήθηκαν «προδότριες»
Δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Τραμπ θα στήριζε εξόντωση του νέου ανώτατου ηγέτη του Ιράν
Μία ώρα διήρκεσε η συνομιλία Τραμπ - Πούτιν για τον πόλεμο στο Ιράν και τη διπλωματική λύση
Οι κασέτες αποκάλυψαν τον ρόλο του Νίξον στην προσπάθεια συγκάλυψης
Yποστηρίζοντας ότι οι αμερικανικές δυνάμεις βρίσκονται πολύ μπροστά από το αρχικό χρονοδιάγραμμα
Την ίδια ώρα ο τραγουδιστής βρίσκεται εκ νέου αντιμέτωπος με κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση
Ιδιαίτερα επικίνδυνες θεωρούνται οι λεγόμενες «υγρές» BBL
Ο Τούρκος πρόεδρος προειδοποίησε την Τεχεράνη για τις «λανθασμένες και προκλητικές ενέργειες»
Παρέμβαση Τραμπ για τις Ιρανές ποδοσφαιρίστριες - Καλεί την Αυστραλία να τους δώσει άσυλο
Δύο 16χρονοι άφησαν κατά λάθος την τσάντα - Συνελήφθησαν όταν επέστρεψαν πανικόβλητοι να τη βρουν
Φιλοζωικές οργανώσεις καταγγέλλουν κύμα εγκατάλειψης
Οι υπουργοί Οικονομικών εξετάζουν χρήση στρατηγικών αποθεμάτων για σταθεροποίηση της αγοράς ενέργειας
Το θέμα έχει λάβει διεθνείς διαστάσεις μετά από αναφορές ότι πέντε παίκτριες της ιρανικής ομάδας ζήτησαν προστασία
Η Άγκυρα κατέρριψε δεύτερο ιρανικό βαλλιστικό πύραυλο - Ανάπτυξη έξι F-16 στη βόρεια Κύπρο
Λίγες ημέρες μετά από σοβαρό τροχαίο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.