- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Η Γερμανία θέλει τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία στην ΕΕ
Πιο «θετικοί» όλοι οι υπουργοί της ΕΕ για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των δύο βαλκανικών χωρών
Γερμανία: Υπέρ της ταχείας έναρξης ενταξιακών διαπραγατεύσεων της Ε.Ε. με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία τάχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.
Υπέρ της ταχείας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία τάχθηκε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, επισημαίνοντας το ενδιαφέρον τρίτων χωρών για αύξηση της επιρροής τους στην περιοχή.
«Πιστεύω ότι η ΕΕ πρέπει να ενδιαφέρεται για την περιοχή αυτή», δήλωσε ο κ. Μάας στο περιθώριο του άτυπου Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στο Ελσίνκι και- σύμφωνα με τηλεγράφημα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa)- πρόσθεσε ότι το ζήτημα είναι, μεταξύ άλλων, «να μην επεκτείνονται σε αυτή την περιοχή κράτη τα οποία δεν συμφωνούν με τις αξίες μας».
Αναφερόμενος στην διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι δεν βλέπει τον λόγο να εξεταστούν χωριστά οι υποψηφιότητες των δύο χωρών, όπως προτείνουν κάποια κράτη-μέλη.
Στο μεταξύ. ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Πέκα Χααβίστο δήλωσε πως οι συνάδελφοί του στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν περισσότερες προσδοκίες ότι θα προχωρήσουν προς την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην ΕΕ και τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία κατά τη συνάντηση που είχαν στο Ελσίνκι.
«Κατά τη γνώμη μου, υπήρξαν πιο θετικές προσδοκίες ότι σε κάποιο σημείο θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε συνομιλίες με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία», είπε ο Χααβίστο σε συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συναντήθηκαν στο Ελσίνκι για να συζητήσουν αν θα καλέσουν τις δύο χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να γίνουν μέλη της Ένωσης κάποια στιγμή, μια απόφαση που έχει επανειλημμένα αναβληθεί λόγω των εσωτερικών διαιρέσεων της ΕΕ.
Όπως μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο Ελσίνκι διάφοροι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών δήλωσαν ότι η ΕΕ θα πρέπει να συμφωνήσει να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.
«Νομίζω πως η ΕΕ πρέπει να έχει ένα ενδιαφέρον για την περιοχή αυτή», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας στο Ελσίνκι, στο περιθώριο των συνομιλιών με τους ομολόγους του της ΕΕ στις οποίες συμμετείχαν επίσης οι συνάδελφοί τους των Δυτικών Βαλκανίων.
Είναι σημαντικό ώστε να εμποδιστούν άλλοι «που δεν συμφωνούν απαραίτητα με τις αξίες μας» να διευρύνουν την επιρροή τους στην περιοχή, πρόσθεσε ο Μάας, αναφερόμενος πιθανότατα στη Ρωσία και την Κίνα.
Τον Ιούλιο χώρες-μέλη της ΕΕ καθυστέρησαν μια απόφαση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, παρά την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σύμφωνα με την οποία οι δύο χώρες είχαν ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και ότι διακυβευόταν η αξιοπιστία της ΕΕ.
Εκείνη την εποχή, η Γερμανία δεν ήταν έτοιμη να δώσει το πράσινο φως, ενώ άλλες χώρες --κυρίως η Γαλλία και η Ολλανδία-- εξέφραζαν από καιρό επιφυλάξεις. Το θέμα μετατέθηκε για τον Οκτώβριο.
Οι ανησυχίες επικεντρώνονται ιδιαίτερα στην Αλβανία, εν μέσω γενικής συναίνεσης ότι η Βόρεια Μακεδονία πρέπει να ανταμειφθεί επειδή έκανε μεγάλα βήματα διευθετώντας τη διαμάχη για το ονοματολογικό πέρυσι με την Ελλάδα.
«Πρέπει να αξιολογηθούν οι χώρες ξεχωριστά», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Νικόλα Ντιμιτρόφ και πρόσθεσε: «Δύο είναι καλύτερα από μία. Αλλά νομίζω επίσης ότι μία είναι καλύτερα από καμία. Και δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάνουμε ευκαιρίες για επιτυχία».
Ωστόσο, ο Μάας είπε πως δεν βλέπει «κανένα λόγο» να εξεταστούν χωριστά οι προσπάθειες των δύο χωρών να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν είπε ότι η ΕΕ δεν πρέπει να αφήσει να κλείσει το παράθυρο ευκαιρίας που υφίσταται τώρα, αν και ο Λιθουανός ομόλογός του Λίνας Λινκεβίσιους είπε πως οι χώρες αυτές πρέπει να υιοθετήσουν τους κανόνες και τις αξίες της ΕΕ, κυρίως στην εξωτερική πολιτική τους.
Μετά τις συνομιλίες, η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε πως οι χώρες μέλη έδειξαν μια «ακόμη πιο ισχυρή υποστήριξη και αποφασιστικότητα και επίγνωση» για την ανάγκη να υπάρξει συνέπεια με τα επόμενα βήματα της διαδικασίας διεύρυνσης.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Κομισιόν επέβαλε το πρώτο πρόστιμο βάσει του Νόμου για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες
Δεν είναι η πρώτη φορά που επιλέγουν τη δικαστική οδό
Εξειδικευμένος ιστότοπος για θέματα τέχνης απέδωσε το περιστατικό στην κακή κατάσταση των σωληνώσεων
Σε εκτενή του συνέντευξη στην εφημερίδα Sunday Times
Το απαξιωτικό σχόλιο που έκανε προ δεκαπέντε ετών ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Warner
Δεν ήταν η πρώτη φορά που το ζευγάρι απασχολεί τα social media
Τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία - Δεν συνδέεται με τρομοκρατία το περιστατικό
Αναστάτωση στο βρετανικό αεροδρόμιο - Τι δηλώνει η Μητροπολιτική Αστυνομία
Ο επικίνδυνος ρωσικός γεωπολιτικός επεκτατισμός δεν περιορίζεται στην Ανατολική Ουκρανία
Δημοφιλές νυχτερινό κέντρο τυλίχθηκε στις φλόγες - Οι περισσότεροι εγκλωβίστηκαν στο υπόγειο
Το να αποδίδουμε τη ρωσική επεκτατικότητα στη συμπεριφορά του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της Ουκρανίας δεν στοιχειοθετεί ισορροπημένο επιχείρημα.
Η συζήτηση άνοιξε επί Φραγκίσκου, έπειτα από σχετικό αίτημα μοναχικών κοινοτήτων το 2016
Η μητέρα της κατέθεσε στο δικαστήριο ότι η κόρη της δεν αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας
Πέρασε ξυστά από λεωφορείο και «πέταξε» πάνω από δύο άλλα αυτοκίνητα
Το ενδιαφέρον δεν περιορίζεται στις χώρες με ανεξάντλητα κεφάλαια
Σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, το έγγραφο ήρθε σαν παγωμένο ντους
Την άφησε στο βουνό στους –20°C: ο σύντροφος της ορειβάτισσας οδηγείται σε δίκη
Την ευθύνη για την πράξη ανέλαβε μέσω κοινωνικών δικτύων η οργάνωση Take Back Power
Μια από τις κυρίαρχες μορφές της μεταμοντέρνας αρχιτεκτονικής του τέλους του 20ού αιώνα
Αίσθηση έχει προκαλέσει η δικαστική απόφαση στην Ιταλία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.