Κοσμος

Πασχίζει να αποφύγει τις εκλογές ο Σάντσεθ μετά τα ΟΧΙ του Podemos

Κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στην Ισπανία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ισπανία: O εκτελών χρέη πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ -  Πίσω του η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κάρμεν Κάλβο
Ισπανία: O εκτελών χρέη πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ - Πίσω του η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κάρμεν Κάλβο/©EPA/BALLESTEROS

Τέλος στην προοπτική συμμετοχής του Podemos σε κυβέρνηση συνασπισμού βάζει ο Σάντσεθ στην Ισπανία και εξετάζει πλέον άλλες λύσεις.

Ο ηγέτης των Ισπανών Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ θα συνεχίσει να εργάζεται με όλα τα κόμματα προκειμένου να αποφύγει νέες εκλογές. Ωστόσο, δεν τίθεται πλέον ζήτημα σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού με το Podemos, από τη στιγμή που η συγκεκριμένη παράταξη της Αριστεράς εμπόδισε την προσπάθειά του να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο.

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κάρμεν Κάλβο δήλωσε χαρακτηριστικά: «Προσπαθήσαμε να έχουμε μια κυβέρνηση συνασπισμού και το Podemos την μπλόκαρε. Δεν υπάρχει δρόμος προς την κατεύθυνση αυτή... Άλλες φόρμουλες μπορούν να διερευνηθούν, αλλά όχι ο συνασπισμός».

Στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν τον περασμένο Απρίλιο, οι Σοσιαλιστές του Σάντσεθ εξασφάλισαν τις περισσότερες ψήφους αλλά όχι την πολυπόθητη πλειοψηφία. Το αποτέλεσμα της κάλπης έδωσε τον ρόλο του... ρυθμιστή στο Podemos, με τον επικεφαλής του, Πάμπλο Ιγλκέσιας, να ζητά θέσεις-κλειδιά, προκειμένου να μπει στο κυβερνητικό σχήμα.

Ο Σάντσεθ ασκεί χρέη πρωθυπουργού, ενώ προσπαθεί να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική υποστήριξη ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση. Αυτήν την εβδομάδα έχασε δύο ψηφοφορίες, καθώς το Podemos δεν έδωσε την υποστήριξή του. Θεωρητικά, έχει περιθώριο μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου προκειμένου να κερδίσει την υποστήριξη των βουλευτών. Αν δεν τα καταφέρει, θα πρέπει να διεξαχθούν νέες εκλογές στις 10 Νοεμβρίου.

Η Κάλβο είπε ακόμη πως ο Σάντσεθ «θα συνεχίσει να εργάζεται με τους υπόλοιπους πολιτικούς ηγέτες, ώστε να έχουμε κυβέρνηση και να αποφύγουμε νέες εκλογές».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ