Κοσμος

Βατικανό: Η ταυτότητα φύλου δεν μπορεί να είναι «ρευστή»

Εκφράζει τη θλίψη του για το αίτημα να αναγνωριστεί το δικαίωμα των ανθρώπων να επιλέγουν οι ίδιοι το φύλο τους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πάπας Φραγκίσκος
Πάπας Φραγκίσκος © EPA/Giorgio Onorati

Το Βατικανό τη Δευτέρα απέρριψε την ιδέα ότι οι άνθρωποι μπορούν να επιλέξουν το φύλο τους, εκδίδοντας το πρώτο εκτενές κείμενο.

Το Βατικανό τη Δευτέρα απέρριψε την ιδέα ότι οι άνθρωποι μπορούν να επιλέξουν το φύλο τους, εκδίδοντας το πρώτο εκτενές κείμενο πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα που απασχολεί ολοένα και περισσότερες χώρες. 

Το εν λόγω έγγραφο, σύμφωνα με το BBC, εκδόθηκε από το τμήμα του Βατικανού που είναι αρμόδιο για τα θέματα εκπαίδευσης και πρόκειται να σταλεί στα καθολικά σχολεία. Μέσα σε 31 σελίδες, παρέχει οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς για το πώς μπορούν να χειριστούν τα ερωτήματα των μαθητών σχετικά με την λεγόμενη «ρευστότητα» του φύλου. Κάνει λόγο για «κρίση στην εκπαίδευση», εξαιτίας ενός προκλητικού διαλόγου που απειλεί να «αφανίσει την έννοια της φύσης» και να «αποσταθεροποιήσει τον θεσμό της οικογένειας».

Η βασική θέση που εκφράζει το κείμενο είναι ότι η αποδοχή μιας «ελαστικής» θεώρησης του φύλου υπονομεύει την παραδοσιακή δομή της οικογένειας και αγνοεί τις φυσικές διαφορές ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες. 

Το Βατικανό εκφράζει τη θλίψη του για το αίτημα ορισμένων να αναγνωριστεί το δικαίωμα των ανθρώπων να επιλέγουν οι ίδιοι το φύλο τους, και για τα νέα είδη συμβίωσης που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το παραδοσιακό μοντέλο του γάμου ανάμεσα σε έναν άνδρα και μια γυναίκα. Ο παραδοσιακός γάμος «εμφανίζεται πλέον ως κατάλοιπο των πατριαρχικών κοινωνιών», επισημαίνει το έγγραφο. 

Και συνεχίζει εξηγώντας πως η ιδέα ότι υπάρχει ένα φάσμα ταυτότητας φύλου, στο οποίο καθένας μπορεί να τοποθετήσει τον εαυτό του όπου θέλει, πηγάζει «από μια συγκεχυμένη έννοια της ελευθερίας, που κινείται στη σφαίρα των συναισθημάτων και των επιθυμιών».

Παρόλο που το κείμενο δεν φέρει την υπογραφή του Πάπα Φραγκίσκου, χρησιμοποιεί δηλώσεις που έχει κάνει ο Ποντίφικας στο παρελθόν, για να στηρίξει τις παραπάνω θέσεις. 

Η κυκλοφορία του εν λόγω εγγράφου προκάλεσε επικρίσεις όχι τόσο για το περιεχόμενό της (αφού αυτή η συγκεκριμένη θέση του Βατικανού είναι λίγο πολύ γνωστή) αλλά λόγω του timing της έκδοσής του, αφού συνέπεσε με τον μήνα του LGBT Pride που γιορτάζεται με εκδηλώσεις και παρελάσεις ανά την υφήλιο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ