- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Στη Γενεύη οι τελικές διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά στο Ιράν
Ελπίδες για συμφωνία. Επιφυλάξεις από το Ισραήλ
Στη Γενεύη της Ελβετίας για ένα νέο γύρο κρίσιμων συνομιλιών σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν μεταβαίνουν οι υπουργοί Εξωτερικών των έξι παγκόσμιων δυνάμεων. Των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ρωσίας, της Κίνας και της Γερμανίας.
Ήδη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έφτασε στη Γενεύη την Παρασκευή το βράδυ και συναντήθηκε με τον ομόλογό του, Ιρανό υπουργό Μοχάμεντ Ζαρίφ και την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάθριν Άστον εν αναμονή των αφίξεων των άλλων υπουργών.
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράντ Φαμπιούς και ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Ουίλιαμ Χέιγκ αναμένονταν τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου στη Γενεύη για να λάβουν μέρος στις έντονες τελικές διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν σε μια συμφωνία με την οποία το Ιράν θα περιορίσει την ατομική δραστηριότητά του σε αντάλλαγμα για μερική ανακούφιση της Τεχεράνης από τις οικονομικές κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί.
Στην Ελβετία μεταβαίνει και Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κατόπιν συνεννόησης με την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία συντονίζει τις συνομιλίες με το Ιράν εξ ονόματος των έξι δυνάμεων, όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Το ταξίδι του Κέρι στη Γενεύη κρίθηκε αναγκαίο, καθώς όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές στην ελβετική πόλη, ένα σημαντικό σημείο τριβής στις προκαταρκτικές συνομιλίες σε επίπεδο διπλωματών οι οποίες ξεκίνησαν την Τετάρτη φαίνεται ότι έχει ξεπεραστεί. Όπως ανέφερε ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Κέρι αποφάσισε να μεταβεί στη Γενεύη «υπό το φως της προόδου που σημειώνεται» και «με την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί συμφωνία».
Από την πλευρά του ο Λοράντ Φαμπιούς εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί μια συμφωνία. Η Γαλλία έχει τηρήσει την πιο σκληρή γραμμή σε σχέση με τις άλλες δυτικές δυνάμεις και επανειλημμένα έχει προτείνει στην ομάδα των έξι να μην κάνουν πάρα πολλούς συμβιβασμούς με την Τεχεράνη.
«Η θέση μας βασίζεται στη σταθερότητα, αλλά την ίδια στιγμή μια θέση ελπίδας ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία» δήλωσε ο Φαμπιούς στο Παρίσι πριν την αναχώρησή του για τη Γενεύη. Στην ελβετική πόλη θα μεταβούν επίσης οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε και της Κίνας Γουάνγκ Γι. Την Παρασκευή το βράδυ, ο εκ των διαπραγματευτών του Ιράν, Αμπάς Αραγχσί ανέφερε ότι υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. «Είμαστε κοντά σε συμφωνία, αλλά παρά την πρόοδο που έχει πραγματοποιηθεί, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά θέματα να επιλύσουμε» ανέφερε σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Μεχρ.
Ο ίδιος ούτε επιβεβαίωσε ούτε αρνήθηκε τις πληροφορίες από το ιρανικό Τύπο ότι η ομάδα των έξι έχει αποδεχθεί το δικαίωμα της Τεχεράνης για τον εμπλουτισμό ουρανίου στο έδαφός της. «Οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί», δήλωσε ο Ιρανός διπλωμάτης.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αμερικανών, από τις οικονομικές κυρώσεις, το Ιράν χάνει 5 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε μήνα και μέχρι τώρα έχει ένα έλλειμμα περίπου 120 δισ. δολαρίων. Επιπλέον 100 δισ. δολάρια των ιρανικών περιουσιακών στοιχείων έχουν δεσμευτεί σε διάφορες τράπεζες στον κόσμο. Εν τω μεταξύ το Ισραήλ εξέφρασε εκ νέου την αντίθεσή του στην προοπτική μιας ελάφρυνσης των κυρώσεων προς την Τεχεράνη. «Πιστεύουμε ότι η συμφωνία που είναι στο τραπέζι είναι κακή. Εάν υπογραφεί θα εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά πράγματα να κάνουμε μετά», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Μοσέ Γιααλόν.
Γ.Δ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νέες εκκενώσεις κοινοτήτων, συνολικά 26.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους
Πάνω από 44.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή - Το σχέδιο εκκένωσης είχε εκπονηθεί από το 2023
Ο οδηγός δυσκολευόταν να διατηρήσει το Bulldog στην πορεία του, θυμίζοντας σκηνές κινηματογραφικής καταδίωξης
Μπαράζ επικρίσεων για το περιεχόμενο της συμφωνίας - Επικίνδυνη κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών στη Μέση Ανατολή
Εκτοξευτήρες πυραύλων και drones ξαναφτιάχνονται από την Τεχεράνη μετά τους βομβαρδισμούς
«Συμπεριφέρεται σαν να είναι ακόμη δήμαρχος του Μάντσεστερ», απαντάει η αντιπολίτευση
Για κινδύνους διαδικτυακής παρενόχλησης κάνουν λόγο οι Βρυξέλλες
Τρίτη επίθεση σε μια εβδομάδα στις μεγάλες αποθήκες της Wildberries
Νέο πακέτο δασμών σε πάνω από 80 εμπορικούς εταίρους - Έντονες διεθνείς αντιδράσεις
Εγκατέλειψαν άρον άρον δημοφιλή τουριστικό προορισμό
Ανάρτηση ψευδών ειδήσεων, πλαστά έγγραφα και παρενόχληση μεταξύ άλλων
Απογειώθηκε μαχητικό F16 και «εξουδετέρωσε» την απειλή
Η κρίση της αλήθειας, η δημαγωγία, ο δημόσιος χώρος και το νόημα της πολιτικής ελευθερίας μέσα από δύο κορυφαίες φιλοσοφικές ματιές.
«Είναι ένας μπ@στ@ρδος, τον πυροβόλησα»
Μεγάλες φωτιές καίνε σε απόσταση χλμ. από την πρωτεύουσα Μαδρίτη
Ο Ντέιβ περνούσε επί χρόνια καθημερινά έξω από το σπίτι της βιολογικής του οικογένειας
Την κατηγορούν για «ιδεολογικό ασυμβίβαστο» και «υποκρισία»
Εντός της ημέρας οι επίσημες ανακοινώσεις
Ο νέος πρωθυπουργός και πώς οι καίριες αποφάσεις για τη Βρετανία λαμβάνονται εκτός Βρετανίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.