- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Ισχύει νόμος στην Τουρκία που αθωώνει τους παιδεραστές αν παντρευτούν το θύμα;
Για το θέμα είχε παρέμβει και ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν
Η αλήθεια για τα δημοσιεύματα που θέλουν το τουρκικό κοινοβούλιο να αναστέλλει την καταδίκη κάποιου για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου
Δημοσιεύματα ισχυρίζονται ότι «το τουρκικό κοινοβούλιο ψήφισε νομοσχέδιο που επιτρέπει σε κάποιες περιπτώσεις να ανασταλεί η καταδίκη κάποιου για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου». Τι έχει συμβεί;
Στο diaforetiko.gr διαβάζουμε: «Το τουρκικό κοινοβούλιο ψήφισε νομοσχέδιο που επιτρέπει σε κάποιες περιπτώσεις να ανασταλεί η καταδίκη κάποιου για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου, αν ο δράστης παντρευτεί το θύμα του, κάτι που έχει προκαλέσει την αγανάκτηση της κοινής γνώμης και οργανώσεων προάσπισης των δικαιωμάτων των παιδιών.
Το νομοσχέδιο, το οποίο ψηφίστηκε χθες, Πέμπτη, το βράδυ επί της αρχής, επιτρέπει την αναστολή της καταδίκης ενός άνδρα για σεξουαλική επίθεση εναντίον ανηλίκου, εφόσον διαπράχθηκε «χωρίς τη χρήση βίας, απειλής η οποιασδήποτε άλλης μορφής παραβίασης της θέλησης» του θύματος και με την προϋπόθεση ότι ο δράστης θα το παντρευτεί.
Η τουρκική κυβέρνηση υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο, το οποίο, σύμφωνα με την ίδια, έχει στόχο να μην τιμωρούνται τα ζευγάρια ένα μέλος των οποίων είναι ανήλικο, ένα επιχείρημα που απορρίπτουν οι υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των παιδιών». Εδώ η συνέχεια.
Παραπληροφόρηση
Η είδηση παρουσιάζεται ως νέα, αλλά στην πραγματικότητα κυκλοφόρησε στις 18-11-2016.
Τότε ίσχυαν τα όσα αναφέρει το άρθρο, αλλά η διεθνής κατακραυγή που είχε ακολουθήσει, οδήγησε την Τούρκικη Κυβέρνηση στο να αποσύρει το εν λόγω νομοσχέδιο λίγες μέρες μετά. Αξίζει να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο δεν είχε επικυρωθεί και κατά άρθρο, και άρα δεν τέθηκε ποτέ σε ισχύ.
Διαβάζουμε σχετικά: «Μετά τον σάλο που προκάλεσε εντός της Τουρκίας, αλλά και τη διεθνή κατακραυγή η κυβέρνηση Ερντογάν απέσυρε για διαβουλεύσεις το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο, που ουσιαστικά θα νομιμοποιούσε το βιασμό ανηλίκων μέσω του γάμου θύματος-θύτη.
Την απόφαση ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ λίγο πριν το νομοσχέδιο κατατεθεί για οριστική έγκριση στην ελεγχόμενη απ’ το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης τουρκική εθνοσυνέλευση.
Λίγες ώρες νωρίτερα ο Ταγίπ Ερντογάν, θίγοντας για πρώτη φορά το θέμα, είχε καλέσει την κυβέρνηση «να το διευθετήσει σε πνεύμα ευρείας συναίνεσης και λαμβάνοντας υπ΄όψιν τις επικρίσεις και τις συστάσεις που προέρχονται από διάφορες συνιστώσες της κοινωνίας». […]
Υπήρξε άλλη παρεμφερής υπόθεση έκτοτε;
Στις αρχές του 2018 σημειώθηκε νέα κατακραυγή μετά από ανακοίνωση της τουρκικής κρατικής Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων, γνωστής και ως Diyanet.
Σε αυτήν την ανακοίνωση, η Diyanet έκρινε ότι, σύμφωνα με το Ισλαμικό Δίκαιο, η εφηβεία ξεκίναγε στα 12 για τα αγόρια και στα 9 για τα κορίτσια, κρίνοντας ταυτόχρονα ότι οι έφηβοι έχουν δικαίωμα στην παντρειά.
Ωστόσο, σε νέα ανακοίνωση η Diyanet δήλωσε ότι απλά ερμήνευε το Ισλαμικό Δίκαιο, και δεν ενέκρινε τους γάμους ανηλίκων, λέγοντας ότι ποτέ δεν το έκανε στο παρελθόν, και ποτέ δεν θα το κάνει στο μέλλον.
Διαβάστε τη συνέχεια στα Ellinika Hoaxes.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Βερολίνου - Φέρεται να εμπλέκεται σε τρομοκρατικό δίκτυο
Όταν η Ιστορία επαναλαμβάνεται ως κακόγουστη φάρσα
Οι διεθνείς εξελίξεις και το «τέλος της ιστορίας» που δεν έρχεται ποτέ
Οπτικό υλικό δείχνει ότι ο 37χρονος νοσηλευτής κρατούσε κινητό και όχι όπλο
Σάλος από βίντεο που δείχνει την εν ψυχρώ δολοφονία – Στους δρόμους οι διαδηλωτές
Νεκρός ο 12χρονος που είχε δεχθεί επίθεση καρχαρία στο Σίδνεϊ
Αποκαλεί «οπλοφόρο» τον 37χρονο που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από πράκτορες της ICE
«Είχε νόμιμη άδεια οπλοκατοχής» απαντά η αστυνομία
Σύμφωνα με την Telegraph, σε πολλές περιπτώσεις όσοι μολύνονται πέφτουν σε κώμα
Ο Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων
Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και ΗΠΑ
Αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη αμερικανική επίθεση
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Απάτη-μαμούθ - Πώς οδηγήθηκε σε οικονομική καταστροφή
Ανοιχτή επιστολή προς τους ηγέτες στο Νταβός για μείωση των ανισοτήτων - «Έχουν εξαγοράσει τις δημοκρατίες μας»
Μετέφεραν παιδί και πατέρα σε κέντρο κράτησης στο Τέξας - «Απανθρωπιά πέρα από λόγια»
Μαζικές επιθέσεις με drones και πυραύλους πλήττουν τις δύο μεγαλύτερες ουκρανικές πόλεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.