- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Διαρροή εκθέτει την κυβέρνηση Ομπάμα για δολοφονίες με drones
Στο σκαμνί ο άνθρωπος που έδινε πληροφορίες για να σχηματιστούν τα «Drone Papers»
Αντιμέτωπος με την αμερικανική δικαιοσύνη ο πληροφοριοδότης των «Drone Papers» που αποκάλυψε στοχευμένες δολοφονίες σε Υεμένη, Αφγανιστάν και Σομαλία.
Κατηγορίες απαγγέλθηκαν την Πέμπτη εναντίον ενός πρώην αναλυτή των υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ, ο οποίος φέρεται να διέρρευσε στον Τύπο πληροφορίες για ένα μυστικό στρατιωτικό πρόγραμμα στοχευμένων δολοφονιών με τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών υπό την κυβέρνηση του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ανακοίνωσε το Yπουργείο Δικαιοσύνης.
Ο Ντάνιελ Έβερετ Χέιλ κατηγορείται ότι έκλεψε έγγραφα για το πρόγραμμα αυτό και ότι τα έδωσε σε έναν δημοσιογράφο, ο οποίος δεν κατονομάζεται στο κατηγορητήριο. Βάσει της περιγραφής, όμως, φαίνεται να πρόκειται για τον Τζέρεμι Σάχι του ειδησεογραφικού ιστότοπου The Intercept, ο οποίος αποκάλυψε το σκάνδαλο το 2015.
Ο 31χρονος Χέιλ, που συνελήφθη την Πέμπτη το πρωί στο Νάσβιλ του Τενεσί, είναι ο τρίτος άνθρωπος που κατηγορείται για την υπόθεση. Αν κριθεί ένοχος, κινδυνεύει να καταδικαστεί σε 50 χρόνια κάθειρξη.
Η υπόθεση «Drone Papers»
Μέλος των υπηρεσιών Πληροφοριών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, ο Χέιλ εργαζόταν στη NSA από το 2009 ως το 2013 στο Αφγανιστάν, όπου συμμετείχε σε πολλά πλήγματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Αφού έφυγε από τον στρατό, εργάστηκε στην Εθνική Γεωδιαστημική Υπηρεσία (NGA), που είναι αρμόδια για τη συγκέντρωση πληροφοριών μέσω δορυφορικών εικόνων.
Ο Χέιλ συνάντησε τον δημοσιογράφο σε βιβλιοθήκη της Ουάσινγκτον τον Απρίλιο και τον Ιούνιο του 2013, όταν ο Σάχιλ προωθούσε το βιβλίο του «Dirty Wars».
Επί έναν χρόνο, όταν εργαζόταν στη NGA, φέρεται να παρέδιδε στον δημοσιογράφο απόρρητα έγγραφα, τα οποία εκείνος χρησιμοποίησε σε έρευνά του που δημοσιεύθηκε στο The Intercept τον Οκτώβριο του 2015. Με τίτλο «The Drone Papers» η έρευνα αυτή αποκάλυπτε το πρόγραμμα στοχευμένων δολοφονιών του αμερικανικού στρατού μέσω drones σε Υεμένη, Αφγανιστάν και Σομαλία.
Έκτοτε, η αμερικανική κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο Ομπάμα και στη συνέχεια υπό τον Ντόναλντ Τραμπ ενίσχυσε τις προσπάθειές της να τιμωρήσει τους υπεύθυνους για τις διαρροές, τους οποίους ο νυν Αμερικανός πρόεδρος έχει χαρακτηρίσει «προδότες».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ανακοίνωση πως θα σταματήσει η λειτουργία του - Παράγει 922.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα
Φοβούνταν ότι θα αντιμετώπιζαν διώξεις αν επέστρεφαν στην πατρίδα τους
Το περιστατικό σημειώθηκε την ώρα που ο Γάλλος πρόεδρος υποδέχονταν τον Πρωθυπουργό της Κροατίας
Τι ισχυρίζεται η οικογένεια
Μεγάλη πλειοψηφία κατά της τροπολογίας με την κυβέρνηση να προτιμά τη διαβούλευση πριν από νέα μέτρα
Η λέξη που δεν σταματούσε να επαναλαμβάνει το αφεντικό στο γραφείο
Αν η Τεχεράνη είχε έτοιμη ατομική βόμβα, θα τη χρησιμοποιούσε εναντίον Ισραήλ και ΗΠΑ, εκτίμησε ο Αμερικανός πρόεδρος
«Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα αποφασίσει πόσο θα διαρκέσει ο πόλεμος», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας
Τα καύσιμα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο έξοδο για τους αερομεταφορείς
Όταν η προσφορά είναι περιορισμένη και η ζήτηση αυξάνεται, η τιμή λειτουργεί ως μηχανισμός κατανομής σπανίων πόρων
Τα ονόματα των πρώτων βραβευθέντων του Ευρωπαϊκού Τάγματος Αξίας, οι οποίοι έχουν συνεισφέρει σημαντικά στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ανακοινώθηκαν στο Στρασβούργο
Οι ευρωπαϊκές αρχές χαρτογραφούν τις πιθανές διασυνδέσεις του με άλλες τρομοκρατικές δραστηριότητες
Ξεκάθαρο μήνυμα αλληλεγγύης από τον Γιόχαν Βάντεφουλ στη Λευκωσία
Κύμα αεροπορικών επιθέσεων κατά στρατιωτικών εγκαταστάσεων και υπόγειων συγκροτημάτων παραγωγής πυραύλων
Φόβοι για εξάπλωση του πολέμου στον Καύκασο
Τι είναι τελικά αυτοί οι κύκλοι πλοίων που εμφανίζονται πάνω στη στεριά
Η αύξηση των τιμών του πετρελαίου ήρθε σε μια κρίσιμη στιγμή για τη Μόσχα - Το δημοσίευμα του Politico
Οι κρυπτογραφημένες επικοινωνίες στάλθηκαν μετά τον θάνατο του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ
Στο επίκεντρο η στήριξη 5 εκατομμυρίων ανθρώπων που επλήγησαν από τις εχθροπραξίες
Οι ειδικοί μιλούν για τη Μέση Ανατολή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.