Κοσμος

Νέα ντοκουμέντα με τους καμικάζι στη Σρι Λάνκα (video)

Στους 359 οι νεκροί από τις βομβιστικές επιθέσεις - Ελεγχόμενη έκρηξη σε κινηματογράφο της πρωτεύουσας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σρι Λάνκα: Μια προσευχή για τους νεκρούς των βομβιστικών επιθέσεων
Σρι Λάνκα: Μια προσευχή για τους νεκρούς των βομβιστικών επιθέσεων/©EPA/MICHAEL FRANCHI

Κάμερες ασφαλείας κατέγραψαν τους βομβιστές αυτοκτονίας στη Σρι Λάνκα λίγο πριν πυροδοτήσουν τα εκρηκτικά

Τραγικός είναι ο απολογισμός των θυμάτων από τις βομβιστικές επιθέσεις σε καθολικές εκκλησίες και πολυτελή ξενοδοχεία ανήμερα του Πάσχα των Καθολικών στη Σρι Λάνκα. Εκπρόσωπος της αστυνομίας ανακοίνωσε το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης ότι οι νεκροί ανέρχονται πλέον σε 359. Ο αριθμός αυτός δεν αποκλείεται να αυξηθεί τα επόμενες 24ωρα, καθώς αρκετοί από τους εκατοντάδες τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Ο προηγούμενος απολογισμός ήταν 320 νεκροί. Περισσότεροι από 500 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Οι δυνάμεις ασφαλείας της νησιωτικής χώρας βρίσκονται επί ποδός. Στρατιώτες έχουν κατέβει στους δρόμους, σημεία ελέγχου έχουν στηθεί σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας Κολόμπο και άλλων πόλεων. Υπό κράτηση έχουν τεθεί τουλάχιστον 40 άτομα, τα οποία ανακρίνονται για ενδεχόμενη εμπλοκή τους στις βομβιστικές επιθέσεις. Πρόκειται για μέλη ενός ντόπιου ισλαμιστικού κινήματος, του National Thowheeth Jama’ath (NTJ).

Ελεγχόμενη έκρηξη σε κινηματογράφο

Ενδεικτικό του κλίματος φόβου και της έντονης ανησυχίας για την ύπαρξη εκρηκτικών που δεν έχουν ακόμη ενεργοποιηθεί, είναι τα όσα εκτυλίχθηκαν το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης σε κινηματογράφο της πρωτεύουσας. Πυροτεχνουργοί προχώρησαν σε ελεγχόμενη έκρηξη για την εξουδετέρωση βόμβας στον κινηματογράφο «Savoy» μερικά 24ωρα μετά τις αιματηρές επιθέσεις.

Την ευθύνη για το λουτρό αίματος ανέλαβε την Κυριακή η εξτρεμιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, με τις αρχές της Σρι Λάνκα πάντως να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικές και να επιρρίπτουν την ευθύνη στο NTJ. Με βάση τα πρώτα στοιχεία της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο οι τρομοκρατικές επιθέσεις στη νησιωτική χώρα να αποτελούν αντίποινα για τις εκτελέσεις άοπλων μουσουλμάνων σε δύο μουσουλμανικά τεμένη στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας.

Οι κάμερες ασφαλείας κατέγραψαν τους βομβιστές αυτοκτονίας

Την ίδια στιγμή, τον γύρο των social media κάνουν οι εικόνες από κάμερες κλειστού κυκλώματος ασφαλείας (CCTV) που δείχνουν δύο βομβιστές-αυτοκτονίας λίγο πριν πυροδοτήσουν τα εκρηκτικά ανάμεσα σε πιστούς σε καθολική εκκλησία του Κολόμπο και τουρίστες σε ξενοδοχειακή μονάδα.

Sri Lanka church bomber caught on cam moments before explosion

Sri Lanka hotel suicide bombers caught on CCTV

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ