Κοσμος

Εγκεφαλικά νεκρή γυναίκα γέννησε αγοράκι

Η 26χρονη τέθηκε σε τεχνητό κώμα για να επιβιώσει το βρέφος

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νεογέννητο μωρό
Νεογέννητο μωρό / © Pixabay

Μια γυναίκα μόλις 26 ετών κηδεύεται σήμερα στην Πορτογαλία, ενώ την Πέμπτη κι ενώ ήταν για τρεις μήνες εγκεφαλικά νεκρή γέννησε ένα υγιέστατο αγοράκι.

Η αθλήτρια Καταρίνα Σεκουέιρα κηρύχθηκε εγκεφαλικά νεκρή αφού υπέστη οξεία κρίση άσθματος στο σπίτι της, όπως αναφέρει δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του BBC.

Το μωρό, στο οποίο δόθηκε το όνομα Σαλβαδόρ, γεννήθηκε όταν η γυναίκα ήταν περίπου 32 εβδομάδων έγκυος και παραμένει νοσηλευόμενο στη μονάδα νεογνών.

Αυτή είναι η δεύτερη παρόμοια περίπτωση στην Πορτογαλία που ένα μωρό γεννιέται από μητέρα εγκεφαλικά νεκρή.

Η Σεκουέιρα, η οποία υπήρξε ταλαντούχα αθλήτρια του κανό και είχε εκπροσωπήσει τη χώρα της σε αγώνες, υπέφερε από άσθμα από την παιδική της ηλικία.

Υπέστη μία κρίση άσθματος όταν ήταν 19 εβδομάδων έγκυος και τέθηκε σε τεχνητό κώμα. Ωστόσο, η κατάστασή της χειροτέρεψε και μέσα σε κάποιες μέρες κηρύχθηκε εγκεφαλικά νεκρή, συγκεκριμένα στις 26 Δεκεμβρίου. Για 56 ημέρες ανέπνεε με μηχανική υποστήριξη για να μπορέσει το έμβρυο να επιζήσει στη μήτρα.

Οι γιατροί ανέφεραν ότι είχαν σκοπό να περιμένουν μέχρι την Παρασκευή για να φτάσει η μητέρα την 32η εβδομάδα κύησης, αλλά η κατάσταση του αναπνευστικού της συστήματος επιδεινώθηκε και της έγινε καισαρική τομή την Πέμπτη.

Σημειώνεται ότι οι 32 εβδομάδες θεωρούνται ως το χρονικό σημείο κατά το οποίο ένα βρέφος έχει πιθανότητες να επιβιώσει, όπως αναφέρουν εκπρόσωποι του νοσοκομείου.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Ηθικής του νοσοκομείου, Φιλίπε Αλμέιδα, εξήγησε ότι η απόφαση να διατηρηθεί το μωρό ζωντανό στη μήτρα της μητέρας πάρθηκε μετά από συζητήσεις με την οικογένεια και σύμφωνα με τον νόμο της Πορτογαλίας για τη δωρεά οργάνων.

«Το να είσαι δωρητής δεν αφορά μόνο να μπορείς να δώσεις το συκώτι, την καρδιά ή τον πνεύμονά σου, αλλά επίσης να έχεις τη δυνατότητα να δώσεις τον εαυτό σου ώστε να ζήσει ένα παιδί» είπε ο Πορτογάλος γιατρός.

Ο πατέρας του παιδιού ήθελε τη γέννησή του, όπως και η υπόλοιπη οικογένεια.

Η μητέρα της 26χρονης  είπε στην πορτογαλική τηλεόραση ότι είχε αποχαιρετήσει την κόρη της στις 26 Δεκεμβρίου και η απόφαση να κρατήσουν το παιδί πάρθηκε επειδή ο πατέρας του, Bruno, ήθελε πάντα να αποκτήσει ένα μωρό.

Το μωρό γεννήθηκε με βάρος 1,7 κιλών και αναμένεται να μείνει στο νοσοκομείο τουλάχιστον 3 εβδομάδες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ