Κοσμος

Συνελήφθη ο βασικός ύποπτος της επίθεσης στην Ουτρέχτη

Το βαρύ ποινικό μητρώο και οι φερόμενες διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Υπό κράτηση ο βασικός ύποπτος της αιματηρής επίθεσης στην Ουτρέχτη
Υπό κράτηση ο βασικός ύποπτος της αιματηρής επίθεσης στην Ουτρέχτη/ @Twitter/ PolitieUtrecht

Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκεται ο βασικός ύποπτος για την αιματηρή επίθεση στην Ουτρέχτη, μετέδωσαν ολλανδικά ΜΜΕ.

Πρόκειται για τον 37χρονο Τούρκο, Γκιόκμεν Τάνις, ο οποίος άνοιξε πυρ και σκότωσε τρεις ανθρώπους, τραυματίζοντας άλλους πέντε, μέσα σε συρμό του Τραμ. Από τους τραυματίες οι τρεις νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Είχε προηγηθεί ανθρωποκυνηγητό, με την αστυνομία να στήνει μπλόκα σε κεντρικά σημεία της πόλης, την ώρα που τα μέτρα ασφαλείας σε λιμάνια, τρένα, αεροδρόμια και δημόσιους χώρους της χώρας ήταν δρακόντεια υπό τον φόβο νέων επιθέσεων.

Η φωτογραφία του 37χρονου είχε δοθεί στη δημοσιότητα, με τις αρχές να τον χαρακτηρίζουν «πολύ επικίνδυνο», καλώντας τους πολίτες -αν τον δουν- να μην τον πλησιάσουν σε καμία περίπτωση και να ειδοποιήσουν άμεσα την αστυνομία.

utrecht-killer.jpg

Αιματηρή επίθεση σε συρμό του τραμ στην Ουτρέχτη
Αιματηρή επίθεση σε συρμό του τραμ στην Ουτρέχτη/©EPA/ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Στο πλαίσιο της επιχείρησης για τον εντοπισμό και τη σύλληψή του, αστυνομικοί έκαναν εφόδους σε διάφορα σημεία της πόλης, συμπεριλαμβανομένης και μιας κατοικίας. Άγνωστα παραμένουν τα κίνητρα της επίθεσης, με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε να μην αποκλείει το ενδεχομενο της τρομοκρατικής ενέργειας. Στο μικροσκόπιο της αστυνομίας έχουν μπει και οι αναφορές ότι ο ένοπλος πυροβόλησε συγγενή του και συνέχισε να πυροβολεί κατά όσων επιχείρησαν να μπουν μπροστά. Την πληροφορία αυτή, επικαλούμενο πρόσωπα κοντά στον φερόμενο δράστη, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή».

Aftermath of tram shooting in Dutch city of Utrecht

Εξαιρετικά επικίνδυνος - Οι φερόμενες διασυνδέσεις με το ISIS

Νωρίτερα, ολλανδικά ΜΜΕ μετέδωσαν πληροφορίες ότι ο 37χρονος φέρεται να είχε συνδέσμους με το Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

Ειδικότερα, Τούρκος επιχειρηματίας που ζει στην ολλανδική πόλη και τον γνώριζε, δήλωσε στο BBC Turk πως ο ένοπλος είχε πολεμήσει στην Τσετσενία, ενώ είχε συλληφθεί για διασυνδέσεις με το ISIS, ωστόσο στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος.

Ουτρέχτη: Συνελήφθη ο φερόμενος δράστης της επίθεσης στο τραμ
Ουτρέχτη: Συνελήφθη ο φερόμενος δράστης της επίθεσης στο τραμ/@Twitter

Επίθεση στην Ουτρέχτη: Ένα από τα θύματα
Επίθεση στην Ουτρέχτη: Ένα από τα θύματα/©EPA/ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Από τη μεριά του, ο πατέρας του Γκιοκμέν Τανίς, Μεχμέτ, δήλωσε στο τουρκικό πρακτορείο ΙΗΑ ότι εδώ και 3-4 χρόνια δεν είχε καμία επικοινωνία με το γιο του.

«Ζει στην Ολλανδία από το 1993. Εγώ δούλευα σε ένα εργοστάσιο στην Ολλανδία, αλλά πριν από 10 χρόνια γύρισα οριστικά στην Τουρκία και έκτοτε δεν ζω μαζί τους. Την τελευταία φορά που επικοινώνησα μαζί του ήταν πριν από 3-4 χρόνια. Μετά δεν τον έχω ξαναδεί» ανέφερε ο πατέρας του που διαμένει στην Καισάρεια.

Γνωστός των ολλανδικών αρχών

Το τοπικό τηλεοπτικό κανάλι RTV Utrecht μετέδωσε ότι ο Τάνις έχει μακρά προϊστορία με τον νόμο τόσο για μικρά όσο και για σοβαρά αδικήματα. Μεταξύ αυτών ήταν και ένα επεισόδιο με πυροβολισμούς το 2013.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Γιόοστ Λάνσαγκε απέφυγε, πάντως, να σχολιάσει τόσο τις πληροφορίες αυτές όσο και τα όσα έχουν ειπωθεί για τις φερόμενες διασυνδέσεις του δράστη με το Ισλαμικό Κράτος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ