Κοσμος

Νέα Ζηλανδία: Το προφίλ του μακελάρη -Αντέγραψε τεχνικές του ISIS

Από την ενασχόληση με τη γυμναστική και τα ταξίδια, μέχρι την τρομοκρατική επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
newzealand-terror
Ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης στη Νέα Ζηλανδία / Facebook

Στοιχεία και λεπτομέρειες της ζωής του 28χρονου μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας που εξαπέλυσε τρομοκρατική επίθεση σε τζαμιά στο Κράιστσερτς αφαιρώντας τη ζωή από 49 ανθρώπους βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με αυτά, ο Αυστραλός μακελάρης φέρεται να πέρασε 7 περίπου χρόνια ταξιδεύοντας και να απέκτησε εμμονή με την ακροδεξιά και τη νεοναζιστική ιδεολογία.

Ο Μπρέντον Τάραντ  που μετέδωσε live μέσω Facebook την τρομοκρατική επίθεση που πραγματοποίησε θα οδηγηθεί αύριο ενώπιον του δικαστηρίου. Όπως αναφέρουν πληροφορίες, μεγάλωσε σε μία αγροτική πόλη, στο Κράφτον της Νέας Νότιας Ουαλίας και έχασε στα 20 του τον πατέρα του από καρκίνο.

Έκτοτε φέρεται να ξεκίνησε να ταξιδεύει και σύμφωνα με τα όσα υπονόησε μιλώντας στην αυστραλιανή έκδοση της Daily Mail γυναίκα που τον γνώριζε, κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του «κάτι του συνέβη».

Ο ίδιος στο μανιφέστο του εμφανίζεται να παραδέχεται ότι ταξίδεψε σε πολλές χώρες όπως το Πακιστάν με χρήματα που κέρδισε ανταλλάσσοντας Bitcoin. Πληροφορίες κάνουν λόγο και για ταξίδι στη Βόρεια Κορέα, ενώ ήδη στη Βουλγαρία ξεκίνησε έρευνα καθώς βρέθηκε στη χώρα πριν λίγους μήνες.

Σε κάποιο σημείο ωστόσο φαίνεται πως ο 28χρονος Αυστραλός απέκτησε εμμονή με τις τρομοκρατικές επιθέσεις που συνέβησαν στην Ευρώπη το 2016 και το 2017. Από το μανιφέστο του μάλιστα προκύπτει ότι είχε αναπτύξει μία νεοναζιστική ιδεολογία και ένα μίσος για τους μουσουλμάνους.

Όπως δήλωσε η γυναίκα που τον γνώριζε, ο νεαρός εργαζόταν ως personal trainer, και είχε κληρονομήσει την αγάπη του για τον αθλητισμό από τον πατέρα του. «Ήταν πολύ αφοσιωμένος, περισσότερο από άλλους ανθρώπους. Ήταν πολλές ώρες στο γυμναστήριο, σήκωνε πολλά βάρη. Σχεδόν μεταμόρφωσε το σώμα του» είπε η γυναίκα, υπογραμμίζοντας ότι δεν είχε μιλήσει μαζί του πολιτικά ούτε τον είχε ακούσει να εκφράζει πολιτικές απόψεις.

Αντέγραψε μεθόδους του ISIS

Ανησυχία ωστόσο προκαλούν οι δηλώσεις ειδικών σε ζητήματα ασφαλείας για τον τρόπο δράσης του μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας. Ειδικότερα, όπως δήλωσε στο CBS, ο Τζον Μίλερ, αναπληρωτής διευθυντής της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, η επίθεση της Νέας Ζηλανδίας αποδεικνύει ότι «από πλευράς τακτικής οι νεοφασιστικές ομάδες, οι υπέρμαχοι της Λευκής ανωτερότητας, δανείζονται στοιχεία από το εγχειρίδιο του ISIS». Όπως τόνισε μάλιστα, το ISIS ήταν εκείνο που έδωσε οδηγίες στους τρομοκράτες να μεταδίδουν live τις επιθέσεις τους μέσα από τις πλατφόρμες των κοινωνικών δικτύων. Ο Μίλερ, τέλος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση των κρουσμάτων του λευκού εθνικιστικού εξτρεμισμού. «Είναι κάτι που παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά, είναι κάτι που αναδύεται. Βλέπουμε μία αύξηση στην προπαγάνδα», σημείωσε.

Εντείνονται τα μέτρα ασφαλείας στα τεμένη σε ΗΠΑ 

Στον απόηχο της τρομοκρατικής επίθεσης στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας, εντείνονται τα μέτρα ασφαλείας σε τεμένη στις ΗΠΑ

Η αστυνομία στη Νέα Υόρκη και σε άλλες πόλεις της χώρας ανέφερε ότι αύξησε τις περιπολίες σε τεμένη και σε άλλους χώρους λατρείας, ως προληπτικό μέτρο, αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις συγκεκριμένης απειλής.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Tύπου στην Ουάσινγκτον, ο Νίχαντ Άγουαντ, ο επικεφαλής του Συμβουλίου Αμερικανο-Ισλαμικών Σχέσεων (CAIR), προέτρεψε τους Μουσουλμάνους, οι οποίοι προσεύχονται σε περισσότερα από 3.000 τεμένη στις ΗΠΑ να «μην εγκαταλείψετε τα τεμένη σας».

Το CAIR, η μεγαλύτερη οργάνωση στις ΗΠΑ για την προάσπιση των δικαιωμάτων των Μουσουλμάνων, εκφράζει την ανησυχία της καθώς οι Μουσουλμάνοι και άλλες μειονότητες βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα κύμα μισαλλοδοξίας από τότε που ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε το 2016 τις αμερικανικές εκλογές. Σε ανακοίνωση το CAIR επιρρίπτει ευθύνες, εν μέρει, σε αυτό που περιγράφει ως «ισλαμοφοβικές, που υποστηρίζουν την ανωτερότητα της λευκής φυλής και ρατσιστικές πολιτικές της κυβέρνησης Τραμπ…».

Στο μανιφέστο του ο μακελάρης εξήρε τον Τραμπ ως ένα «σύμβολο της ανανεωμένης λευκής ταυτότητας και του κοινού σκοπού». Ο Λευκός Οίκος δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Reuters να σχολιάσει σχετικά.

«Σήμερα, ο τρομοκράτης αναφέρθηκε στο ισχυρότερο πρόσωπο στον κόσμο, τον Πρόεδρο Τραμπ», δήλωσε ο Νίχαντ Άγουαντ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

«Και θα ήθελα να απευθυνθώ προς τον κύριο Τραμπ: Κ. Τραμπ, τα λόγια σας έχουν αντίκτυπο. Οι πολιτικές σας έχουν αντίκτυπο. Έχουν αντίκτυπο στις ζωές αθώων ανθρώπων στο εσωτερικό της χώρας και παγκοσμίως».

Καναδάς: Ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στα τεμένη

Αυξήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας σήμερα σε τεμένη και σε πολλές πόλεις του Καναδά με τον πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό να δηλώνει ότι «συμμερίζεται το πένθος των Νεοζηλανδών και των μουσουλμάνων σε ολόκληρο τον κόσμο».

Η σημαία του Καναδά έξω από το Κοινοβούλιο της Οττάβας είναι μεσίστια από σήμερα το πρωί «στη μνήμη των θυμάτων των επιθέσεων στα δύο τεμένη στη Νέα Ζηλανδία», σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.

Στον απόηχο αυτής της επίθεσης, «η αστυνομική παρουσία θα ενισχυθεί» στο Τορόντο περιμετρικά των χώρων λατρείας, «ιδιαιτέρως των τεμενών», ανακοίνωσε η αστυνομία στη μεγαλύτερη πόλη του Καναδά, όπου βρίσκονται περίπου 60 τεμένη.

Επίσης, στο Μόντρεαλ, θα υπάρξει μια «ειδική» αστυνομική επιχείρηση επιτήρησης, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η τοπική αστυνομία.

Και στο Κεμπέκ, οι δυνάμεις επιβολής του νόμου «ενίσχυσαν την προστασία περιμετρικά των τεμενών», σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο Τύπου.

«Στην παρούσα φάση, δεν υπάρχει καμία γνωστή διασύνδεση (μεταξύ της επίθεσης στο Κράιστσερτς) και του Καναδά και το επίπεδο συναγερμού στον Καναδά παραμένει αμετάβλητο», διαβεβαίωσε μέσω Twitter ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Ραλφ Γκουντέιλ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ