Κοσμος

Πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Νέα Ζηλανδία (εικόνες, video)

Ένοπλοι μπήκαν σε δύο τεμένη κι άνοιξαν πυρ - 49 νεκροί και 48 τραυματίες εκ των οποίων περισσότεροι από 20 σε κρίσιμη κατάσταση

6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
  Πολύνκερο τρομοκρατικό χτύπημα στη Νέα Ζηλανδία
Πολύνκερο τρομοκρατικό χτύπημα στη Νέα Ζηλανδία © EPA/Martin Hunter NEW ZEALAND OUT

Πολύνκερες τρομοκρατικές επθέσεις σημειώθηκαν στο βόρειο νησί της Νέας Ζηλανδίας, όταν ένοπλοι εισέβαλαν λίγο μετά την προσευχή, στις 2 παρά 20 το μεσημέρι (τοπική ώρα) σε δύο τεμένη κι άνοιξαν πυρ, βιντεοσκοπώντας τις πράξεις τους.

gsirzo7vrbgs3byl6dcob27pam.jpg
Ο χάρτης των επιθέσεων στα δύο τεμένη © nzherald.co.nz/

Συγκεκριμένα, η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας έκανε λόγο από την αρχή για «πολλούς» νεκρούς και τραυματίες στις επιθέσεις ενόπλων σε δύο τεμένη της πόλης Κράιστσερτς, ενώ ανακοίνωσε πως έχει κάνει τέσσερις συλλήψεις.  Στις 10.15 - ώρα Ελλάδος, ο επκεφαλής της Αστυνομίας Μάικ Μπους αναθεώρησε προς τα πάνω τον αριθμό των νεκρών σε 49. 41 έχασαν τη ζωή τους στο τέμενος κοντά στο Hagley Park και επτά στο Linwood. Στις 8.30 - ώρα Ελλάδος η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει πως οι νεκροί είναι 40. Οι τραυματίες ανέρχονται σε 48 εκ των οποίων περισσότεροι από 20 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Δείτε εδώ το μανιφέστο του μακελάρη.

Αυτόπτες μάρτυρες από το πρώτο τζαμί είπαν ότι ο ένας από τους δράστες των επιθέσεων φορούσε στολή παραλλαγής, αλεξίσφαιρο και κράνος και χρησιμοποίησε αυτόματο τουφέκι όταν άνοιξε πυρ μέσα στο ένα από τα τεμένη, στο κέντρο της πόλης. Άλλος αυτόπτης μάρτυρας που μίλησε στο Associated Press έκανε λόγο για έναν μαυροντυμένο άνδρα που μπήκε στο τζαμί και άρχισε να πυροβολεί περίπου 10 λεπτά μετά την ώρα της προσευχής. Ο ίδιος υποστήριξε ότι είδε τον ένοπλο να φεύγει πριν να φτάσουν στο σημείο οι αστυνομικοί. Άλλος αυτόπτης μάρτυρας περιέγραψε τον ένοπλο άνδρα ως λευκό ηλικίας 30-40 ετών που φορούσε μια φόρμα. Σύμφωνα με τον ίδιο ο ένοπλος «είχε αρκετές γεμιστήρες στα πόδια του».

20850475.jpg
Πολύνκερο τρομοκρατικό χτύπημα στη Νέα Ζηλανδία © EPA/Martin Hunter NEW ZEALAND OUT

Ο Φαράν Φαρίζ που βρισκόταν μέσα στο δεύτερο τζαμί με άλλα περίπου 100 άτομα περιέγραψε τη στιγμή της επίθεσης στην ιστοσελίδα Stuff: «Δεν ήξερα πώς ακούγεται ένα όπλο. Οι πυροβολισμοί έπεφταν και οι άνθρωποι συνέχιζαν να προσεύχονται. Είδα δύο γυναίκες και τέσσερις άνδρες να έχουν τραυματιστεί θανάσιμα. Όλο το τζαμί θύμιζε πεδίο μάχης».

20852198.jpg
Πολύνκερο τρομοκρατικό χτύπημα στη Νέα Ζηλανδία © EPA/Martin Hunter NEW ZEALAND OUT

Ο νεοζηλανδικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Stuff έκανε λόγο στην αρχή για τουλάχιστον 9 νεκρούς, ωστόσο αργότερα τον αναθεώρησε σε 27. Ο Stuff πρόσθεσε ότι υπάρχουν φόβοι πως ο τελικός απολογισμός θα ανέρχεται σε «δεκάδες», πιθανόν «έως και σε 30». Υπάρχουν 40 ως 50 τραυματίες, κατά την ίδια πηγή. Αργότερα, η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός έκανε λόγο για 40 επιβεβαιωμένους νεκρούς και τουλάχιστον 20 τραυματίες σε κρίσιμη κατάσταση.

Μια μεγάλη περίμετρος στην Κράιστσερτς έχει αποκλειστεί από τη μεγάλη αστυνομική δύναμη που αναπτύχθηκε. Τα σχολεία διατάχθηκαν να κλείσουν τις πόρτες τους, η κεντρική βιβλιοθήκη της πόλης έκλεισε, διαταγή να κλείσουν έλαβαν και όλα τα τεμένη της πόλης, ενώ οι αρχές προέτρεψαν όσους εργάζονται ή μένουν στο κέντρο της πόλης να μη βγαίνουν έξω και να τηλεφωνούν στον αριθμό της άμεσης δράσης εάν αντιλαμβάνονται οτιδήποτε ύποπτο.

New Zealand police cordon off area of Christchurch after deadly mosque shootings

20852307.jpg
Πολύνκερο τρομοκρατικό χτύπημα στη Νέα Ζηλανδία © EPA/Martin Hunter NEW ZEALAND OUT

Τέσσερις συλλήψεις 

Η αστυνομία ανέφερε πως συνέλαβε τέσσερις υπόπτους -συμπεριλαμβανομένου και του ακροδεξιού Αυστραλού Μπράντον Τάραντ- στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται μετά τις επιθέσεις ενόπλων σε δύο τεμένη στο κέντρο της πόλης Κράιστσερτς.

«Τέσσερα [πρόσωπα] κρατούνται. Τρία είναι άνδρες και μία είναι γυναίκα», δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας Μάικ Μπους σε δημοσιογράφους στην Ουέλινγκτον.

Σύμφωνα με την αστυνομία, κανένας από τους συλληφθέντες δεν είχε απασχολήσει στο παρελθόν τις Αρχές.

Four in custody following NZ mosque shooting: Police

20852309.jpg
Πολύνκερο τρομοκρατικό χτύπημα στη Νέα Ζηλανδία © EPA/Martin Hunter NEW ZEALAND OUT

H στιγμή της σύλληψης ενός εκ των υπόπτων:

11021220-6811785-image-m-178_1552630295293.jpg
Η στιγμή της σύλληψης του υπόπτου που φορά στολή με στρατιωτική παραλλαγή έξω από το Λύκειο Papanui © Facebook

Many Killed in 2 New Zealand Mosque Shootings

Εξουδετερώθηκαν εκρηκτικά - Συναγερμός και στο Όκλαντ

«Υπάρχουν επίσης πληροφορίες για αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς που είχαν τοποθετηθεί σε αυτοκίνητα, τους οποίους μπορέσαμε να εξουδετερώσουμε», πρόσθεσε. 

Συναγερμός σήμανε και στο Όκλαντ, στο κεντρικό σταθμό των τρένων, με την αστυνομία να αποκλείει την περιοχή, όπου και προχώρησε σε δύο ελεγχόμενες εκρήξεις δύο ύποπτων πακέτων που είχαν τοποθετηθεί στον σταθμό Britomart και στην οδό Βικτόρια, στο ύψος μεταξύ των οδών Άλμπερτ και Κουίν.

Ο Μπους τόνισε νωρίτερα πως δεν ήταν αυτή τη στιγμή δυνατόν να ειπωθεί με ασφάλεια αν η ενέργεια αυτή ήταν μεμονωμένη ή όχι. «Σε αυτό το χρονικό σημείο δεν πρέπει να κάνουμε απολύτως καμία υπόθεση», σημείωσε κι αρκέστηκε να πει ότι ο αριθμός των νεκρών είναι «μεγάλος».

Προέτρεψε όλα τα τεμένη στη χώρα να κλείσουν. «Εξ όσων γνωρίζουμε», τα θύματα σκοτώθηκαν μέσα σε δύο τεμένη, ανέφερε ο ανώτατος αξιωματικός της νεοζηλανδικής αστυνομίας Μάικ Μπους.

20852306.jpg
Πολύνκερο τρομοκρατικό χτύπημα στη Νέα Ζηλανδία © EPA/Martin Hunter NEW ZEALAND OUT

Πρωθυπουργός: Η πιο σκοτεινή μέρα στην ιστορία μας

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντέρν ανακοίνωσε τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών και πρόσθεσε: «Οι μόνες λέξεις που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να περιγράψουμε ό,τι συνέβη είναι πως πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση». Η ίδια πρόσθεσε ότι «αν και επί του παρόντος δεν έχουμε υπόνοιες ότι υπάρχουν άλλοι δράστες, παραμένουμε σε εγρήγορση».

Αμέσως μετά τις επιθέσεις είχε δηλώσει ότι η σημερινή ημέρα είναι «η πιο σκοτεινή» που μπορεί να θυμηθεί, τόνισε πως δεν υπάρχει «καμία θέση» για τέτοιες πράξεις ακραίας βίας στη χώρα και επισήμανε πως μπορεί να υπάρχουν και άλλοι δράστες ασύλληπτοι.

«Πολλοί από τους ανθρώπους που χτυπήθηκαν σε αυτή την επίθεση μπορεί να είναι μετανάστες, ή ακόμη και πρόσφυγες», τόνισε η Τζασίντα Αρντέρν στο διάγγελμά της. «Διάλεξαν να κάνουν τη Νέα Ζηλανδία τη δική τους πατρίδα, και είναι η δική τους πατρίδα. Οι άνθρωποι αυτοί είμαστε εμείς. Εκείνος ο οποίος διέπραξε αυτή την πράξη δεν είναι ένας από μας», συμπλήρωσε.

Η ίδια προέτρεψε τους πολίτες να φροντίσουν να βρίσκονται σε «ασφαλές περιβάλλον».

Christchurch shooting 'one of New Zealand's darkest days' says PM Jacinda Ardern | ABC News

208521971.jpg
Πολύνκερο τρομοκρατικό χτύπημα στη Νέα Ζηλανδία © EPA/Martin Hunter NEW ZEALAND OUT

Με κάμερα στο κράνος του ο τρομοκράτης κατέγραφε το μακελειό

Την ίδια ώρα, κάνει τον γύρο του κόσμου, το βίντεο, διάρκειας 17 λεπτών, που τράβηξε ο ίδιος ο ένοπλος ενόσω ετοιμαζόταν να χτυπήσει το πρώτο τέμενος στο Hagley Park, αλλά και κατά τη διάρκεια της επίθεσης, με κάμερα που είχε τοποθετήσει στο κράνος του. 

tarrant.jpg
Το βίντεο που τράβηξε ο ένοπλος - Πρόκειται για τον 28χρονο Brenton Tarrant. © nzherald.co.nz

tarrant1.jpg
Το βίντεο που τράβηξε ο ένοπλος - Πρόκειται για τον 28χρονο Brenton Tarrant. © nzherald.co.nz

tarrant2.jpg
Το βίντεο που τράβηξε ο ένοπλος - Πρόκειται για τον 28χρονο Brenton Tarrant. © nzherald.co.nz

tarrant3.jpg
Το βίντεο που τράβηξε ο ένοπλος - Πρόκειται για τον 28χρονο Brenton Tarrant. © nzherald.co.nz

Πρόκειται για τον 28χρονο Μπρέντον Τάραντ (Brenton Tarrant), Αυστραλό υπήκοο, ο οποίος ξεκινά το βίντεο λέγοντας: Ας ξεκινήσει το πάρτι. Ο ίδιος διακρίνεται και σε άλλο απόσπασμα του βίντεο μέσα στο τέμενος να πατά πάνω στα πτώματα των νεκρών. Ο ίδιος μετέδιδε το βίντεο σε ζωντανή μετάδοση στο Facebook. Χρήστες τον είδαν live να μπαίνει στο τζαμί και να πυροβολεί αδιακρίτως, δίνοντας μάλιστα χαριστικές βολές σε όσους προσπαθούσαν να ξεφύγουν.

Four in custody following NZ mosque shooting: Police

 

 

Στο ίδιο βίντεο ο Τάραντ φέρεται να μπαίνει από δωμάτιο σε δωμάτιο στο τζαμί και να πυροβολεί συνεχώς. Η πρώτη φάση της φονικής επίθεσής του κράτησε 3 λεπτά με τον ίδιο να επιστρέφει στον τόπο της σφαγής, αφού πήρε νέα πυρομαχικά προκειμένου να δει αν υπάρχουν επιζήσαντες.

Ο Τάραντ σε λογαριασμό του στο Twitter  που έχει απενεργοποιηθεί είχε αναρτήσει φωτογραφίες με όπλα και πυρομαχικά πάνω στα οποία είχε γράψει μηνύματα με λευκή μπογιά.

11016516-6812183-shooters_rampage_began_when_he_got_into_his_car_wearing_military-a-30_1552625069180.jpg
Το βίντεο που τράβηξε ο ένοπλος © Daily Mail

11016512-6812183-after_retrieving_one_of_at_least_six_assault_rifles_stored_in_hi-a-32_1552625074927.jpg
Το βίντεο που τράβηξε ο ένοπλος © Daily Mail

untitled-2.jpg
Μέσα στο τζαμί της σφαγής © twitter.com/SuatKaya_8

untitled-3.jpg
Μέσα στο τζαμί της σφαγής © twitter.com/SuatKaya_8

Δύο χρόνια σχεδίαζε την επίθεση

Λίγες ώρες πριν από την επίθεση ο Τάραντ είχε αναρτήσει ένα «μανιφέστο» 73 σελίδων στο οποίο υποστήριζε ότι σχεδίαζε την επίθεση εδώ και δύο χρόνια αν και αποφάσισε ότι στόχος του θα είναι το Κράιστσερτς πριν από τρεις μήνες.

Μεταξύ άλλων, στο κείμενο αναφέρει ότι «μια επίθεση στη Νέα Ζηλανδία θα προκαλέσει την προσοχή στην επίθεση που δέχεται ο πολιτισμός μας, ότι δεν υπάρχει κανένα ασφαλές σημείο στον κόσμο, οι εισβολείς είναι παντού στις χώρες μας, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές».

Ο Τάραντ υποστηρίζει ότι «εκπροσωπεί τα εκατομμύρια των Ευρωπαίων και άλλων εθνικιστών» γράφοντας ότι «πρέπει να διασφαλίσουμε την ύπαρξη των ανθρώπων μας και το μέλλον των λευκών παιδιών».

Επιβεβαιώνει την ταυτότητά του ο Αυστραλός πρωθυπουργός

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι το [ένα] πρόσωπο που συνελήφθη, όπως ενημερώθηκα, είναι πολίτης της Αυστραλίας, γεννημένος εδώ», ανέφερε ο Μόρισον σε δημοσιογράφους στο Σίδνεϊ.

«Ως μέλη της οικογένειας των νεοζηλανδών εξαδέλφων μας, σήμερα θρηνούμε, νιώθουμε σοκαρισμένοι, νιώθουμε φρίκη, νιώθουμε αγανάκτηση, κι ορθώνουμε το ανάστημά μας για να καταδικάσουμε απόλυτα την επίθεση που διαπράχθηκε σήμερα από έναν εξτρεμιστή, έναν ακροδεξιό, έναν βίαιο τρομοκράτη», πρόσθεσε ο ίδιος.

Από τύχη σώθηκαν τα μέλη της ομάδας κρίκετ του Μπανγκλαντές

Τα μέλη της εθνικής ομάδας κρίκετ του Μπανγκλαντές έφθαναν στο ένα από τα δύο τεμένη με λεωφορείο για να προσευχηθούν όταν διαπράχθηκε η επίθεση. Είναι όλα σώα, είπε ένας από τους τεχνικούς. Ο φιλικός αγώνας που επρόκειτο να δοθεί με την εθνική της Νέας Ζηλανδίας ακυρώθηκε.

Οι μουσουλμάνοι είναι περίπου το 1% του πληθυσμού της Νέας Ζηλανδίας, σύμφωνα με μια απογραφή του 2013.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ