Κοσμος

Νέα Ζηλανδία: Μαρτυρίες Ελλήνων για τη σφαγή (video)

«Ο κόσμος είναι σοκαρισμένος»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
20852306.jpg
Πολύνκερο τρομοκρατικό χτύπημα στη Νέα Ζηλανδία © EPA/Martin Hunter NEW ZEALAND OUT

Για τις στιγμές τρόμου που έζησαν το Κράιστερτς της Νέας Ζηλανδίας από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στα δύο τζαμιά, που κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 49 ανθρώπους, μίλησαν οι Έλληνες που ζουν εκεί.

Ο αντιπρόεδρος της τοπικής ελληνορθόδοξης κοινότητας Κυριάκος Γεωργίου δήλωσε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ότι ο ένας εκ των δραστών «άλλαξε πέντε γεμιστήρες. Αυτό σημαίνει ότι έριξε 100 σφαίρες». «Ο κόσμος είναι σοκαρισμένος. Η Νέα Ζηλανδία είναι φιλήσυχη χώρα. Μετά την επίθεση νέκρωσαν τα πάντα. Ακουγόντουσαν σειρήνες από πυροσβεστική και αστυνομία» περιέγραψε ο κ. Γεωργίου.

«Άναυδους μας έχει αφήσει το περιστατικό αυτό», δήλωσε ο Δημήτρης Μερεντίτης, που είναι Έλληνας κάτοικος στη Νέα Ζηλανδία από το 1974 και διατηρεί επιχείρηση απέναντι από το ένα τζαμί στο οποίο διαπράχθηκε η επίθεση.

 

 

 

 

Στιγμές αγωνίας έζησε και μία ομάδα Ελλήνων εκδρομέων από την Κρήτη που βρέθηκε στη Νέα Ζηλανδία και στην πόλη Κράιστσερτς, όπου σημειώθηκε το μακελειό. Οι εκδρομείς βρίσκονταν μόλις λίγα μέτρα από τον τόπο της τρομοκρατικής επίθεσης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η επικεφαλής της εκδρομής ανέφερε στη στιγμή του μακελειού το πούλμαν τους έμπαινε στην πόλη, όπου σημειώθηκε το μακελειό και ότι το ξενοδοχείο τους δεν απέχει μόλις τρία χιλιόμετρα από το σημείο της τραγωδίας.

Όπως ανέφερε το γκρουπ των Ελλήνων επιστρέφει στην Ελλάδα και όλοι είναι καλά στην υγεία τους, ενώ βρίσκονται κλεισμένοι στο ξενοδοχείο και έχουν επικοινωνήσει με τις οικογένειές τους.

«Τη στιγμή του μακελειού μπαίναμε στην πόλη και να αρχίζουμε την ξενάγησή μας. Δεν προλάβαμε να πλησιάσουμε εκεί. Η αστυνομία μας μπλόκαρε και μας ανάγκασε να επιστρέψουμε στο ξενοδοχείο μας. Οι κάτοικοι αντιμετώπισαν με ηρεμία και ψυχραιμία το περιστατικό. Είναι μια μικρή πόλη. Έκλεισαν το κέντρο και δεν άφηναν κανέναν να μπει μέσα. Τα σχολεία έκλεισαν τις πόρτες τους και τα παιδιά έμειναν μέσα».

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ