- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Νέα Ζηλανδία - Ξεκίνησαν οι κηδείες των θυμάτων της επίθεσης
Συνολικά 50 πιστοί σκοτώθηκαν στο μακελειό
Ένας Σύρος πρόσφυγας και ο γιος του ήταν τα πρώτα θύματα των επιθέσεων στο Κράισττσερτς που ενταφιάστηκαν, με τα ανοικτά τους φέρετρα να μεταφέρονται στους ώμους των πενθούντων.
Συνολικά 50 πιστοί σκοτώθηκαν στο μακελειό που σημειώθηκε την ώρα της προσευχής της Παρασκευής σε δύο τεμένη του Κράισττσερτς με δράστη τον 28χρονο Αυστραλό Μπρέντον Τάραντ, υπέρμαχο της λευκής φυλής.
Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα το πρωί στο νεκροταφείο που είναι κοντά στο τέμενος Λίνγουντ, τον δεύτερο τόπο της επίθεσης του 28χρονου. Εκεί έγιναν οι κηδείες του Χάλιντ Μουστάφα, 44 ετών, και του γιου του Χάμζα, 15 ετών, οι οποίοι σκοτώθηκαν στο τέμενος αλ Νουρ.
Η οικογένεια έφτασε στη Νέα Ζηλανδία πριν ένα χρόνο με την ελπίδα να βρει την ειρήνη έπειτα από χρόνια φρίκης στη διάρκεια των συγκρούσεων στη Συρία.
«Δεν μπορώ να σας περιγράψω πόσο συγκλονιστικό είναι (…) μια οικογένεια ήρθε εδώ για να βρει ασφάλεια και θα έπρεπε να είναι ασφαλείς εδώ», δήλωσε η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν, η οποία επισκέφθηκε το Κράισττσερτς για δεύτερη φορά μετά το μακελειό.
Ένοπλοι αστυνομικοί ήταν παρατεταγμένοι κοντά στο νεκροταφείο, με λουλούδια τοποθετημένα στις κάνες των όπλων τους.
Έξι θύματα ενταφιάστηκαν σήμερα, με περισσότερα να αναμένεται να ταφούν αυτή την εβδομάδα.
Η Άρντερν δήλωσε ότι το κάλεσμα για την προσευχή αυτή την Παρασκευή θα μεταδοθεί σε εθνικό επίπεδο απευθείας, ενώ πρόσθεσε ότι θα τηρηθεί δύο λεπτών σιγή. «Υπάρχει επιθυμία να δείξουμε ότι στηρίζουμε τη μουσουλμανική κοινότητα καθώς επιστρέφουν στα τεμένη την Παρασκευή», εξήγησε.
Εξάλλου το τέμενος αλ Νουρ, όπου περισσότεροι από 40 πιστοί σκοτώθηκαν, επισκευάζεται για να είναι έτοιμο για την προσευχή της Παρασκευής.
Το Αυστραλιανό Συμβούλιο Ιμάμηδων έχει ζητήσει από όλους τους ιμάμηδες να αφιερώσουν την προσευχή αυτής της Παρασκευής στα θύματα του μακελειού στο Κράισττσερτς.
«Η επίθεση εναντίον οποιουδήποτε μουσουλμάνου ή αθώου ανθρώπου οπουδήποτε στον κόσμο είναι μια επίθεση εναντίον όλων των μουσουλμάνων και των ανθρώπων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του χθες το Συμβούλιο.
Επιζών σε αναπηρικό αμαξίδιο
Ο Χάλιλ και η σύζυγός του έχουν επίσης μία κόρη και έναν γιο. Το αγόρι, ηλικίας 13 ετών με το όνομα Ζαΐντ, τραυματίστηκε στην επίθεση της προηγούμενης Παρασκευής και παρευρέθηκε στην κηδεία πάνω σε αναπηρικό αμαξίδιο.
Ο Τζάμιλ ελ Μπίζα, κάτοικος του Σίδνεϊ που πήγε στο Κράισττσερτς για να παραστεί στις κηδείες, δήλωσε ότι ο Ζαΐντ είπε μπροστά από τους τάφους του πατέρα και του αδελφού του: «Θα έπρεπε να έχω σταθεί μπροστά σας. Δεν θα έπρεπε να έχω απομακρυνθεί».
Μεταξύ των πιστών που παρέστησαν στην κηδεία ήταν και ο Αμπντούλ Αζίλ, ο Αφγανός πρόσφυγας που θεωρείται ήρωας αφού προσπάθησε να σταματήσει τον δράστη, τον οποίο φίλησαν θερμά πολλοί παριστάμενοι.
Στο μεταξύ αυξάνεται η αγανάκτηση των οικογενειών των θυμάτων καθώς βάσει των μουσουλμανικών εθίμων οι νεκροί πρέπει να ταφούν μέσα σε 24 ώρες.
Η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι έχει παραδώσει στις οικογένειές τους έξι σορούς από τα θύματα του μακελειού της Παρασκευής σε δύο τεμένη, όμως προειδοποίησε ότι πολλά πτώματα δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί επισήμως.
Η αστυνομία έχει πραγματοποιήσει 50 νεκροψίες, όμως «μόνο 12 θύματα έχουν ταυτοποιηθεί» επισήμως σε αυτό το στάδιο, σύμφωνα με ανακοίνωση.
Ο επικεφαλής της αστυνομίας Μάικ Μπους επεσήμανε ότι ελπίζει οι περισσότερες σοροί να έχουν παραδοθεί στις οικογένειες πριν από το βράδυ σήμερα.
Επίσκεψη σε σχολείο
Στο μεταξύ η Άρντερν πραγματοποίησε σήμερα επίσκεψη στο λύκειο Κάσμιρ, όπου φοιτούσαν ο Χάμζα και ο Ζαΐντ. Ακόμη ένας μαθητής του σχολείου σκοτώθηκε στο μακελειό, ο 14χρονος Σαγιάντ Μιλν.
Στη διάρκεια της επίσκεψής της η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός μίλησε σε περίπου 200 μαθητές που είχαν συγκεντρωθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου για τον ρατσισμό και τις αλλαγές στη νομοθεσία περί οπλοκατοχής.
«Ποτέ μην προφέρετε το όνομα του δράστη (…) ποτέ να μην τον θυμάστε για αυτό που έκανε», κάλεσε τους μαθητές η Άρντερν.
Όταν ένα παιδί την ρώτησε πώς αισθάνεται, η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός απάντησε: «Είμαι θλιμμένη».
Δεύτερη σύλληψη για την ανάρτηση του βίντεο
Κατηγορίες απαγγέλθηκαν από δικαστήριο του Κράισττσερτς εναντίον ενός άνδρα 44 ετών επειδή ανήρτησε στο Διαδίκτυο το βίντεο από τη σφαγή, την οποία ο Τάραντ μετέδωσε απευθείας μέσω του Facebook.
Ο Φίλιπ Αρπς συνελήφθη χθες Τρίτη, τέσσερις ημέρες μετά την επίθεση. Εναντίον του απαγγέλθηκαν δύο κατηγορίες για την αναμετάδοση αξιόμεμπτου περιεχομένου και τέθηκε υπό προσωρινή κράτηση.
Το ίδιο δικαστήριο είχε απαγγείλει κατηγορίες τη Δευτέρα εναντίον ενός 18χρονου για τον ίδιο λόγο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Καραντίνα 21 ημερών για όσους εισέρχονται στη χώρα
Και τώρα ζητά από την εταιρεία 5 εκατ. δολάρια
Δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται αντιμέτωπη με περιστατικά stalking
Οκτώ χρόνια μετά τη φωτιά, το ιστορικό μουσείο του Ρίο ανασυνθέτει συλλογές και ταυτότητα
Η τροποποίηση του Συντάγματος διχάζει τα Σκόπια και μπλοκάρει την ευρωπαϊκή πορεία
Οι διαπραγματεύσεις παρατείνονται λόγω διαφωνιών για αυστηρότερες δεσμεύσεις στην online ασφάλεια ανηλίκων
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 14 Ιουνίου, ημέρα γενεθλίων για τον πρόεδρο των ΗΠΑ
Προκαλώντας αντιδράσεις αλλά και σχόλια από ειδικούς
Η νέα ρύθμιση δεν επηρεάζει τα ήδη υπάρχοντα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωση
Η Τεχεράνη φέρεται να εξετάζει πλαίσιο αποκλιμάκωσης με αποχώρηση αμερικανικών δυνάμεων
Οι καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν πλημμύρα και δεν μπορούσαν να βγουν
Το προσωπικό στις εταιρείες αυτές θα επιτρέπεται ακόμα και να οπλοφορεί
Προειδοποιεί ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Γκεμπρεγέσους
Η 60χρονη πολιτικός υποβλήθηκε σε θεραπεία και βρίσκεται σε φάση ανάρρωσης
Ο Μπλερ επιτέθηκε στον Μπέρναμ και στον συνυποψήφιό του για την ηγεσία, Γουές Στρίτινγκ
«Η Ευρώπη χτίστηκε για ένα κλίμα που πλέον δεν υπάρχει» προειδοποιούν ειδικοί
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Έκρηξη κοντά στην ίσαλο γραμμή σε δεξαμενόπλοιο υπό σημαία Νήσων Μάρσαλ ανοιχτά του Ομάν
Ο Αμερικανός πρόεδρος συγκαλεί υπουργικό συμβούλιο εν μέσω έντασης με την Τεχεράνη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.