- CITY GUIDE
- PODCAST
-
20°
Ιστορική επίσκεψη του πάπα Φραγκίσκου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Ο ποντίφικας εξέφρασε την αγωνία του για την ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη
Ο πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος θα επισκεφθεί σήμερα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δήλωσε ότι παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία την ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη και κάλεσε όλες τις πλευρές να σεβαστούν τις διεθνείς συνθήκες και να διασφαλίσουν ότι οι προμήθειες τροφίμων φθάνουν στον λαό της Υεμένης που υποφέρει.
«Ο πληθυσμός είναι εξουθενωμένος από την μακροχρόνια σύρραξη και πολλά, πολλά παιδιά υποφέρουν από την πείνα αλλά δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στα αποθέματα τροφίμων. Η κραυγή αυτών των παιδιών και των γονέων τους υψώνεται μέχρι τον Θεό», είπε ο πάπας ενώπιον δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί σήμερα στην πλατεία του Αγίου Πέτρου για τον καθιερωμένο κυριακάτικο χαιρετισμό του στους πιστούς στο Βατικανό.
«Κάνω έκκληση σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και στη διεθνή κοινότητα να πιέσουν επειγόντως ώστε να γίνουν σεβαστές οι συμφωνίες που έχουν συναφθεί, να διασφαλιστεί η διανομή των τροφίμων και (όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές) να εργαστούν για το καλό του πληθυσμού».
«Υπάρχουν παιδιά που πεινούν, διψούν, δεν έχουν φάρμακα», πρόσθεσε.
Τα ΗΑΕ έχουν διαδραματίσει έναν κεντρικό ρόλο στην υπό τη Σαουδική Αραβία στρατιωτική συμμαχία που διεξάγει εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια πόλεμο κατά του συνδεόμενου με το Ιράν κινήματος των Χούτι στην Υεμένη σε μια πολεμική σύγκρουση, η οποία έχει ωθήσει την φτωχότερη χώρα στην χερσόνησο στο χείλος του λιμού. Ο Φραγκίσκος είναι ο πρώτος πάπας που μεταβαίνει στην Αραβική Χερσόνησο και αναμένεται ότι θα εκφωνήσει δύο δημόσιες ομιλίες.
Αντιπρόσωποι και από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές στην Υεμένη συναντήθηκαν σήμερα σε ένα πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα σε μια προσπάθεια, που τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για την εφαρμογή της απόσυρσης των στρατευμάτων από την πόλη με το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, την Χοντάιντα, η οποία συμφωνήθηκε στις ειρηνευτικές συνομιλίες του Δεκεμβρίου αλλά έχει «παγώσει», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών.
Τα Ηνωμένα Έθνη επιβλέπουν την εφαρμογή της εκεχειρίας και την απόσυρση των στρατευμάτων από τη συγκεκριμένη πόλη, που είναι το βασικό σημείο εισόδου για όλες τις εισαγωγές στη χώρα, με την ελπίδα ότι θα καταλήξει στην εξεύρεση πολιτικής λύσης στον πόλεμο.
Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές επρόκειτο να αποσύρουν τις δυνάμεις τους μέχρι τις 7 Ιανουαρίου στο πλαίσιο των προσπαθειών τους να αποφύγουν μια ευρείας κλίμακας επίθεση στην Χοντάιντα αλλά απέτυχαν να το πράξουν καθώς οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν Χούτι και η υποστηριζόμενη απέ τη Σαουδική Αραβία κυβέρνηση διαφώνησαν για το ποιός θα έχει τον έλεγχο της πόλης και των λιμανιών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συστάσεις για αποφυγή ταξιδιών σε χώρες όπως η Ιορδανία, το Κατάρ και η Αίγυπτος
Εκατοντάδες σχολεία υπό κατάληψη
Ο πρόεδρος του σχολείου δήλωσε ότι οι κερκίδες ελέγχονται και ότι θα γίνει δεύτερη επιθεώρηση μετά το ατύχημα
Tα πλάνα προκάλεσαν συζητήσεις και έντονες αντιδράσεις για τη συμπεριφορά του διανομέα
Αμφισβητείται η αμεροληψία της Λετίσια Τζέιμς λόγω δηλώσεων στήριξης προς την καταγγέλλουσα
Τα σχολικά κτίρια, οι ώρες μαθημάτων και η απουσία εκπαιδευτικών
Έρευνα για την κίνηση της ευρωβουλευτή σε έκθεση για τα θύματα της 7ης Οκτωβρίου
Ο πρώτος ακροδεξιός πρόεδρος κρατιδιακού κοινοβουλίου μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο
Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι κατηγορούν τον Αμερικανό πρόεδρο για επικίνδυνη ρητορική
Δύο ακόμη παιδιά νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση
Από τα ακραία καιρικά φαινόμενα σημειώθηκαν ζημιές σε σπίτια και υποδομές
Επλήγη και δεύτερο εμπορικό πλοίο στη βουλγαρική ΑΟΖ
Παραμένει διασωληνωμένη σε κρίσιμη κατάσταση
Τα σκάνδαλα διαφθοράς που πιέζουν την κυβέρνηση και το στεγαστικό
«Δεν είχε νόημα να προσπαθώ να αγοράσω ελευθερία για τον μελλοντικό μου εαυτό»
Ο 80χρονος Άουγκουστ Χάνινγκ κατηγορείται για διαρροή κρατικών μυστικών και συνεργασία με ξένη υπηρεσία
Η ιστορία πίσω από το «πρόσωπο» των μαθητικών κινητοποιήσεων
Πώς η αδελφότητα Chi Pai του Κορνέλ φέρνει στο προσκήνιο τις πρακτικές του παλαιότερου θεσμού εντός των αμερικανικών πανεπιστημίων
Οι τρεις σε σοβαρή κατάσταση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.