Κοσμος

Απορρίφθηκε η τροπολογία για παράταση στο Brexit (video)

«Όχι» από την Βουλή των Κοινοτήτων στην παράταση του άρθρου 50

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UK PM Theresa May speaks following Brexit amendment votes

Η Βουλή των Κοινοτήτων απέρριψε απόψε την τροπολογία που καλούσε τη βρετανική κυβέρνηση να επιδιώξει την παράταση του άρθρου 50, δηλαδή να μην γίνει το Brexit στις 29 Μαρτίου.

Η τροπολογία αυτή ζητούσε επίσης από την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να αποκλείσει ένα Brexit χωρίς συμφωνία και να μην βγάλει τον λαό της Σκωτίας από την ΕΕ χωρίς τη θέλησή του. Η πρόταση απορρίφθηκε με ψήφους 327 έναντι 39.

Παράλληλα, Η Βουλή των Κοινοτήτων απέρριψε και την τροπολογία G που δίνει στους βουλευτές τη δυνατότητα να συζητήσουν τις δικές τους προτάσεις για το Brexit ορισμένες ημέρες τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

Η απόρριψη της πρότασης, με ψήφους 321 έναντι 301, θεωρείται νίκη για την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, η οποία είχε τονίσει ότι η τροπολογία αυτή θα οδηγούσε σε «σφετερισμό του ρόλου της εκτελεστικής εξουσίας».

Νωρίτερα, το ERG, η ομάδα των περίπου 50 ευρωσκεπτικιστών Τόρις, που υποστηρίζουν ένα σκληρό Brexit, επιβεβαίωσε μέσω του πρώην υφυπουργού για την έξοδο από την ΕΕ, Στιβ Μπέικερ, ότι πρόκειται να στηρίξει την τροπολογία του Γκράχαμ Μπράντι.

Μετά από διαβούλευση της ομάδας, ο Στιβ Μπέικερ, δήλωσε ότι αποφασίστηκε οι βουλευτές να στηρίξουν τις προτάσεις του Γκράχαμ Μπράντι, με βάση τις υποσχέσεις που έδωσε νωρίτερα στη Bουλή η βρετανίδα πρωθυπουργός για το άνοιγμα της συμφωνίας αποχώρησης, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει πρόοδος στο σχέδιο συμβιβασμού στο κόμμα των Συντηρητικών (ανάμεσα στους υποστηρικτές του Remain και του Brexit, γνωστό ως Malthouse compromise).

Η Βουλή των Κοινοτήτων απέρριψε και την τροπολογία J η οποία καλούσε την κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να ζητήσει παράταση του άρθρου 50 αν το κοινοβούλιο δεν καταφέρει να εγκρίνει μια Συμφωνία Αποχώρησης μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου.

Η μη δεσμευτική πρόταση για την αναβολή του Brexit, την οποία είχε υποβάλει η βουλευτής των Εργατικών Ρέιτσελ Ριβς, καταψηφίστηκε με 322 ψήφους κατά και 290 υπέρ.

Ωστόσο, στην συνέχεια της ψηφοφορίας, η Βουλή των Κοινοτήτων υπερψήφισε την τροπολογία Ι με την οποία επιδιώκεται να αποκλειστεί μια αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Η αποκαλούμενη "τροπολογία Σπέλμαν", με την οποία διαφωνούσε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, εγκρίθηκε με ψήφους 318 υπέρ έναντι 310 κατά.

Η τροπολογία ορίζει ότι απορρίπτεται η έξοδος από την ΕΕ «χωρίς μια Συμφωνία Αποχώρησης και ένα πλαίσιο για τη Μελλοντική Σχέση». Δεν καθορίζει όμως πώς θα υποχρεωθεί η κυβέρνηση να σταματήσει μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία.

Η πρωθυπουργός υποστήριζε ότι ο μοναδικός τρόπος για να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο (no deal Brexit) είναι να ψηφίσει το κοινοβούλιο υπέρ μιας συμφωνίας με την ΕΕ.

Σε εξέλιξη η ψηφοφορία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ