- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τα περήφανα γηρατειά είναι μύθος
Στην 58η θέση βρίσκεται η «αφιλόξενη» για τους ηλικιωμένους Ελλάδα
Άλλη μια πρωτιά για τη Σουηδία σε έρευνα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Στην έρευνα για τον παγκόσμιο Δείκτη Παρακολούθησης των Ηλικιών, οι Σουηδοί ηλικιωμένοι κατετάγησαν πρώτοι σε όλα τα απαραίτητα κριτήρια. Έχουν το μεγαλύτερο εισόδημα, καλύτερο πρόγραμμα συνταξιοδότησης, καλύτερη υγειονομική περίθαλψη, παιδεία και περιβάλλον.

Η Ελλάδα κατέλαβε την 58η θέση επί συνόλου 91 κρατών, χαμηλότερα από την Αλβανία (39η), την Κύπρο (57η) και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες πλην της Πολωνίας (62η). Ο Δείκτης δόθηκε στη δημοσιότητα με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Ηλικιωμένων που γιορτάζεται σήμερα, 1η Οκτωβρίου. Στη δεύτερη θέση η Νορβηγία και ακολουθούν Γερμανία, Ολλανδία, Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες στην όγδοη θέση. Στην τελευταία θέση βρίσκεται το Αφγανιστάν. Οι συντάκτες της έκθεσης στάθηκαν για άλλη μια φορά στους ανησυχητικούς ρυθμούς γήρανσης του παγκόσμιου πληθυσμού.
Οι ελληνικοί αριθμοί

Η έκθεση τονίζει ότι, όπως και οι άλλες χώρες στη νοτιοανατολική Ευρώπη, η Ελλάδα έχει πολλούς ηλικιωμένους. Ο πληθυσμός των ατόμων άνω των 60 ετών στη χώρα μας υπολογίζεται σε περίπου 2,8 εκατ. ή 24,7% του ελληνικού πληθυσμού (ένας στους τέσσερις κατοίκους). Η θέση της Ελλάδας στους τέσσερις επί μέρους δείκτες έχει ως εξής: 25η (εισοδηματική ασφάλεια) με βαθμό 81,2 στα 100, 47η (υγεία) με βαθμό 54,1 στα 100, 61η (απασχόληση- εκπαίδευση) με βαθμό 33,4 στα 100 και 82η (γενικότερο περιβάλλον) με βαθμό 51,6 στα 100. Γενικότερα, με «άριστα» το 100, η Ελλάδα βαθμολογείται με 47,4 όσον αφορά την αντιμετώπιση των ηλικιωμένων.
Η έκθεση υπογραμμίζει ότι παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας μας και το γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό ηλικιωμένων (22,7%) είναι φτωχοί, η Ελλάδα κατέχει σχετικά υψηλή θέση (25η) από άποψη εισοδηματικής ασφάλειας.
Από την άλλη όμως, η έκθεση επισημαίνει πως η Ελλάδα βρίσκεται χαμηλά (82η) όσον αφορά το γενικότερο περιβάλλον για τους ηλικιωμένους, αναφέροντας ενδεικτικά πως μόνο το 43% των ατόμων άνω των 50 ετών νιώθουν ασφαλείς να κοιμηθούν μόνοι τους τη νύχτα και μόνο το 40% δηλώνουν ικανοποιημένοι με τη γενικότερη ελευθερία των επιλογών στη ζωή τους.
Λ.Χ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο μπάτλερ και το «μαύρο βιβλίο»
Μετά τις ενστάσεις περί παραβίασης της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας
Η ασυνήθιστη επιχείρηση είχε τελικά αίσιο τέλος
Καταζητείται ο 21χρονος Αμπντούλ Ραχμάν Τουφίκ Μπαλούτ, Γερμανός λιβανέζικης καταγωγής
Μία νεκρή και 16 τραυματίες - Στη δημοσιότητα φωτογραφία του υπόπτου
Οι φλόγες εξακολουθούν να μαίνονται ανεξέλεγκτες, με χιλιάδες εκκενώσεις
Ο ύποπτος της αιματηρής επίθεσης ταυτοποιήθηκε από την αστυνομία ως μέλος της «ισλαμιστικής σκηνής» της πόλης
Ο σούπερ σταρ βρίσκεται σε άτυπη κόντρα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ εδώ και χρόνια
O άλλοτε μεγιστάνας της ραπ αναμένεται να αποφυλακιστεί το 2028
Kαθώς οι φλόγες περικύκλωσαν τη χερσόνησο Καπ Φερέ, στις ακτές του Ατλαντικού
Καθώς η κατάσταση παραμένει τεταμένη
Απογειώθηκαν μαχητικά της RAF
Επίκεντρο της διαμάχης είναι το Jackson Park
Νέα επιτυχής αναχαίτιση από την ελληνική πυροβολαρχία στην περιοχή Γιανμπού
Στρατιωτικά αεροσκάφη επιστρατεύει το Παρίσι - Στάχτη 250.000 στρέμματα στην Ισπανία
Πώς οι επικεφαλής της βρετανικής και της γαλλικής ακροδεξιάς επιχειρούν να μετατρέψουν τους λεκέδες σε παράσημα, στον δρόμο προς τη Downing Street και το Élysée.
Η ελληνική πυροβολαρχία εξουδετέρωσε επίθεση εναντίον κρίσιμων εγκαταστάσεων
Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, τρεις μήνες μετά την επίθεση που είχε οδηγήσει στην αναβολή της
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.