Κοσμος

Γαλλία: Ήττα για τον Μελανσόν στις εκλογές της Εσόν

Μετά το σκάνδαλο με τους fake συνεργάτες - Το δεύτερο χτύπημα από το κομμουνιστικό κόμμα Γαλλίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
melenchon.jpg
© EPA/PATRICK SEEGER/FILE

Νέο χτύπημα για τον Ζαν Λυκ Μελανσόν. Ο ηγέτης του κόμματος «Ανυπότακτη Γαλλία» που είχε θέσει υποψηφιότητα στις τελευταίες προεδρικές εκλογές, είδε την υποψήφιά του στις εκλογές της Εσόν που έγιναν προκειμένου να αντικατασταθεί ο Μανουέλ Βαλς ο οποίος θα είναι υποψήφιος δήμαρχος Βαρκελώνης, να χάνει.

Ειδικότερα, η Φαριντά Αμρανί ηττήθηκε από τον υποψήφιο που είχε τη στήριξη του Εμανουέλ Μακρόν, Φρανσίς Σουά, παρά το γεγονός ότι αρκετά στελέχη της αριστερής πτέρυγας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, των Οικολόγων και άλλοι είχαν καλέσει τους ψηφοφόρους να στηρίξουν την υποψηφιότητά της, και παρά την συμμετοχή του ίδιου του Μελανσόν και βουλευτών στην προεκλογική της εκστρατεία.

Τελικά, ο υποψήφιος του Μακρόν κέρδισε την έδρα της Εσόν με το συντριπτικό ποσοστό του 59,1%.

Το σκάνδαλο με τους fake συνεργάτες και το δεύτερο χτύπημα

Υπενθυμίζεται ότι πριν ένα μήνα περίπου, στο πλαίσιο δύο προκαταρκτικών ερευνών που άνοιξε η εισαγγελία του Παρισιού για ζητήματα που σχετίζονται με fake συνεργάτες ευρωβουλευτών του Μελανσόν και για θέματα που αφορούν τα οικονομικά της προεκλογικής εκστρατείας του, πραγματοποιήθηκε έρευνα στο γραφεία του κινήματος «Ανυπότακτη Γαλλία», αλλά και στην κατοικία του ηγέτη του κινήματος.

«Γίνονται έρευνες στους πάντες, στη γ.γ. της ομάδας μας στην εθνοσυνέλευση, σε παλιούς μου συνεργάτες, από τους οποίους κατάσχουν τηλέφωνα και ηλεκτρονικούς υπολογιστές, στα γραφεία του Κόμματος της Αριστεράς του οποίου είμαι μέλος, στα γραφεία του κινήματος της Ανυπότακτης Γαλλίας», είχε δηλώσει τότε ο Μελανσόν. Τότε είχαν κυκλοφορήσει και βίντεο με τον ίδιο κουνάει το δάχτυλο σε υπάλληλο της εισαγγελίας και να φωνάζει «Φύγε από μπροστά μου! Εγώ είμαι η δημοκρατία, εγώ είμαι μέλος της Εθνοσυνέλευσης».

Σε άλλο βίντεο καταγράφηκε ο Μελανσόν να παρακινεί υποστηρικτές του να σπάσουν την πόρτα που κρατούσαν κλειστοί αστυνομικοί που πραγματοποιούσαν έρευνα στην έδρα του κόμματος του.

 «Θα δούμε αν θα τους αφήσουμε να μπουν στα γραφεία μου», και «Η Δημοκρατία είμαι εγώ! Εγώ είμαι κοινοβουλευτικός! Φύγετε από μπροστά μου και ανοίξτε την πόρτα!», ακουγόταν να λέει στο βίντεο.

Σημειώνεται ότι μετά το συγκεκριμένο σκάνδαλο και την εκλογική ήττα στην Εσόν το κομμουνιστικό κόμμα Γαλλίας, στο έκτακτο 38ο Συνέδριό του αποφάσισε ότι θα κατεβάσει δικό του υποψήφιο για την προεδρία της Γαλλίας το 2022.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ