Κοσμος

Δικαιώθηκε στο Στρασβούργο ο Ναβάλνι: Πολιτικές οι συλλήψεις του στη Ρωσία

Τι είπε στις πρώτες του δηλώσεις - Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
navalny3423423.jpg
©EPA/PATRICK SEEGER

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Πέμπτη τη Ρωσία για τις επανειλημμένες συλλήψεις του Ρώσου Αλεξέι Ναβάλνι, ηγέτη της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης και σφοδρού πολέμιου του Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Το υποκείμενο πολιτικό κίνητρο αυτών των συλλήψεων αποτελεί μια θεμελιώδη πτυχή της υπόθεσης. Δύο από τις συλλήψεις αυτές είχαν στόχο στην πραγματικότητα τη φίμωση του πολιτικού πλουραλισμού» απεφάνθη το Δικαστήριο του Στρασβούργου, κρίνοντας ότι παραβιάστηκε το άρθρο 18 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος και πολύ χαρούμενος. Σήμερα κερδίσαμε όλες τις υποθέσεις και το σημαντικότερο είναι ότι εξασφαλίσαμε πως οι συλλήψεις αυτές αναγνωρίστηκαν ότι είχαν πολιτικό κίνητρο» τόνισε στις πρώτες του δηλώσεις ο 42χρονος Ναβάλνι, ο οποίος μετέβη στο Στρασβούργο για να παρευρεθεί στην ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου. Πρωτοδίκως οι δικαστές δεν είχαν αναγνωρίσει τον πολιτικό χαρακτήρα των συλλήψεων αυτών.

Το Δικαστήριο του Στρασβούργου απεφάνθη επίσης ότι παραβιάστηκε το άρθρο 11 της Σύμβασης (δικαίωμα στην ελευθερία του συναθροίζεσθε και του συνεταιρίζεσθαι) «καθώς οι δύο από τις συλλήψεις στερούνταν νόμιμων κινήτρων και οι άλλες πέντε δεν ήταν απαραίτητες σε μια δημοκρατική κοινωνία».

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι δικαστές «συνέστησαν επίσης (...) η κυβέρνηση να λάβει μέτρα προκειμένου να εγγυάται το δικαίωμα στην ελευθερία των ειρηνικών συναθροίσεων στη Ρωσία». Κατά συνέπεια, η Ρωσία καταδικάστηκε να καταβάλει 50.000 ευρώ για ηθική βλάβη στον Ναβάλνι, 1.025 για υλική βλάβη και 12.653 ευρώ για έξοδα και δαπάνες.

Ο Ναβάλνι συνελήφθη 7 φορές από την ρωσική αστυνομία μεταξύ του 2012 και του 2014 στο περιθώριο πολιτικών συγκεντρώσεων κατά της κυβέρνησης. Κάθε φορά οδηγείτο σε αστυνομικό τμήμα, φρουρείτο για αρκετές ώρες και του απαγγέλλονταν κατηγορίες για μια διοικητική παράβαση: «Παραβίαση της καθιερωμένης διαδικασίας για τη διεξαγωγή γεγονότων σε έναν δημόσιο χώρο» ή για «ανυπακοή σε νόμιμη κλήτευσή του από την αστυνομία».

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όλες οι κατηγορίες οδήγησαν σε δίκη, στο τέλος της οποίας κρίθηκε ένοχος για παράβαση. Σε πέντε περιπτώσεις καταδικάστηκε να καταβάλει πρόστιμο από 1.000 έως 30.000 ρούβλια (13 ως 395 ευρώ), ενώ σε δύο περιπτώσεις ελήφθη η απόφαση για διοικητικές κρατήσεις 7 και 15 ημερών αντίστοιχα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ