Κοσμος

ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί πήραν τη Βουλή, οι Ρεπουμπλικανοί διατήρησαν τη Γερουσία

Έρχονται δύσκολες ημέρες για την κυβέρνηση Τραμπ - Ικανοποιημένος ο Αμερικανός πρόεδρος από το αποτέλεσμα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
american-elections.jpg
©EPA/JUSTIN LANE

Τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, έπειτα από 8 χρόνια, ανέκτησαν οι Δημοκρατικοί, την ώρα που οι Ρεπουμπλικανοί διατήρησαν την κυριαρχία τους στη Γερουσία, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσαν τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα FOX και NBC.

Από τη στιγμή που οι Δημοκρατικοί ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, έχουν τη δυνατότητα «να πληρώσουν με το ίδιο νόμισμα» τον Τραμπ, όπως είχε συμβεί κατά τη διάρκεια της πρώτης και δεύτερης θητείας του Μπαράκ Ομπάμα. Τότε, η Βουλή των Αντιπροσώπων ελεγχόταν από τους Ρεπουμπλικανούς, οι οποίοι έθεσαν σειρά εμποδίων στο κυβερνητικό πρόγραμμα του πρώην προέδρου των ΗΠΑ.

Κάτι αντίστοιχο αναμένεται να γίνει και στην τωρινή θητεία του Τραμπ, με έμφαση να δίνεται στο νομοθετικό έργο του Αμερικανού προέδρου.

Σκληρή γραμμή από τους Δημοκρατικούς

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της Νάνσι Πελόζι, μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος.

Όπως είπε, οι Δημοκρατικοί θα χρησιμοποιήσουν την πλειοψηφία τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων για να προωθήσουν «μία δικομματική ατζέντα σε μία χώρα όπου έχει περισσέψει ο διχασμός». Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι θα επιδιώξουν την αποκατάσταση του συνταγματικού ελέγχου της εκτελεστικής εξουσίας (σ.σ. διακυβέρνηση Τραμπ)».

Η Νάνσι Πελόζι αναμένεται να αναλάβει την προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων, θέση που κατείχε για μια τετραετία, αρχής γενομένης από το 2007. Ήταν η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων στην αμερικανική ιστορία.

Ικανοποίηση Τραμπ

Οι ενδιάμεσες αμερικανικές εκλογές θεωρήθηκαν δημοψήφισμα για την πολιτική που εφαρμόζει ο Ντόναλντ Τραμπ και σχεδιάζει να εφαρμόσει μελλοντικά σε τομείς όπως η Υγεία και το μεταναστευτικό.

Από τη μεριά του, πάντως, ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ευχαρίστησε τους υποστηρικτές του που επέτρεψαν στο κόμμα του να διατηρήσει τον έλεγχο της Γερουσίας. «Τεράστια επιτυχία. Σάς ευχαριστώ όλους!» έγραψε στο Twitter. 

Ο Τραμπ συμμετείχε ενεργά στην προεκλογική εκστρατεία αρκετών Ρεπουμπλικανών υποψηφίων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ