Κοσμος

Ο Τραμπ καταγγέλλει νοθεία στις ενδιάμεσες εκλογές: Κάποιοι ψήφισαν μεταμφιεσμένοι

Κατηγορίες χωρίς αποδείξεις - Τι ισχύει με τη διαδικασία ταυτοποίησης ψηφοφόρων στις ΗΠΑ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
trump-mask.jpg
©EPA/JULIEN DE ROSA

Δίχως να παρουσιάσει αποδείξεις ή να προσκομίσει οποιοδήποτε απτό στοιχείο, ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο για νοθεία στις ενδιάμεσες εκλογές της 6ης Νοεμβρίου. Όπως είπε, ορισμένοι Αμερικανοί μεταμφιέστηκαν για να ψηφίσουν αρκετές φορές.

«Οι Ρεπουμπλικάνοι δεν κερδίζουν κaι αυτό εξαιτίας ψήφων που μπορεί να είναι παράνομες» τόνισε ο Τραμπ σε συνέντευξή του στον ιστότοπο The Daily Caller, 8 ημέρες μετά την εκλογική αναμέτρηση που έβγαλε ενισχυμένους τους Δημοκρατικούς, καθώς ανέκτησαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, υποσχόμενοι να κάνουν «δύσκολη» τη ζωή του Αμερικανού προέδρου.

Το Σάββατο οι αρχές στη Φλόριντα έδωσαν εντολή να γίνει νέα καταμέτρηση των ψήφων για τη θέση του κυβερνήτη της πολιτείας και για μια έδρα γερουσιαστή στην Ουάσινγκτον. Ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο τους τόνους σε ένα πολιτικό κλίμα ήδη εξαιρετικά τεταμένο, διάφοροι Ρεπουμπλικάνοι αξιωματούχοι αναφέρθηκαν σε κρούσματα νοθείας, χωρίς όμως να τεκμηριώσουν τους ισχυρισμούς τους.

Άλλαζαν μπλουζάκι και ψήφιζαν ξανά

Καταγγέλλοντας κάποιους «που μπαίνουν στην ουρά και δεν έχουν απολύτως κανένα δικαίωμα να ψηφίσουν», ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ πήγε το πράγμα ένα βήμα πιο πέρα.

«Μερικές φορές γυρίζουν στο αυτοκίνητό τους, βάζουν ένα καπέλο, αλλάζουν μπλουζάκι, επιστρέφουν και ψηφίζουν ξανά» υποστήριξε. «Είναι στ' αλήθεια ντροπή αυτό που γίνεται» πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, δεν υπάρχει εκλογικό βιβλιάριο ή κάποιο ειδικό έγγραφο για να εξακριβώνεται η ταυτότητα των ψηφοφόρων στις ΗΠΑ. Κάθε πολιτεία ορίζει ποια έγγραφα οφείλει να έχει μαζί του κάποιος όταν προσέρχεται στο εκλογικό του τμήμα για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

Καταγγελίες Δημοκρατικών για διακρίσεις

Αρκετές πολιτείες όπου κυβερνούν Ρεπουμπλικάνοι επέβαλαν πολύ περιοριστικούς όρους, και Δημοκρατικοί πολιτικοί κατήγγειλαν πως τα μέτρα αυτά είχαν σκοπό να αποκλείσουν συγκεκριμένες ομάδες εκλογέων, ειδικά τους Αφροαμερικανούς, τους Ισπανόφωνους και τους ιθαγενείς.

Ο Τραμπ αντέδρασε σε αυτές τις επικρίσεις υποβαθμίζοντας τις προϋποθέσεις που ορίστηκαν για τη συμμετοχή στην ψηφοφορία.

«Άμα αγοράσεις ένα κουτί δημητριακά, έχεις ταυτοποιηθεί και σου επιτρέπεται να ψηφίσεις» ανέφερε, χωρίς να εξηγήσει τι ακριβώς εννοούσε με αυτό το αινιγματικό σχόλιο.

Τον Νοέμβριο του 2016, μερικές ημέρες αφότου κέρδισε τις προεδρικές εκλογές απέναντι στη Χίλαρι Κλίντον, ο Τραμπ είχε επίσης κάνει λόγο για παράνομες ψήφους. Μέχρι σήμερα, όμως, δεν έχει παρουσιάσει κάποιο χειροπιαστό στοιχείο που να αποδεικνύει αυτόν τον ισχυρισμό.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ