- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιθέσεις που εξαπέλυσαν τζιχαντιστές της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ καίγοντας δύο χωριά και σκοτώνοντας αδιακρίτως πολίτες, στο βορειοανατολικό τμήμα της Νιγηρίας, όπως δήλωσαν την Πέμπτη στο Γαλλικό Πρακτορείο παραστρατιωτικοί και κάτοικοι.
Άλλες πηγές, που επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, έκαναν λόγο για 15 νεκρούς.
Οι τζιχαντιστές, που κινούνταν με επτά φορτηγά, επιτέθηκαν το βράδυ της Τετάρτης στα χωριά Μπαλαμπούριν και Κόφα, καθώς και σε έναν καταυλισμό εκτοπισμένων έξω από τη Μαϊντουγκούρι, την πρωτεύουσα της Πολιτείας Μπόρνο, που αποτελεί το επίκεντρο της εξέγερσης των τζιχαντιστών.
«Οι τρομοκράτες επιτέθηκαν και έκαψαν ολοσχερώς» τα δύο χωριά, καθώς και «τον μισό καταυλισμό εκτοπισμένων Νταλόρι 2», δήλωσε ο Μπαμπακούρα Κολό, στέλεχος μιας παραστρατιωτικής οργάνωσης η οποία πολεμά εναντίον της Μπόκο Χαράμ στο πλευρό του στρατού.
«Σκότωσαν εννιά ανθρώπους στο Μπαλαμπούριν, δύο στον Νταλόρι 2 και έναν στο Κόφα και λεηλάτησαν τρόφιμα πριν βάλουν φωτιά», πρόσθεσε.
Η επίθεση άρχισε περί τις 22:00 (23:00 ώρα Ελλάδας) στο χωριό Κόφα, όπου οι τζιχαντιστές άνοιξαν πυρ αδιακρίτως, σκοτώνοντας έναν άνθρωπο, ενώ οι υπόλοιποι κάτοικοι τράπηκαν σε φυγή, εξήγησε ένας από αυτούς, ο Μούσα Γκόνι.
«Κατόπιν πήγαν στο Μπαλαμπούριν, ένα γειτονικό χωριό, όπου σκότωσαν εννιά ανθρώπους και πυρπόλησαν τον οικισμό αφού έκλεψαν τρόφιμα», πρόσθεσε ο Γκόνι.
Στον καταυλισμό εκτοπισμένων Νταλόρι 2 — όπου φιλοξενούνται 10.000 άνθρωποι — οι τζιχαντιστές ενεπλάκησαν σε ανταλλαγές πυρών με στρατιώτες και παραστρατιωτικούς, δήλωσε ένας από αυτούς τους τελευταίους, ο Σόλομον Αντάμου.
«Όταν έφτασαν οι άνδρες της Μπόκο Χαράμ, σταμάτησαν στον δρόμο που επιβλέπει τον καταυλισμό κι άρχισαν να ρίχνουν», είπε ο Αντάμου, ο οποίος συμμετείχε στη μάχη.
Στρατιώτες και μέλη των πολιτοφυλακών που φρουρούσαν την είσοδο του καταυλισμού «αντάλλαξαν πυρά» με τους τζιχαντιστές, όμως τελικά «αναγκαστήκαμε να υποχωρήσουμε στο εσωτερικό του καταυλισμού» διότι ο οπλισμός των παραστρατιωτικών ήταν υποδεέστερος από εκείνον των τζιχαντιστών, πρόσθεσε.
Οι αντάρτες έβαλλαν με ρουκετοβόλα στον καταυλισμό ενώ έβαλαν φωτιά σε πρόχειρα καταλύματα, τρέποντας σε φυγή τους εκτοπισμένους, δύο από τους οποίους σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν.
Στη συγκεκριμένη περιοχή, περίπου 15 χιλιόμετρα από τη Μαϊντουγκούρι, έχουν γίνει επανειλημμένες επιθέσεις από την Μπόκο Χαράμ.
Πάνω από 27.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη βορειοανατολική Νιγηρία αφότου ξέσπασε η εξέγερση της Μπόκο Χαράμ το 2009, ενώ σχεδόν δύο εκατομμύρια κάτοικοι της περιοχής έχουν εκτοπιστεί.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Διευρύνεται ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή
Πώς στήθηκε η επιχείρηση εξόντωσης του Χαμενεΐ
Και η Γερμανία αναμένεται να στείλει φρεγάτα - Θετικός ο Μερτς
Αν δεν ανοίξει ο εναέριος χώρος δεν μπορεί να γίνει μεταφορά τους
Πρόκειται για την πρώτη φορά που σύζυγος ηγέτη κράτους προεδρεύει σε τέτοια συνεδρίαση
Ο θάνατος του Χαμενεΐ αναζωπύρωσε στη Μόσχα μνήμες από την πτώση του Μουαμάρ Καντάφι το 2011
Η πολύωρη κατάθεση του ζεύγους Κλίντον και τα όσα είπαν για την υπόθεση Έπσταϊν
«Θα εκδικηθούμε την επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία του Ριάντ», λέει ο Τραμπ
Η επίθεση των ΗΠΑ και Ισραήλ κατά του Ιράν ανοίγει την «πύλη προς την ειρήνη», υποστήριξε
Πρόκειται για την πιο σαφή και σκληρή διατύπωση μέχρι στιγμής
Η εξέλιξη αυτή έρχεται να δοκιμάσει μια οικονομία που οικοδομήθηκε μεθοδικά επί δεκαετίες
Η ανάλυση βασίστηκε σε ψηφιακά ίχνη χρήσης ιστοσελίδων και εφαρμογών
Έρχεται κλιμάκωση σε Λίβανο, Υεμένη και Ιράκ με το φόβο γενικευμένης σύγκρουσης
Δεν εμφανίστηκε λόγω προβλημάτων υγείας - Αντιμέτωπος με ποινή έως 20 ετών
Η επιχείρηση κατέληξε σε αιματηρή συμπλοκή
Σε περίπτωση που αυτό είναι ασφαλές πρέπει να εγκαταλείψουν το Ιράν τώρα μέσω ξηράς
Ο Μάικλ Φίλιπς δηλώνει ότι πάσχει από μικροφαλλία και μιλά ανοιχτά κατά του body shaming
Μετά το περιστατικό παρήγγειλε χάπι αντισύλληψης
Το σχέδιο αφορά κυρίως εποχικούς εργαζομένους
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.