- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Γερμανία: Χριστιανοδημοκράτες και Πράσινοι εξασφαλίζουν κυβερνητική πλειοψηφία στην Έσση
Για πρώτη φορά, εξακομματική Βουλή με 137 βουλευτές
Την απαραίτητη πλειοψηφία για να συνεχίσουν την κυβερνητική συνεργασία τους εξασφαλίζουν, σύμφωνα με ανεπίσημα αποτελέσματα της καταμέτρησης, το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) και οι Πράσινοι στην Έσση.
Σε μια δραματική έκβαση της εκλογικής διαδικασίας, το κρατίδιο οδεύει να έχει -για πρώτη φορά- εξακομματικό Κοινοβούλιο, με 137 βουλευτές.
Το CDU, με ποσοστό 27% (38,3% το 2013) εξασφαλίζει 40 έδρες, οι Πράσινοι με 19,8% (+8,7) 29 έδρες και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) με το ίδιο ποσοστό, 19,8% (-10,9) ισάριθμες έδρες. Η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), με 13,1% (+9) εξασφαλίζει με άνεση την πρώτη της είσοδο στο κοινοβούλιο του κρατιδίου όπου ιδρύθηκε το 2013, με 19 βουλευτές, ενώ οι Φιλελεύθεροι (FDP), με 7,5% (+2,5) θα εκπροσωπηθούν από 11 βουλευτές και η Αριστερά με 6,5% (+1,1) από 9.
Οι Χριστιανοδημοκράτες, παρά το γεγονός ότι κέρδισαν τις εκλογές, κατέγραψαν το χειρότερο ποσοστό τους στο κρατίδιο για τα τελευταία -τουλάχιστον- 50 χρόνια. Στην κούρσα για την δεύτερη θέση, τις πρώτες πρωινές ώρες οι Πράσινοι συγκέντρωναν μόλις 94 ψήφους περισσότερες από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.
Ο Χριστιανοδημοκράτης Πρωθυπουργός της Έσσης Φόλκερ Μπουφιέ, ο οποίος χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «καμπανάκι και για τις ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων», δήλωσε ότι σκοπεύει να συζητήσει για τον σχηματισμό κυβέρνησης με όλα τα κόμματα, εκτός από την Αριστερά και την AfD. Πιθανοί συνδυασμοί, εκτός του CDU-Πράσινοι, είναι ακόμη οι CDU-SPD, SPD-Πράσινοι-FDP (συνασπισμός «φανάρι») και CDU-Πράσινοι-FDP («Τζαμάικα»).
Ο κ. Μπουφιέ και οι Φιλελεύθεροι άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός συνασπισμού «Τζαμάικα», οι Σοσιαλδημοκράτες ωστόσο, που είναι οι μεγάλοι χαμένοι της αναμέτρησης, εμφανίσθηκαν επιφυλακτικοί για την συμμετοχή τους σε οποιοδήποτε κυβερνητικό σχήμα. Από την πλευρά του FDP, ο αρχηγός του κόμματος Κρίστιαν Λίντνερ χαρακτήρισε «εντελώς παράξενη, από άποψη ουσίας» μια ενδεχόμενη συνεργασία με τους Πράσινους και το SPD.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο 56χρονος ηγέτης του Ιράν έχει χάσει τουλάχιστον το ένα από τα δύο πόδια του
Πάνω από 11 δισ. δολάρια σε λιγότερο από μία εβδομάδα και ο πόλεμος εξαντλεί όπλα και πόρους
Δύο διπλωμάτες από πρεσβείες σε Κοπεγχάγη και Καμπέρα εγκαταλείπουν τις θέσεις τους ζητώντας άσυλο
Ο Γκρέγκορι Μικς κάλεσε τον Ερντογάν «να αλλάξει άμεσα πορεία»
Συναγερμός στο Γουέστ Μπλούμφιλντ με αυτοκίνητο να πέφτει στη συναγωγή Temple Israel και να ακολουθούν πυροβολισμοί
Η μήνυση αφορά παραβίαση εμπορικού σήματος και παραπλάνηση πελατών
Γιατί κατεβαίνουν μέχρι τα σπίτια οι αρκούδες στην Ιαπωνία;
Όσα δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν,
Ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ιράν απαντά στις απειλές Τραμπ για το ηλεκτρικό δίκτυο
Περίπου 660 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο
Το Ιράν έχει ποντίσει περίπου 12 νάρκες στα Στενά του Ορμούζ
Έρευνα δείχνει το κόμμα του Νigel Farage πρώτο σε γκέι και αμφιφυλόφιλους άνδρες, παρά τις αντι-LGBTQ πολιτικές του κόμματος
Η συγκλονιστική ιστορία που έφερε στο προσκήνιο η πρώην σύζυγός του ηθοποιού του Grey’s Anatomy, Ρεμπέκα Γκέιχαρτ
«Είμαστε ανίκητοι», γράφει η ανάρτηση στο Χ
Ο ισραηλινός στρατός καλεί κατοίκους στη συνοικία Μπασούρα να απομακρυνθούν πριν από επιχείρηση
Τέσσερις ημέρες μετά τον διορισμό του, ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ μίλησε μόνο γραπτώς - Και τα ερωτήματα παραμένουν
Ματωμένα πτερύγια όρκας ξεβράστηκαν σε παραλία - Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα
Τα βίντεο εντοπίστηκαν μετά από αναφορές πολιτών και έρευνα σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Οι αρχές της Ινδίας διερευνούν νοθεία γάλακτος
Ο Βρετανός πρωθυπουργός ζήτησε συγγνώμη από τα θύματα του Τζέφρι Έπσταϊν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.