- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Νέες αποκαλύψεις για τον Κασόγκι: Τον ηχογραφούσαν ενώ τον τεμάχιζαν και μετά κάθισαν κι έφαγαν;
Washington Post: Ο Ερντογάν έδωσε το ηχητικό ντοκουμέντο στον Αμερικανό ΥΠΕΞ αλλά αυτός αρνήθηκε να το ακούσει
Ο Τζαμάλ Κασόγκι, συνεργάτης της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post, αγνοείται από τις 2 Οκτωβρίου, αφότου μπήκε στο προξενείο της χώρας του, από το οποίο ήθελε να του δοθεί ένα πιστοποιητικό ενόψει του γάμου του. Το Ριάντ βαρύνουν υποψίες πως έστειλε μια ομάδα εκτελεστών για να τον δολοφονήσει, κάτι που οι σαουδαραβικές αρχές διαψεύδουν.
Η τουρκική αστυνομία εξέτασε το προξενείο μια πρώτη φορά τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη.
Την Τετάρτη, περί τις 16:40, περίπου 15 άνδρες της τουρκικής αστυνομίας άρχισαν να ψάχνουν το σπίτι του πρόξενου Μοχάμαντ αλ Οτάιμπι, ο οποίος, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ήταν παρών όταν διαπράχθηκε η φερόμενη δολοφονία.
Η τουρκική αστυνομία αρχικά σχεδίαζε να ψάξει το σπίτι του πρόξενου την προηγουμένη, κάτι που αναβλήθηκε, διότι οι σαουδαραβικές αρχές επικαλέστηκαν την παρουσία της οικογένειας του Οτάιμπι, ο οποίος αναχώρησε από την Τουρκία την Τρίτη, σύμφωνα με τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Η ομάδα της τουρκικής αστυνομίας αποχώρησε από την κατοικία περί τη 01:30, αλλά μερικά από τα μέλη της πήγαν στο προξενείο, σε μικρή απόσταση, για να κάνουν μια δεύτερη έρευνα, η οποία συνεχιζόταν ως πριν από λίγο, σύμφωνα με φωτοειδησεογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.
Στην κατοικία του προξένου, οι ερευνητές εξέτασαν τον κήπο, ενώ ορισμένοι θεάθηκαν στην ταράτσα του ακινήτου. Χρησιμοποιήθηκε επίσης ένα τηλεκατευθυνόμενο εναέριο όχημα δύο φορές, ανέφερε μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται επιτόπου.
Δεν έγινε καμιά δήλωση στον Τύπο.
Αποχώρησε επίσης από την κατοικία του πρόξενου μια ομάδα Σαουδαράβων ερευνητών, ανέφερε το Ρόιτερς.
Middle East Eye: Αφού τον τεμάχισαν, κάθισαν κι έφαγαν
Την ίδια ώρα, οι αποκαλύψεις παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας με την ιστοσελίδα Middle East Eye να μεταδίδει ότι οι 15 «δήμιοι» του Κασόγκι, αφού πρώτα τον διαμέλισαν ζωντανό και τον αποκεφάλισαν εντός της προξενικής κατοικίας, μετά απόλαυσαν ένα πλούσιο γεύμα.
Έτρωγαν ήρεμοι, σαν να είχαν επιστρέψει σπίτι τους μετά από μια παραγωγική μέρα δουλειάς σε μια τράπεζα ή σε έναν δημόσιο οργανισμό και όχι μετά από μια αδιανόητη εκτέλεση ενός ανθρώπου, που κατακρεουργήθηκε ζωντανός. Αυτό έγινε γνωστό από πηγή πολύ στενά προσκείμενη στο γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα Κωνσταντινούπολης, το οποίο έχει αναλάβει τις έρευνες. Επτά από αυτούς ταυτοποιήθηκαν από το Middle East Eye χάρη σε ένα έγγραφο του Υπουργείου Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας που περιήλθε στην κατοχή του, το οποίο όμως δεν δημοσιοποίησε για να προστατεύσει την πηγή του.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι 15 δολοφόνοι του Σαουδάραβα δημοσιογράφου , οι οποίοι έφτασαν στην Κωνσταντινούπολη σε δύο «δόσεις», ανήκουν στην προσωπική φρουρά του de facto κυβερνήτη της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Ωστόσο ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά ότι εμπλέκεται στην δολοφονία του Κασόγκι. Μια δολοφονία στην οποία ήταν παρόν ο μέχρι χθες πρόξενος Μοχάμεντ Αλ Οταίμπι (απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του) σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους που διαρρέουν κάθε μέρα και νέα στοιχεία για την αποτρόπαια εκτέλεση του Τζαμάλ Κασόγκι. Αυτή που έλαβε χώρα δυο ώρες νωρίτερα αρχικά μέσα στο γραφείο του προξένου και ακολούθως σε ένα δωμάτιο-βιβλιοθήκη, εκεί όπου οι Σαουδάραβες πράκτορες κράτησαν τον δημοσιογράφο γερά ώστε να αρχίσει το μαρτύριο του.
Sabah: Κατέγραψαν τα ουρλιαχτά του ενώ τον τεμάχιζαν
Εν τω μεταξύ, η τουρκική εφημερίδα Sabah επικαλούμενη Τούρκους αξιωματούχους, κάνει λόγο για ένα ηχητικό τρίλεπτο ντοκουμέντο από τα ουρλιαχτά του Κασόγκι, όταν οι βασανιστές του τού έκοβαν τα δάχτυλα.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η νάρκωση του και ο αποκεφαλισμός του ενώ ήταν ζωντανός με χειρουργικό πριόνι, από τον αντισυνταγματάρχη Σαλάχ Μοχάμεντ Αλ Τουμπαίζ, κορυφαίο ιατροδικαστή των υπηρεσιών ασφαλείας του βασιλείου.
Στις διαρροές του ηχητικού ντοκουμέντου περιλαμβάνεται αρχικά μια στιχομυθία του προξένου με άλλο άτομο στο οποίο λέει: «Αυτό να το κάνετε έξω. Θα μου δημιουργήσετε προβλήματα».
Η απάντηση ήταν άμεση και με σαφές μήνυμα: «Αν θέλεις να ζήσεις όταν επιστρέψεις στην Σαουδική Αραβία, σκάσε!» είπε το πρόσωπο που ηγείτο της επιχείρησης, το οποίο δεν έχει ακόμη ταυτοποιηθεί.
Washington Post: Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ αρνήθηκε να ακούσει το ηχητικό
Σύμφωνα με την Washington Post δεν είναι ξεκάθαρο αν οι Τούρκοι πρότειναν στον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ και πρώην διευθυντή της CIA να ακούσει το φρικιαστικό ντοκουμέντο, που αποτυπώνει τις τελευταίες στιγμές του Κασόγκι. Παρών στην συνάντηση Πομπέo-Ερντογάν ήταν και ο αρχηγός της MIT-της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Τουρκίας-Χακάν Φιντάν, όμως παραμένει άγνωστο τι αποκάλυψε στον Πομπέo.
Ο τελευταίος σύμφωνα με την Post μπορεί και να αρνήθηκε να ακούσει το ηχητικό, θέλοντας να τελειώσει το διπλό ταξίδι του σε Σαουδική Αραβία και Τουρκία, χωρίς να δυσαρεστήσει τους Άραβες.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι δύο ήταν «μεταξύ των πιο σημαντικών προσώπων στην ιρανική κοινότητα πληροφοριών»
Ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε σήμερα το κάλεσμά του προς άλλες χώρες να βοηθήσουν στην ασφάλεια των Στενών του Χορμούζ
15η ημέρα του πολέμου στη Μέση Ανατολή
ΗΠΑ και Ιράν αντιτίθενται στην πιθανότητα εκεχειρίας στη Μέση Ανατολή
Πρώτη συνομιλία των δύο χωρών μετά την έναρξη του πολέμου στο Ιράν
Πέθανε σε ηλικία 96 ετών ένας από τους σημαντικότερους φιλοσόφους του 20ού και των αρχών του 21ου αιώνα
Εάν πληγούν ενεργειακές υποδομές της
Το ζευγάρι απαντά σε αποσπάσματα από το νέο βιβλίο του Τομ Μπάουερ που ισχυρίζονται ότι η Μέγκαν «έκανε πλύση εγκεφάλου» στον Χάρι
Το κάλεσμα σε Βρετανία και Κίνα - H ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου
Υπήρξε ένας από τους πιο επιδραστικούς φιλοσόφους όλων των εποχών
Ποιος φέρεται να είναι ο διάσημος καλλιτέχνης;
Η αποστολή του HMS Dragon στην Κύπρο άργησε, καθώς η στρατηγική αξιοπιστία της βρετανικής κυβέρνησης φθίνει επικίνδυνα
Ο πρεσβευτής της Τεχεράνης στο Νέο Δελχί επιβεβαίωσε την άρση του αποκλεισμού εν μέσω της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης
Κλιμάκωση της έντασης στο Ιράκ με νεκρά ηγετικά στελέχη των Ταξιαρχιών της Χεζμπολά
Ο Αμερικανός πρόεδρος απειλεί με πλήρη καταστροφή των ενεργειακών υποδομών - Απαντά με αντίποινα η Τεχεράνη
Συναγερμός στις ολλανδικές αρχές μετά το νέο χτύπημα - Αυξάνονται τα μέτρα ασφαλείας στην Ευρώπη
Δημήτρης Κούρκουλας, Πλάμεν Τόντσεφ, Κώστας Υφαντής, Ινώ Αφεντούλη, Γιάννης Κουτσομύτης και Έλενα Λαζάρου αναλύουν τις εξελίξεις
H Νίνα Χρουστσόβα είνια καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο The New School στη Νέα Υόρκη
Η επικήρυξη αφορά και τον Μοτζταμπά Χαμενεΐ
Διαγραμμένη δήλωση στο Telegram, όπου καταγγέλλει ψυχολογική πίεση των παικτριών και πολιτικό κλίμα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.