Κοσμος

Τούρκος αξιωματούχος στο CNN: Τεμάχισαν τον Κασόγκι αφού τον δολοφόνησαν

Τούρκοι αστυνομικοί μπήκαν στην προξενική κατοικία

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το σώμα του Τζαμάλ Κασόγκι, του δημοσιογράφου που αγνοείται, τεμαχίστηκε σε κομμάτια μετά τον θάνατο του πριν από δύο εβδομάδες στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε Τούρκος αξιωματούχος στο CNN.  

Ο ισχυρισμός αυτός που είχε παρουσιαστεί πρώτη φορά στους New York Times, επανέρχεται μετά την έρευνα που πραγματοποίησαν οι τουρκικές αρχές στο προξενείο τη Δευτέρα.

Κύκλοι Τούρκων αξιωματούχων ανέφεραν ότι ο Κασόγκι σκοτώθηκε στο προξενείο στις 2 Οκτωβρίου. Έχει βρεθεί σε αυτό προκειμένου να πάρει τα απαραίτητα έγγραφα για να παντρευτεί την αρραβωνιαστικιά του. Η Σαουδική Αραβία δήλωνε αρχικά ότι ο δημοσιογράφος είχε φύγει από το κτίριο ζωντανός, η σύντροφός του ωστόσο τόνιζε ότι δεν είδε έκτοτε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε σήμερα λόγο και μετά την έρευνα για υλικά στο σαουδαραβικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης που έχουν βαφτεί με χρώμα.

«Ευελπιστώ ότι θα μπορούμε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα που θα μας δώσουν μια λογική εξήγηση το συντομότερο δυνατό, διότι η έρευνα εξετάζει πολλά πράγματα όπως τα τοξικά υλικά και τα υλικά που αφαιρέθηκαν για να περαστεί η βαφή», δήλωσε ο Ερντογάν μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα.

Το CNN υπενθυμίζει στο δημοσίευμά του ότι είδε συνεργείο καθαρισμού να εισέρχεται στο κτίριο όπου στεγάζεται το προξενείο, τη Δευτέρα και πριν φτάσουν σε αυτό Τούρκοι αξιωματούχοι για να ξεκινήσουν την έρευνά τους.

Τούρκοι αστυνομικοί μπήκαν στην προξενική κατοικία

Στο μεταξύ οι έρευνες των τουρκικών αρχών για την εξαφάνιση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου συνεχίστηκαν και σήμερα, τόσο στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη όσο και στο σπίτι του γενικού προξένου.

Αστυνομικοί μπήκαν στην προξενική κατοοικία περίπου μία ώρα αφότου ο πρόξενος Μοχάμαντ αλ Οτάιμπι έφυγε από την Τουρκία αεροπορικώς για το Ριάντ, όπως μετέδωσε η δημόσια τουρκική τηλεόραση TRT.

Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ολοκληρώθηκε η πρώτη έρευνα, που κράτησε εννέα ώρες. Το κρατικό πρακτορείο Anadolu μετέδωσε φωτογραφίες στις οποίες εικονίζονται πράκτορες να ερευνούν τον κήπο και τη στέγη του προξενείου. Η ομάδα αυτή, στην οποία μετέχουν εισαγγελείς και αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής και της ασφάλειας, πήρε επίσης δείγματα χώματος από τον κήπο της διπλωματικής αποστολής.

Εν μέσω πληροφοριών από αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ότι το σουνιτικό βασίλειο είναι έτοιμο να παραδεχτεί πως ο Κασόγκι πέθανε όταν «κάτι πήγε λάθος» στην ανάκρισή του, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «το προξενείο δεν είναι τόπος για ανάκριση προσώπων». Η Τουρκία, πρόσθεσε, θέλει να διεξάγει μια διαφανή έρευνα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, το Ριάντ σκοπεύει να δηλώσει ότι ο Κασόγκι σκοτώθηκε κατά λάθος από έναν «υπερβολικά πρόθυμο» πράκτορα των υπηρεσιών πληφοροριών ο οποίος στη συνέχεια θέλησε να καλύψει τα ίχνη του.