- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Καταρρέει μέρα με τη μέρα το ιστορικό ορφανοτροφείο στην Πρίγκηπο (εικόνες)
Το αφιέρωμα των NYT για το 120 ετών κτίριο που ανήκει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο
Στο ιστορικό κτίριο του ορφανοτροφείου στην Πρίγκηπο, που ανήκει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, και την ανάγκη να επισκευαστεί άμεσα, αναφέρεται ρεπορτάζ των New York Times, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Το 120 ετών κτίριο έχει υποστεί μεγάλες ζημιές και κινδυνεύει με κατάρρευση.
«Κάθε φορά που βρέχει, ένα κομμάτι από το κτίριο καταρρέει», αναφέρει ο Erol Baytas, o φύλακας του ορφανοτροφείου.
Istanbul's historic orphanage awaits salvation https://t.co/ywmDOFe23V via @TOIWorld pic.twitter.com/9FOxdnBDLL
— The Times Of India (@timesofindia) September 9, 2018
Το εξαώροφο κτίριο είχε κατασκευαστεί το 1899 αρχικά για ξενοδοχείο και καζίνο, επί του Σουλτάνου Αβδούλ Χαμίτ Β’. Αργότερα αγοράστηκε από τη σύζυγο Έλληνα τραπεζίτη, η οποία το δώρισε στο Πατριαρχείο και χρησιμοποιήθηκε ως ορφανοτροφείο. Το ορφανοτροφείο φιλοξένησε 5.800 παιδιά της ελληνικής μειονότητας από το 1903 ως το 1964, οπότε αναγκάστηκε να κλείσει λόγω της ελληνοτουρκικής κρίσης για την Κύπρο.
Το κτίριο κατασχέθηκε το 1997 από το τουρκικό κράτος, αλλά το 2010 επανήλθε στην κυριότητα του Πατριαρχείου με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Νωρίτερα εντός του τρέχοντος έτους η Europa Nostra, οργάνωση για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, συμπεριέλαβε το ορφανοτροφείο στην κατάσταση με τα επτά πολιτιστικά μνημεία που κινδυνεύουν με άμεση καταστροφή, ωστόσο η μοίρα του παραμένει άγνωστη.
Το Πατριαρχείο έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να το μετατρέψει σε ινστιτούτο για το περιβάλλον. Ομάδα ειδικών από την Europa Nostra και το European Investment Bank Institute, αναμένεται να προετοιμάσουν μια έκθεση για το τι χρειάζεται να γίνει για τη σωτηρία του κτιρίου. Η έκθεση θα ολοκληρωθεί περί το τέλος του έτους. Ωστόσο, ο Baytas εκφράζει φόβους ότι το κτίριο, που είχε υποστεί και μια πυρκαγιά του 1980, δεν πρόκειται να αντέξει για πολύ ακόμα.
«Το κτίριο έχει εγκαταλειφθεί για χρόνια αλλά πρόσφατα η επιδείνωση έχει επιταχυνθεί. Αν δεν γίνει κάτι δεν θα αντέξει άλλον ένα χειμώνα», αναφέρει.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Δεν έχω την παραμικρή ανησυχία για αυτό», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Μακρόν για την κρίση στη Μέση Ανατολή
«Το πρόβλημά μας είναι οι πυρηνικές φιλοδοξίες της Τεχεράνης», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ
Προειδοποιήσεις για αυξημένη απειλή επιθέσεων, κυβερνοεπιθέσεων και ριζοσπαστικοποίησης
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν σκοτώθηκε το προηγούμενο Σάββατο μετά από βομβαρδισμό
Η κυβέρνηση καταθέτει νομοσχέδιο – Στα τέλη Σεπτεμβρίου πιθανό το δημοψήφισμα για τις συνομιλίες με ΕΕ
Το υψηλό κόστος των Patriot οδηγεί ΗΠΑ και χώρες του Κόλπου σε ουκρανικά anti-drones χαμηλού κόστους
Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου προαναγγέλλει «και άλλες εκπλήξεις» για την Τεχεράνη
Ο Τραμπ επιτίθεται στον Χέρτζογκ και ζητά άμεση χάρη στον Νετανιάχου - Το Ισραήλ επικαλείται το κράτος δικαίου
Στη θέση της ο γερουσιαστής Μαρκγουέιν Μάλιν από την Οκλαχόμα
Απομακρύνθηκε βίαια από φρουρούς ενώ φώναζε συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης σε ακρόαση της Γερουσίας
Η κρατική τηλεόραση δεν έδωσε καμία άλλη διευκρίνιση
«Να μπει τέλος στις επιχειρήσεις της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος
«Ευπρόσδεκτη κάθε βοήθεια», δηλώνει ο Ντόναλντ Τραμπ
«Δεν σκοπεύουμε να κλείσουμε προς το παρόν τα Στενά του Ορμούζ», διαβεβαιώνει ο Ιρανός ΥΠΕΞ
Βαλλιστικός πύραυλος έπληξε εγκατάσταση στο Μααμίρ με περιορισμένες ζημιές, χωρίς ανθρώπινες απώλειες
«Ο γιος του Χαμενεΐ είναι απαράδεκτος», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
«Πολύ σύντομα η Νταχίγια θα μοιάζει με το Χαν Γιουνές» έγραψε ο Μπεζαλέλ Σμότριτς
Υπόσχεση για αμερικανική στήριξη σε πιθανή εξέγερση
«Φρικτή και επικίνδυνη ιδέα», απαντούν οι Ρεπουμπλικανοί
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.