Κοσμος

Σέρβος ΥΠΕΞ: Η ανταλλαγή εδαφών θα λύσει το ζήτημα του Κοσόβου

Τι δήλωσε ο Ίβιτσα Ντάτσιτς για τη διαφιλονικούμενη περιοχή

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ivica-dadic.jpg
©EPA/ANDREJ CUKIC

«Η χρονική στιγμή για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου είναι κατάλληλη όσο ποτέ άλλοτε» εκτίμησε ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς και τάσσεται υπέρ ενός συμβιβασμού που θα περιλαμβάνει ακόμα και την ανταλλαγή εδαφών.

Σε συνέντευξή του στο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι «Pink», ο επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας διευκρίνισε ότι η εκφραζόμενη από επίσημα χείλη επιδίωξη των Αλβανών για προσάρτηση της κοιλάδας του Πρέσεβο στο Κόσοβο δημιουργεί τη δυνατότητα για να επιτευχθεί συμβιβασμός και τόνισε ότι η Σερβία πρέπει να κατέβει στον διάλογο με δική της πρόταση.

«Προσωπικά δεν βλέπω καλύτερη λύση απ την διαίρεση του Κοσόβου (σ.σ. ο ίδιος όρος χρησιμοποιείται στη Σερβία και για την ανταλλαγή εδαφών). Μια λύση που θα εξασφαλίζει την ένωση με τη Σερβία όχι μόνο του βορείου Κοσσόβου αλλά, εάν καταστεί δυνατό, και άλλων περιοχών όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία» πρόσθεσε.

Επίθεση στην Εκκλησία

Ο επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας επέκρινε τη στάση της Εκκλησίας, η οποία τάσσεται εναντίον κάθε λύσης που θα επικυρώνει την απόσχιση του Κοσόβου από τη Σερβία.

«Η Εκκλησία αντιλαμβάνεται τον χρόνο ως σχετική κατηγορία, ενώ για τον σερβικό λαό στο Κόσοβο αποτελεί ρεαλιστική κατηγορία. Γι' αυτό πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση. […] Εκτός κι αν κάποιος πιστεύει ότι η λύση θα βρεθεί έτσι που θα γίνει κάποιο θαύμα και θα αλλάξει η δημογραφική κατάσταση στο Κόσοβο» σχολίασε ο Ιβ. Ντάτσιτς.

Ο αμερικανικός παράγοντας

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του αναφέρθηκε και στη στάση των ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά στην προσέγγιση του ζητήματος από τότε που ανέλαβε καθήκοντα υφυπουργού Εξωτερικών ο Γουές Μίτσελ.

«Ο Μίτσελ είναι ο πρώτος εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης που είχε τη βούληση να μας ακούσει και έδειξε κατανόηση για τις απόψεις μας. Είναι πολύ σημαντικό ότι η αμερικάνικη διπλωματία υποστηρίζει τον διάλογο μέσα από τον οποίο θα βρεθεί συμβιβαστική λύση» εξήγησε ο Σέρβος ΥΠΕΞ, υπογραμμίζοντας ότι η στροφή που έγινε από την Ουάσινγκτον αποτελεί ευκαιρία που πρέπει να εκμεταλλευτεί το Βελιγράδι.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ