Κοσμος

Ταϊλάνδη: Μάχη με τον χρόνο για τα 12 παιδιά - Ξεκινά η επιχείρηση διάσωσης; (video)

Το δύσκολο έργο των δυτών

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
mathi.jpg
© EPA/ROYAL THAI NAVY

Μάχη με τον χρόνο δίνουν τα 12 αγόρια και ο προπονητής τους που εγκλωβίστηκαν σε σπηλιά στην Ταϊλάνδη καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες τα επίπεδα οξυγόνου έχουν πέσει κατά 15% γεγονός που σημαίνει ότι ο κίνδυνος της υποξίας είναι σοβαρός. Λόγω αυτής της κατάστασης μάλιστα πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι σήμερα θα ξεκινήσει η επιχείρηση διάσωσης προκειμένου να βγουν από την σπηλιά τα δύο πιο υγιή αγόρια. Την ίδια στιγμή ωστόσο ο κυβερνήτης της επαρχίας Tσιανγκ Ράι δήλωσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση για να ξεκινήσει σήμερα η επιχείρηση διάσωσης και πρώτα θα εξεταστούν όλες οι συνθήκες, και αφού θεωρηθεί ότι το ρίσκο είναι το μικρότερο δυνατό, τότε θα επιχειρήσουν οι δύτες. 

«Είναι μία μάχη ενάντια στον χρόνο γιατί την Κυριακή αναμένονται βροχοπτώσεις. Αλλά παραμένουμε θετικοί», δήλωσε στο BBC ο Ben Reymenants, Βέλγος δύτης που φέρεται να είναι σε αναμονή για την αποστολή. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διασώστες αναμένουν να βγουν σήμερα οι δύο ποδοσφαιριστές. «Παραμένει μία δύσκολη πορεία μέσα από έναν λαβύρινθο διαδρομών με πολλές καταδύσεις και αναρρίχηση», σημείωσε ωστόσο ο Βέλγος δύτης θέλοντας να τονίσει τους  κινδύνους.  Όπως εξήγησε, τα παιδιά δεν θα αναγκαστούν να κολυμπήσουν πολύ, θα φορούν μάσκα οξυγόνου και σε όλη τη διαδρομή θα βρίσκεται δίπλα τους ένας από τους δύτες. Παράλληλα, φτάνοντας στον τρίτο θάλαμο, θα τους περιμένει γιατρός που θα ελέγξει την κατάστασή τους. Από εκείνο το σημείο και μετά θα χρειαστεί να διανύσουν περίπου 1.5 χιλιόμετρο.

Ειδικοί τονίζουν πάντως ότι το «ταξίδι» για τα εγκλωβισμένα παιδιά θα είναι πολύ δύσκολο. «Η δυσκολία έγκειται στο ότι δεν πρόκειται για απλές σπηλιές αλλά για μια σειρά συνδεδεμένων των καταιγίδων, αναφέρει  καθηγητής Εφαρμοσμένης και Περιβαλλοντικής Γεωφυσικής του Πανεπιστήμιου Keele μιλώντας στον Guardian και συμπληρώνει: «Οι συναισθηματικοί και ψυχολογικοί φόβοι που θα είχε αυτή η δοκιμασία για τα παιδιά, παρά το χαμόγελο των φωτογραφιών τους, δεν μπορούν να υποτιμηθούν.

Σημειώνεται πάντως ότι σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει από το σχέδιο διάσωσης, κάθε φορά θα διασώζονται από δύο παιδιά και πρώτα θα ολοκληρώνεται η μία επιχείρηση και θα ακολουθεί η επόμενη. Με βάση τα παραπάνω, θα διασώζονται τέσσερα παιδιά την ημέρα, και συνολικά η επιχείρηση διάσωσης θα διαρκέσει τρεις μέρες.

Η υπόθεση έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον όλου του κόσμου που παρακολουθεί με αγωνία, ενώ σε μία κίνηση που εμπνέει αισιοδοξία, ο πρόεδρος της FIFA κάλεσε τους μικρούς ποδοσφαιριστές να παρακολουθήσουν από κοντά τον τελικό του Μουντιάλ.

Βίντεο δείχνει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι δύτες

Αντιμέτωποι με πολύ δύσκολες συνθήκες βρίσκονται οι διασώστες που συμμετέχουν στην επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό των παιδιών και του προπονητή ποδοσφαίρου σε πλημμυρισμένο σπήλαιο στην Ταϊλάνδη.

Κάμερα από κράνος ενός εκ των δυτών καταγράφει τα σοβαρά εμπόδια που καλούνται να ξεπεράσουν προκειμένου να φθάσουν στον χώρο όπου παραμένουν τα παιδιά. Η ορατότητα είναι ελάχιστη, με τους διασώστες να χρησιμοποιούν φακούς και σχοινιά ως «οδηγούς» για να μη χάνουν τον δρόμο τους.

Ήδη, ένας από τους διασώστες έχασε τη ζωή του, όταν έμεινε από οξυγόνο, είδηση που βύθισε στο πένθος την ασιατική χώρα.

Εξετάζουν τη διάνοιξη κάθετων φρεατίων 

Ομάδες διασωστών προσπαθούν να διασχίσουν την πυκνή ζούγκλα της Ταϊλάνδης, αναζητώντας μια εναλλακτική, κάθετη δίοδο για να βγάλουν τα 12 αγόρια και τον προπονητή τους που παραμένουν παγιδευμένοι σε ένα πλημμυρισμένο σπήλαιο εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες.

Τα συνεργεία αυτά εργάζονται πυρετωδώς στην κορυφή του λόφου πάνω από το σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ, καθώς οι μετεωρολόγοι προβλέπουν νέες βροχοπτώσεις στην περιοχή, μια πιθανότητα που απειλεί το βασικό σχέδιο διάσωσης των αγοριών μέσω των στενών σηράγγων που οδηγούν στην είσοδο.

«Θέλουμε να βρούμε έναν κάθετο δρόμο. Πιστεύω ότι είμαστε κοντά», είπε ο Τάνες Γουιρασίρι, ο πρόεδρος του Ινσιτούτου Μηχανικών της Ταϊλάνδης, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters από έναν αυτοσχέδιο καταυλισμό για εθελοντές και δημοσιογράφους, κοντά στη σπηλιά.

Ελικόπτερα πετούν πάνω από την πυκνή ζούγκλα, στους καταπράσινους λόφους, σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν από αέρος μια πιθανή εναλλακτική δίοδο.

Η επιχείρηση διάσωσης, μετά τον εντοπισμό των αγοριών την Δευτέρα, επικεντρώνεται προς το παρόν στην απάντληση των νερών από το σπήλαιο. Ταυτόχρονα, εκπαιδεύονται τα αγόρια στο πώς να χρησιμοποιούν τον καταδυτικό εξοπλισμό για να προσπαθήσουν να βγουν κολυμπώντας έξω – κάτι που αποτελεί πρόκληση ακόμη και για έμπειρους δύτες και πολύ περισσότερο για τους εφήβους, δεδομένου ότι κάποιοι από αυτούς είναι μόλις 11 χρονών και δεν ξέρουν καν κολύμπι. «Ανησυχώ πολύ... Δεν έχει βουτήξει ποτέ», είπε χαρακτηριστικά ο Σομπούν Καεβόνγκαν, ο πατέρας ενός 16χρονου.

Ο θάνατος ενός Ταϊλανδού εθελοντή διασώστη, πρώην βατραχανθρώπου, συγκλόνισε όλη την αποστολή. Αν ξεκινήσει η βροχή, η προσπάθεια απάντλησης των υδάτων δεν θα έχει νόημα, γεγονός που υποχρεώνει τους επικεφαλής να αναζητήσουν άλλους τρόπους.

Οι μηχανικοί του Τάνες συνεργάζονται με τον στρατό, εξερευνώντας μια περιοχή που πιστεύουν ότι απέχει μερικές εκατοντάδες μέτρα από το πίσω τμήμα του σπηλαίου και τρυπούν τους μαλακούς ασβεστολιθικούς βράχους για να πλησιάσουν όσο περισσότερο μπορούν στα παιδιά. «Αρχικά θεωρούσαμε ότι θα ήταν ένας τρόπος για να μεταφέρουμε εφόδια στους παγιδευμένους από το πίσω μέρος του σπηλαίου αλλά τώρα μπορεί να αποδειχτεί πολύ σημαντικότερος», είπε ο Τάνες.

Μια ομάδα κατέβηκε την Πέμπτη σε βάθος 300 μέτρων μέσω ενός φρεατίου στον λόφο, μέχρι που έφτασε σε αδιέξοδο: η δίοδος δεν συνδεόταν με το σπήλαιο. Περίπου 200 άνθρωποι εξερευνούν τον λόφο ψάχνοντας κάποιο άλλο φυσικό φρέαρ.

Το σημείο όπου έχουν καταφύγει τα παιδιά απέχει περίπου 4 χιλιόμετρα από την είσοδο του σπηλαίου και το τελευταίο 1,7 χιλιόμετρο αυτής της διαδρομής βρίσκεται εντελώς κάτω από το νερό.

Εκφράζονται φόβοι ότι με τη διάνοιξη μιας κάθετης διόδου τμήματα του σπηλαίου μπορεί να καταρρεύσουν πάνω στα αγόρια ή να κλείσουν εντελώς τα περάσματα, εγκλωβίζοντάς τα μέσα.

Ο πολυεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Ίλον Μασκ ανακοίνωσε μέσω του Twitter σήμερα ότι μηχανικοί που εργάζονται στις εταιρείες του κατευθύνονται στην Ταϊλάνδη για να βοηθήσουν όπως μπορούν. Σύμφωνα με τον Μασκ, οι εταιρείες του διαθέτουν «προηγμένους γεωραδιοεντοπιστές» κατάλληλους για «να σκάβουν τρύπες».

Οι συγγενείς των αγοριών πάντως, που παραμένουν στην είσοδο της σπηλιάς όλες αυτές τις ημέρες, δηλώνουν ότι το μόνο που πράγμα που θέλουν είναι να βρεθεί η ασφαλέστερη λύση για τα παιδιά τους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ