Κοσμος

Άτυπη εκστρατεία για το δημοψήφισμα του φθινοπώρου ξεκίνησε ο Ζάεφ με «σημαία» τη «μακεδονική» ταυτότητα

Πιθανότερη ημερομηνία η 16η Σεπτεμβρίου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ζόραν Ζάεφ
Ζόραν Ζάεφ © EPA / NIKOS ARVANITIDIS

Η κυβέρνηση της πΓΔΜ ξεκίνησε αυτό που αποκαλεί «άτυπη» εκστρατεία προώθησης της πρόσφατης συμφωνίας με την Ελλάδα για το όνομά της, με στόχο να βάλει μια θετική πινελιά στη συμφωνία, η οποία τώρα πηγαίνει σε δημοψήφισμα που έχει προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, αναφέρει η ιστοσελίδα Balkan Insight σε δημοσίευμά της. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Ζάεφ προγραμματίζει το δημοψήφισμα για την Κυριακή, 16 Σεπτεμβρίου. O πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει το κλίμα επικείμενης ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ για να πείσει τους πολίτες της χώρας του ότι με την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών θα ανοίξουν οι πόρτες για ενσωμάτωση της «Βόρειας Μακεδονίας» στον μεγαλύτερο αμυντικό οργανισμό. Συν τοις άλλοις, «σημαία» του για το δημοψήφισμα θα είναι και το επιχείρημα πως η συμφωνία των Πρεσπών κατοχυρώνει τη «μακεδονική» «εθνική» ταυτότητα και γλώσσα.

«Η εκστρατεία προετοιμάζεται από την κρατική υπηρεσία για δημοσίων σχέσεων και προς το παρόν θα «τρέχει» σε κοινωνικά δίκτυα. Θα τονίσει τις στιγμές που είναι σημαντικές προς κατανόηση, την ουσία της συμφωνίας με την Ελλάδα, η οποία τώρα πρέπει να περάσει σε δημοψήφισμα», δήλωσε στην εφημερίδα BIRN, η υπηρεσία Τύπου της κυβέρνησης. 

«Μακεδονική γλώσσα - προστατευμένη και ενισχυμένη, μια για πάντα, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Μακεδονική ταυτότητα, Erga Omnes [για όλες τις χρήσεις]», ήταν το μήνυμα που δημοσιεύτηκε στην επίσημη σελίδα του Facebook του Πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ το Σαββατοκύριακο. Συνοδεύτηκε από μια φωτογραφία του, μέσα στο ψηλό μνημείο "Makedonium" στο Κρούσοβο, αφιερωμένο στην εξέγερση του Ίλιντεν ενάντια στις δυνάμεις της Οθωμανικής αυτοκρατορίας το 1903, μια σημαντική στιγμή στον αγώνα για την ανεξαρτησία της πΓΔΜ.

Μια άλλη θέση στον κυβερνητικό ιστότοπο, συνοδευόμενη από μια φωτογραφία του Ζόραν Ζάεφ και του Αλέξη Τσίπρα, από την τελετή υπογραφής της συμφωνίας, που έγινε τον περασμένο μήνα, έχει ως εξής: «Με τη συμφωνία, έχουμε το δικαίωμα να πούμε ότι είμαστε Μακεδόνες, χωρίς κανένα περιορισμό». 

Πάντως, το ερώτημα που θα τεθεί στους πολίτες δεν έχει ακόμη καθοριστεί και σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Ζάεφ σε δημοσιογράφους θα συζητηθεί μετά τις 11-12 Ιουλίου, οπότε η ΠΓΔΜ αναμένεται να λάβει την πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Κατά πάσα πιθανότητα ωστόσο το ερώτημα, θα είναι συνδυαστικό και θα συμπεριλαμβάνει τόσο το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών όσο και αυτό της ένταξης στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, ώστε να γίνει πιο δελεαστικό σε αυτούς που διαφωνούν.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ