- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Ζάεφ: Διασφαλίσαμε επιβεβαίωση της μακεδονικής γλώσσας και της μακεδονικής ταυτότητας
Συνέντευξη στην Deutsche Welle
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ μίλησε αποκλειστικά στην DW για τη δέσμευση της ΕΕ για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ το 2019 και τη συμφωνία της χώρας του με την Ελλάδα στο ονοματολογικό.
DW: Κύριε πρωθυπουργέ, υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες της απόφασης της ΕΕ να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία. Η κυβέρνησή σας κάνει λόγο για ιστορική επιτυχία, αλλά οι επικριτές λένε ότι πρόκειται για ακόμη μια αναβολή και απογοήτευση για τη χώρα. Πώς κρίνετε εσείς την απόφαση;
Ζόραν Ζάεφ: Δεν υπάρχει άλλη περιγραφή από το να πεις ότι είναι μια ιστορική απόφαση. Πήραμε την ημερομηνία για έναρξη διαπραγματεύσεων: τον Ιούνιο του 2019. Μέχρι τότε, μαζί με τους φίλους και εταίρους μας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα εργαστούμε για να εκπληρώσουμε τα κριτήρια ή, με άλλα λόγια, για να υλοποιήσουμε τις φάσεις που προβλέπει η συμφωνία με την Ελλάδα και να ολοκληρώσουμε τις μεταρρυθμίσεις. Είμαστε πολύ κοντά στον στόχο μας να φθάσουμε τις προδιαγραφές της ΕΕ».
DW: Λιγότερο από δύο εβδομάδες νωρίτερα η κυβέρνησή σας υπέγραψε μια ιστορική συμφωνία με τη γειτονική Ελλάδα στο ζήτημα της ονομασίας. Πόσο δυσκολεύει αυτή η υπό όρους πρόσκληση της ΕΕ τις προσπάθειές σας να πείσετε τους εθνικιστές και την αντιπολίτευση στη χώρα σας να στηρίξουν τη συμφωνία;
Ζόραν Ζάεφ: Παραμένω εξαιρετικά αφοσιωμένος στον σκοπό. Με όλα τα διαθέσιμα επιχειρήματα θα παρουσιάσω και θα αποδείξω ότι αυτή η συμφωνία με την Ελλάδα είναι ιστορική και ότι η ημερομηνία που μας δόθηκε για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ήταν κάτι που αξίζαμε πλήρως και θα υλοποιηθεί τον Ιούνιο του 2019. (…) Με όλες μου τις δυνάμεις παραμένω σταθερά και απόλυτα αφοσιωμένος στο να αποδείξω το γεγονός ότι αυτή η συμφωνία με την Ελλάδα επιλύει το μεγαλύτερο πρόβλημά μας, το οποίο απέτρεπε την εξέλιξή μας από την ανεξαρτησία μας (28 χρόνια πριν). Λάβαμε μια απόλυτα ξεκάθαρη επιβεβαίωση της μακεδονικής γλώσσας και της μακεδονικής ταυτότητας εντός και εκτός συνόρων. Μεταφράσιμοι όροι, χωρίς κανέναν περιορισμό, σε όλες τις γλώσσες του κόσμου. Μια ταυτότητα για γενική χρήση. Οι πολιτικοί παράγοντες που δεν μπορούν να το δουν αυτό, δημιουργούν νέους διχασμούς. Η Δημοκρατία της Μακεδονίας δεν το χρειάζεται πλέον αυτό».
DW: Στην Ελλάδα υπάρχουν ισχυρές αντιστάσεις απέναντι στην αναγνώριση ενός «μακεδονικού έθνους» και «μακεδονικής γλώσσας» ως μέρος της συμφωνίας. Τόσο ο κυβερνητικός εταίρος ΑΝΕΛ όσο και η αντιπολίτευση θέλουν να καταψηφίσουν τη συμφωνία στη βουλή. Σας ανησυχεί αυτό;
Ζόραν Ζάεφ: Το γεγονός ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης και στις δύο χώρες εναντιώνονται στη συμφωνία (…) δείχνει ότι έχει επιτευχθεί ένας καλός συμβιβασμός ανάμεσα στους πολίτες των δύο χωρών. Οι πολίτες της Δημοκρατίας της Μακεδονίας έχουν λάβει πλήρη αναγνώριση της μακεδονικής ταυτότητας και οι πολίτες της Ελλάδας έχουν λάβει αναγνώριση της ελληνικής κληρονομιάς από την αρχαία ιστορία. Τα κόμματα και στις δύο χώρες είχαν ευκαιρία να επιλύσουν αυτή τη διαμάχη επί δεκαετίες, αλλά δεν έκαναν τίποτα. Αντιθέτως, μόνον ενίσχυαν τις διαφορές. Τώρα, αντιμέτωπα (σ.σ. τα κόμματα) με το γεγονός ότι μια λύση είναι εφικτή και ότι αυτή η λύση είναι αμοιβαία αποδεκτή και από τις δύο πλευρές, επέλεξαν να την απορρίψουν αντί να δεχθούν ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο οι δύο χώρες μπορούν να προχωρήσουν προς τα εμπρός.
DW: Υπάρχουν σχέδια για νέες συναντήσεις με τον Αλέξη Τσίπρα, αν μη τι άλλο ώστε να διατηρηθεί η διαδικασία επαναπροσέγγισης ανάμεσα στις δύο χώρες;
Ζόραν Ζάεφ: Τα ενδεχόμενα για νέες συναντήσεις είναι διαρκώς ανοικτά. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία έχουμε οικοδομήσει μια φιλία που μας επιτρέπει να επικοινωνούμε με διάφορους τρόπους σε κάθε χρονική στιγμή. Δεν υπάρχουν πλέον εμπόδια στην επικοινωνία μας.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η αστάθεια και οι εξωτερικές παρεμβάσεις παραμένουν σοβαρά - και άλυτα - προβλήματα
Το πλοίο φαίνεται πως ήταν κωπήλατο
Η υπόθεση αφορούσε τη Σάντι Πέγκι, νοσηλεύτρια στη Σκωτία
Η εταιρία του γαμπρού του Ντόναλντ Τραμπ συμμετέχει στην προσφορά 108 δισ. δολαρίων
Θα συναντηθούν με στόχο να συζητήσουν την επόμενη φάση του σχεδίου για τη Γάζα
Για τα κινηματογραφικά και streaming assets του
Η απόφαση ελήφθη έπειτα από παράπονα
Πιέζουν οι ΗΠΑ, κρίσιμη συνάντηση με Ευρωπαίους ηγέτες στο Λονδίνο
Με ύψος 1,73 μέτρα και βάρος 75 κιλά, το T800 προσφέρει έως και πέντε ώρες αυτονομίας
Σχεδόν 2.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει λόγω της ασθένειας από τον Ιανουάριο
Τα επόμενα βήματα για κατάπαυση του πυρός εν μέσω πιέσεων από την Ουάσινγκτον
Ο νεαρός έβαλε τέλος στη ζωή του το 2012
Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αναφορές για ζημιές ή τραυματίες
«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε κάτι τέτοιο», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν αξιωματούχοι της τρομοκρατικής οργάνωσης
Η μετάβαση παραμένει εύθραυστη, προειδοποιεί ο ΟΗΕ
Στα social media εμφανίστηκαν ειρωνικές μετονομασίες όπως «Cloud Supremacy» και «Cloud Nationalism»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.