- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ζάεφ: Υπάρχει κατ' αρχήν συμφωνία με την Ελλάδα - Θα επικοινωνήσω με Τσίπρα
«Δεν ήμασταν ποτέ πιο κοντά στην εξεύρεση λύσης»
H Αθήνα και τα Σκόπια βρίσκονται κοντά στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στα Σκόπια με αφορμή της συμπλήρωσης ενός χρόνου από την άνοδό του στην εξουσία, διευκρίνισε ωστόσο ότι «δεν υπάρχει ακόμα τελική συμφωνία ανάμεσα στην ΠΓΔΜ και την Ελλάδα» και ότι «υπάρχει συμφωνία επί της αρχής, ενώ οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει στην επίσημη και νομική πλευρά της συμφωνίας».
«Δεν ήμασταν ποτέ πιο κοντά στην εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας απ' ό,τι σήμερα, ενώ η φιλία μεταξύ των λαών των δύο χωρών είναι ισχυρότερη από ποτέ. Η συμφωνία επιβεβαιώνει την ύπαρξη μιας μακεδονικής γλώσσας και διαμορφώνει την ταυτότητα», τόνισε ο Ζόραν Ζάεφ και επανέλαβε ότι η συμφωνία θα τεθεί σε δημοψήφισμα στη χώρα του το οποίο τοποθέτησε χρονικά στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου.
Ερωτώμενος για ποιο λόγο το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ θα πρέπει να επικυρώσει τη συμφωνία με την Ελλάδα πριν το δημοψήφισμα, ο Ζόραν Ζάεφ εξήγησε ότι είναι απαραίτητο να στείλει η Ελλάδα επιστολή στο ΝΑΤΟ και στη συνέχεια να λάβουν πρόσκληση τα Σκόπια για την ένταξη στην βορειοατλαντική συμμαχία.
Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός αρνήθηκε να σχολιάσει κάτι σχετικά με το όνομα «Βόρεια Μακεδονία», και σημείωσε ότι πρόκειται για μία δύσκολη διαπραγμάτευση η οποία δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί και δεν υπάρχει ακόμα οριστική συμφωνία καθώς οι νομικές πτυχές της είναι υπό εξέταση.
Στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι θα συνομιλήσει με τον Έλληνα πρωθυπουργό από τον οποίο τόνισε αναμένει να κάνει ένα σημαντικό βήμα προόδου.
«Σήμερα, αύριο, μέχρι την Παρασκευή θα υπάρξει μια συνομιλία με τον Αλέξη Τσίπρα από τον οποίο αναμένω να κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τα εμπρός. Όταν έχουμε κάτι πιο συγκεκριμένο, θα ανακοινωθεί δημόσια», δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ
Τέλος, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ τόνισε την ανάγκη να προωθηθούν οι ευρωπαϊκές και ευρωατλαντικές προοπτικές της χώρας του και τόνισε ότι με την επίλυση του ζητήματος του ονόματος θα ανοίξει η πόρτα του ΝΑΤΟ.
Πληροφορίες: ΙΒΝΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι ΗΠΑ έπληξαν σε δέκα ημέρες πάνω από 5.000 στόχους
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Ποιες είναι οι επιλογές που εξετάζουν οι ΗΠΑ
Ο 56χρονος νέος ανώτατος ηγέτης της χώρας δεν έχει πραγματοποιήσει ακόμη δημόσια εμφάνιση ή ομιλία
Οι θεωρίες συνωμοσίας και η καταδίκη
Eίχαν αρνηθεί να τραγουδήσουν τον εθνικό ύμνο σε αγώνα ποδοσφαίρου και θεωρήθηκαν «προδότριες»
Δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Τραμπ θα στήριζε εξόντωση του νέου ανώτατου ηγέτη του Ιράν
Μία ώρα διήρκεσε η συνομιλία Τραμπ - Πούτιν για τον πόλεμο στο Ιράν και τη διπλωματική λύση
Οι κασέτες αποκάλυψαν τον ρόλο του Νίξον στην προσπάθεια συγκάλυψης
Yποστηρίζοντας ότι οι αμερικανικές δυνάμεις βρίσκονται πολύ μπροστά από το αρχικό χρονοδιάγραμμα
Την ίδια ώρα ο τραγουδιστής βρίσκεται εκ νέου αντιμέτωπος με κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση
Ιδιαίτερα επικίνδυνες θεωρούνται οι λεγόμενες «υγρές» BBL
Ο Τούρκος πρόεδρος προειδοποίησε την Τεχεράνη για τις «λανθασμένες και προκλητικές ενέργειες»
Παρέμβαση Τραμπ για τις Ιρανές ποδοσφαιρίστριες - Καλεί την Αυστραλία να τους δώσει άσυλο
Δύο 16χρονοι άφησαν κατά λάθος την τσάντα - Συνελήφθησαν όταν επέστρεψαν πανικόβλητοι να τη βρουν
Φιλοζωικές οργανώσεις καταγγέλλουν κύμα εγκατάλειψης
Οι υπουργοί Οικονομικών εξετάζουν χρήση στρατηγικών αποθεμάτων για σταθεροποίηση της αγοράς ενέργειας
Το θέμα έχει λάβει διεθνείς διαστάσεις μετά από αναφορές ότι πέντε παίκτριες της ιρανικής ομάδας ζήτησαν προστασία
Η Άγκυρα κατέρριψε δεύτερο ιρανικό βαλλιστικό πύραυλο - Ανάπτυξη έξι F-16 στη βόρεια Κύπρο
Λίγες ημέρες μετά από σοβαρό τροχαίο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.