- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Γιατί ο Τραμπ είπε «ευχαριστώ» στην Ελλάδα (video)
Κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ
Εύσημα στην Ελλάδα και άλλα έξι κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, που τηρούν τις υποχρεώσεις τους και επενδύουν το 2% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες, απέδωσε ο Ντόναλντ Τραμπ.
Κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον γενικό γραμματέα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ στον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε: «Θέλω να ευχαριστήσω τα επτά κράτη του ΝΑΤΟ, εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες, που θα επιτύχουν τον νατοϊκό στόχο του 2% για τις αμυντικές δαπάνες... Το ποσοστό 2% (σ.σ. του ΑΕΠ) εκπληρώνεται από την Πολωνία, τη Ρουμανία, την Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο. Έκαναν αυτό που έπρεπε... Και πλήρωσαν τα χρήματα τα οποία τους αναλογούσαν».
Παράλληλα, έστειλε μήνυμα ότι θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για όσα κράτη-μέλη δεν τήρησαν τις «νατοϊκές υποχρεώσεις» τους, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη Γερμανία.
«Ειδικότερα, η Γερμανία πρέπει να επιδείξει ηγετικό ρόλο στη Συμμαχία, αντιμετωπίζοντας τη μακροχρόνια υστέρηση των αμυντικών συνεισφορών της. Η Γερμανία δεν έχει συνεισφέρει αυτά που θα έπρεπε να έχει συνεισφέρει και είναι μια από τις χώρες που έχουν ευεργετηθεί πολύ -πολύ περισσότερο απ' ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, ειλικρινά» πρόσθεσε.
Κοστίζει η «προστασία»
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένα θίξει το θέμα των αμυντικών δαπανών, ζητώντας από τις χώρες - μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να αγοράσουν όπλα. Όπως είπε, δεν γίνεται οι Αμερικανοί φορολογούμενοι να επωμίζονται το κόστος της ασφάλειας ορισμένων «πλούσιων» χωρών, οι οποίες εκμεταλλεύονται την ασφάλεια που τους παρέχουν οι ΗΠΑ.
«Τώρα, δυστυχώς, πληρώνουμε πολύ περισσότερο από το 2%, το οποίο είναι πιθανώς άδικο για τους φορολογούμενους των Ηνωμένων Πολιτειών... Έχουμε, όμως, κάποιους που δεν το κάνουν και θα αντιμετωπιστούν» διευκρίνισε.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έκτακτη ευρωπαϊκή βοήθεια σε νοσοκομεία και κρίσιμες υποδομές μετά τις ρωσικές επιθέσεις στην ενέργεια
Το αισιόδοξο κλίμα ήρθε σε αντίθεση με τις υποβόσκουσες ανησυχίες
Bρισκόταν στη λίστα των «10 Πιο Καταζητούμενων» του FBI
Κεντρικό ρόλο στο νέο σχήμα αναλαμβάνουν η Oracle, η Silver Lake
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας χαιρετίζει τις επικρίσεις που δέχθηκε η Ευρώπη κατά την διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ
Οι αρχές εξετάζουν τα τρένα που πέρασαν από το ίδιο σημείο τις 48 ώρες πριν το ατύχημα για να προσδιοριστεί η στιγμή που δημιουργήθηκε η βλάβη
Σε φάση κύρωσης η καταγγελία συμφωνιών – Αντιδρά η Μόσχα, επικαλούμενη οικονομικές συνέπειες
Ξεπερνούν τους 5.000 οι νεκροί από την καταστολή - Ενισχύεται η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ
26.852 ο αριθμός των συλλήψεων - Τι αναφέρει ΜΚΟ
«Είδα το χέρι μου να λείπει» - Η απίστευτη ιστορία επιβίωσης της έφηβης
Στη Γαλλία το ποσοστό ανήλθε στο 55%
Χιλιάδες κρατούμενοι με την κατηγορία της «εχθρότητας» προς τον Θεό
Eρωτήματα για την κατάσταση της υγείας του προκαλούν οι εικόνες από το Νταβός
Ρυθμιζόμενα ενοίκια, πολεοδομικό μονοπώλιο και είκοσι χρόνια αναμονής για ένα ενοίκιο στη Στοκχόλμη
Συγκλονίζουν το Ηνωμένο Βασίλειο οι αποκαλύψεις
Η κρίση της Γροιλανδίας λειτούργησε ως καταλύτης για μια ιστορική στροφή στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ
Βερολίνο και Ρώμη αναζητούν κοινό ευρωπαϊκό βηματισμό απέναντι σε ΗΠΑ, δασμούς και εσωτερικές διαφωνίες
Επιφυλακτικοί οι Ευρωπαίοι ηγέτες
«Μαρκ, να θυμάσαι ότι ο Καναδάς ζει χάρη στις ΗΠΑ», λέει ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.