Από πότε οι γυναίκες θα μπορούν να οδηγούν ελεύθερα στη Σαουδική Αραβία
Τι προβλέπει το βασιλικό διάταγμα
Οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία θα μπορούν να οδηγούν αυτοκίνητα από τις 24 Ιουνίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης.
«Πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις ώστε οι γυναίκες να ξεκινήσουν να οδηγούν» ανέφερε σε δήλωσή του ο στρατηγός Μοχάμεντ αλ Μπασάμι, διευθυντής της Υπηρεσίας Κυκλοφορίας, που ανήκει στο υπουργείο Εσωτερικών.
«Το βασιλικό διάταγμα με το οποίο επιτρέπεται στις γυναίκες να οδηγούν, θα τεθεί σε εφαρμογή στις 24 Ιουνίου. Οι γυναίκες άνω των 18 ετών θα μπορούν να δίνουν εξετάσεις για να λαμβάνουν άδεια οδήγησης» πρόσθεσε ο στρατηγός Μπασαμί.
Ιστορικές αλλαγές
Σχολές οδήγησης για γυναίκες έχουν ιδρυθεί σε πέντε μεγάλες πόλεις του βασιλείου, ενώ οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας που διαθέτουν διπλώματα οδήγησης από το εξωτερικό θα μπορέσουν να τα ανταλλάξουν με σαουδαραβικά.
Ο βασιλιάς Σαλμάν αποφάσισε τον Σεπτέμβριο του 2017 να άρει το μέτρο βάσει του οποίου απαγορευόταν στις γυναίκες να οδηγούν. Η Σαουδική Αραβία ήταν η μοναδική χώρα που απαγόρευε στις γυναίκες να οδηγούν αυτοκίνητα. Πλέον έχει ξεκινήσει μια σειρά μεταρρυθμίσεων με στόχο τη μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στην οικονομική και κοινωνική ζωή του συντηρητικού, μουσουλμανικού βασιλείου, μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Βάσει των νέων αλλαγών οι γυναίκες μπορούν πια να έχουν δικές τους επιχειρήσεις και να παρακολουθούν αγώνες ποδοσφαίρου ή συναυλίες. Οι κινηματογραφικές αίθουσες άνοιξαν ξανά στη χώρα έπειτα από 35 χρόνια.
Ωστόσο, οι γυναίκες παραμένουν δεσμευμένες σε ένα σύστημα ανδρικής κηδεμονίας. Χρειάζονται τη σύμφωνη γνώμη ενός άνδρα από την οικογένειά τους για να μπορέσουν να ταξιδέψουν, να σπουδάσουν ή να ασκήσουν κάποια επαγγέλματα.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νεκρός ο 12χρονος που είχε δεχθεί επίθεση καρχαρία στο Σίδνεϊ
Αποκαλεί «οπλοφόρο» τον 37χρονο που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από πράκτορες της ICE
«Είχε νόμιμη άδεια οπλοκατοχής» απαντά η αστυνομία
Σύμφωνα με την Telegraph, σε πολλές περιπτώσεις όσοι μολύνονται πέφτουν σε κώμα
Ο Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων
Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και ΗΠΑ
Αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη αμερικανική επίθεση
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Απάτη-μαμούθ - Πώς οδηγήθηκε σε οικονομική καταστροφή
Ανοιχτή επιστολή προς τους ηγέτες στο Νταβός για μείωση των ανισοτήτων - «Έχουν εξαγοράσει τις δημοκρατίες μας»
Μετέφεραν παιδί και πατέρα σε κέντρο κράτησης στο Τέξας - «Απανθρωπιά πέρα από λόγια»
Μαζικές επιθέσεις με drones και πυραύλους πλήττουν τις δύο μεγαλύτερες ουκρανικές πόλεις
Η αντίληψη των Αμερικανών για τη Νέα Τάξη των «δικών τους» Πραγμάτων
Η Ουάσινγκτον λέει ότι στόχος ήταν σκάφος ναρκοδιακίνησης - Πρώτη επίθεση μετά τη σύλληψη Μαδούρο
Ο λαϊκισμός και το εθνικό πολιτικό κόστος μπλόκαραν την ευρωπαϊκή στρατηγική
Νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση - Συγκλονισμένη η οικογένειά του
Σάλος με τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου - «Προσβλητικά και απαράδεκτα» λέει ο Στάρμερ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.