- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Τουρκία: Πρόωρες εκλογές ζήτησε ο Μπαχτσελί - Απέκλεισε εμμέσως το ενδεχόμενο ο Ερντογάν
Απαντώντας ότι οι αναμενόμενες αλλαγές στο τουρκικό σύνταγμα θα εφαρμοστούν πλήρως με τις προεδρικές του Νοεμβρίου
Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι θα συναντηθεί αύριο Τετάρτη με τον επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος νωρίτερα πρότεινε να επισπευθούν οι προεδρικές εκλογές για τον Αύγουστο αυτού του έτους-- έναν χρόνο και πλέον νωρίτερα από τις προγραμματισμένες για τον Νοέμβριο 2019.
Εμμέσως όμως ο Ερντογάν φάνηκε να αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών καθώς δήλωσε ότι οι αναμενόμενες αλλαγές στο τουρκικό σύνταγμα θα εφαρμοστούν πλήρως με τις προεδρικές του Νοεμβρίου.
Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και το MHP θα σχηματίσουν εκλογική συμμαχία στις επόμενες εκλογές
Ο Μπαχτσελί επικαλέστηκε "οικονομικές και πολιτικές επιχειρήσεις εις βάρος της Τουρκίας" και υποστήριξε ότι είναι δύσκολο η χώρα να "αντέξει υπό τέτοιες συνθήκες" έως τον Νοέμβριο 2019.
Απαντώντας στην πρόταση του Μπαχτσελί, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ είπε ότι οι επίσημοι θεσμοί της χώρας θα εξετάσουν το αίτημα του MHP.
"Οι επίσημοι θεσμοί του κόμματος θα το εξετάσουν και στη συνέχεια θα υπάρξει ανακοίνωση", είπε ο ίδιος στους δημοσιογράφους.
Η τουρκική λίρα υποχώρησε στα 4,1103 δολάρια στις 0941 GMT, από τα 4,0865 όπου βρισκόταν πριν από τα σχόλια του Μπαχτσελί.
Ο κύριος δείκτης του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης (BIST 100) κατέγραψε πτώση μεγαλύτερη του 2%.
Πριν από ένα χρόνο η Τουρκία διενήργησε δημοψήφισμα, το οποίο προέβλεπε την αλλαγή του κοινοβουλευτικού συστήματος σε προεδρικό και ως εκ τούτου την ενίσχυση των εξουσιών του Ερντογάν.
Όπως είναι προγραμματισμένο, οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν ταυτόχρονα με τις βουλευτικές στις 3 Νοεμβρίου 2019, ενώ τον Μάρτιο του ίδιου χρόνου προβλέπεται η διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στην Τεχεράνη αναλαμβάνει προσωρινό συμβούλιο τα καθήκοντα του
Η έρευνα για το περιστατικό βρίσκεται σε εξέλιξη
Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για τις συνθήκες
Κεντρικός πυλώνας είναι το Sovereign Grant
To παλάτι παίρνει αποστάσεις από τις κόρες του Άντριου
Σύμφωνα με νέο βιβλίο που ασχολείται με την εκλογή του περασμένου χρόνου
Ο πόλεμος έχει ως διακηρυγμένο στόχο την αλλαγή καθεστώτος. Ωστόσο, ως μέθοδος, δημιουργεί (άλλο ένα) επικίνδυνο προηγούμενο προσφυγής στη βία χωρίς νόμιμη αιτία
Το πλοίο επλήγη σε απόσταση περίπου 44,4 ναυτικών μιλίων βορειοδυτικά του Μουσκάτ
Η αμερικανοϊσραηλινή επίθεση έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα, με ορατό τον κίνδυνο να οδηγηθεί η χώρα σε έναν επώδυνο εμφύλιο πόλεμο με αβέβαια κατάληξη
Η διακοπή των εμπορικών ροών μέσω των Στενών του Ορμούζ θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα σε πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες
«Η βοήθεια που περιμένατε έφτασε» λέει απευθυνόμενος στους Ιρανούς
Η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στις δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Άμυνας
Πόσο βαθιά θα επηρεάσει την επόμενη φάση της ιρανικής εξουσίας
Τι αποκαλύπτεται στα έγγραφα που δημοσιοποίησε τον Ιανουάριο το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης
Οι πρώτες πληροφορίες - Η ανακοίνωση του Ισραήλ
Το στοιχείο που αιφνιδίασε την ιρανική πλευρά
Πώς φτάσαμε έως την επίθεση στο Ιράν;
Οι Φρουροί της Επανάστασης υποσχέθηκαν την πιο άγρια επίθεση στην ιστορία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.