- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η προκλητική απάντηση του Ερντογάν σε Τουσκ και Γιούνκερ στη Βάρνα, που δεν δημοσιοποιήθηκε
Ετοιμάζει να στείλει στην Κυπριακή ΑΟΖ και το δικό της γεωτρύπανο η Άγκυρα
Μια προκλητική απάντηση, από αυτές που συνηθίζει τώρα τελευταία, έδωσε κατά την Ευρωτουρκική Σύνοδο Κορυφής ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Σύμφωνα με το hellasjournal.com του Μιχάλη Ιγνατίου, ο Ερντογάν απάντησε σύντομα και κοφτά στους Ευρωπαίους αξιωματούχους όταν του έθεσαν στη σύνοδο της Βάρνας, το θέμα των προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ: «Με λύση ή χωρίς λύση οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν μερίδιο στους υδρογονάνθρακες».
Άφησε, παράλληλα, να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την τακτικών των αμφισβητήσεων στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, που επικαλείται ασφαλείς πληροφορίες, τα ζητήματα αυτά τέθηκαν από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και στον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη σύνοδο Τουρκίας – Ε.Ε., την περασμένη Δευτέρα, στη Βάρνα της Βουλγαρίας. Κατά τη συνάντηση, το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ έθεσε ο Ντόναλντ Τουσκ. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος κάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο να σταματήσει αμέσως τις προκλητικές αυτές ενέργειες. Υπέδειξε δε, στον Ερντογάν πως εάν το Κυπριακό επιλυθεί, τότε η Τουρκία θα έχει οφέλη.
Ο Ερντογάν απάντησε πως οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν μερίδιο στους υδρογονάνθρακες ανεξαρτήτως τι θα γίνει στο Κυπριακό. Από την τοποθέτηση του προκύπτει πως οι παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ όπως και οι αμφισβητήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συνεχιστούν ενώ ήταν σαφές πως δεν ασχολείται με το Κυπριακό.
Στην ίδια συνάντηση, ο Ντόναλντ Τουσκ εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι η Τουρκία δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει στη γραμμή της ευρωπαϊκής προοπτικής πορείας της χώρας. Υπέδειξε, ωστόσο, στον Ερντογάν πως η συνέχιση αυτής της πορείας εξαρτάται από την ίδια την Τουρκία.
Στο μεταξύ, ενημερωμένες πηγές της ίδιας ιστοσελίδας σημείωναν πως δεν αναμένεται πως η Τουρκία θα παρενοχλήσει το τρυπάνι της ExxonMobil. Η Άγκυρα φαίνεται πως θα επιλέξει να προχωρήσει η ίδια σε παράλληλες έρευνες με το δικό της γεωτρύπανο. Σημειώνεται συναφώς ότι ενόψει του γεγονότος ότι η αμερικανική εταιρεία προγραμματίζει να προχωρήσει στις έρευνές της στο τέλος Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου, του τρέχοντος χρόνου, αυτό βολεύει την Τουρκία. Κι αυτό γιατί της προσφέρει το χρόνο να προετοιμαστεί, καθώς ακόμη βρίσκονται σε αναζήτηση εξειδικευμένου προσωπικού, που θα εργοδοτηθεί στην πλατφόρμα. Το θέμα είναι πού θα διενεργήσει τις έρευνες η Τουρκία. Είτε θα επιλέξει ένα από τα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ, νοτίως του νησιού, ή στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ κατεχόμενης Κύπρου και Τουρκίας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι ειδικοί μιλούν για τη Μέση Ανατολή
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας επικοινωνούσε με το πλοίο μέσω τηλεφώνου και παρακολουθούσε τη διαδικασία μέσω βίντεο
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός αλλάζει τόνο για τα πλήγματα στο Ιράν, μιλώντας για ενέργειες εκτός διεθνούς δικαίου
1:23:06.801 χρειάστηκε ο Τζορτζ Ράσελ για να ολοκληρώσει τον αγώνα στο Grand Prix της Αυστραλίας στη Μελβούρνη και να κατακτήσει την πρώτη θέση στον εναρκτήριο αγώνα της σεζόν στη Formula 1
«Ο πόλεμος πηγαίνει εξαιρετικά» είπε χαρακτηριστικά
Το 90% των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου περνά από εκεί
Πανηγύρι με τις φωτογραφίες του ζευγαριού
Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε όλη τη Μέση Ανατολή από τις 28 Φεβρουαρίου
Τουλάχιστον δέκα τάνκερ έχουν γίνει στόχος ή έχουν αναφέρει επίθεση από την αρχή της σύρραξης
Στάθηκε τυχερός που επέζησε από την επίθεση της 28ης Φεβρουαρίου λέει ο πρέσβης του Ιράν στην Κύπρο
Το νέο εργαλείο αποκαλείται HODIO - ένα ακρωνύμιο στα ισπανικά για το «Αποτύπωμα Μίσους και Πόλωσης»
Όταν η επιθυμία για ανατροπή γίνεται εφιάλτης
Το πέρασμα είναι αρκετά βαθύ ώστε να το διασχίζουν τα μεγαλύτερα δεξαμενόπλοια αργού πετρελαίου στον κόσμο
Η κατάσταση στην περιοχή παραμένει ασταθής
Πώς ο πόλεμος στο Ιράν και η κρίση στη Μέση Ανατολή μπορούν να γεμίσουν τα ταμεία της Μόσχας
«Όσοι θέλουν να δουν τον χαρακτήρα μας, ας κοιτάξουν την Κύπρο»
Συμφωνία, εκεχειρία, εξέγερση ή αποχώρηση των ΗΠΑ
Η νέα γυναικοκτονία συγκλονίζει τη Μεσσίνα της Σικελίας
Επιτήδειοι χρησιμοποιούν λογότυπα μεγάλων ΜΜΕ, όπως το Euronews, παραποιώντας αυθεντικά βίντεο
Οι πληροφορίες από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.