Κοσμος

Νικολά Σαρκοζί: «Μου έχουν κάνει τη ζωή μου κόλαση»

Τι είπε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας στους ανακριτές για τις «δοσοληψίες» του με τον δικτάτορα Καντάφι

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
19273277.jpg
EPA/SABRI ELMHEDWI

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, χαρακτήρισε «συκοφαντίες» τις εις βάρος του κατηγορίες για χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας το 2007 από το καθεστώς του εκλιπόντος δικτάτορα της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι. Δήλωσε, μάλιστα, ότι η ζωή του έχει γίνει μια κόλαση εξαιτίας αυτών των κατηγοριών.  

Η γαλλική εφημερίδα, Le Figaro, δημοσίευσε αποσπάσματα της κατάθεσης που έδωσε ο Νικολά Σαρκοζί ενώπιον των ανακριτών. Ο Γάλλος πρώην πρόεδρος, σύμφωνα με πληροφορίες, κατηγορείται πλέον και επισήμως για «παθητική δωροδοκία» «παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας» και «αποδοχή λιβυκών κρατικών πόρων».

«Από τις 11 Μαρτίου 2011 ζω μια κόλαση εξαιτίας των συκοφαντιών αυτών», είπε ο Σαρκοζί στους ανακριτές, όπως γράφει η Le Figaro. «Κατηγορούμαι χωρίς καμία ουσιαστική απόδειξη των δηλώσεων του Καντάφι, του γιου του, του ανιψιού του, του εξαδέλφου του, του εκπροσώπου του και του πρώην πρωθυπουργού του και των δηλώσεων του κυρίου (Ζιάντ) Τακιεντίν, ο οποίος έχει αποδειχθεί επανειλημμένα ότι έχει υπεξαίρεσε χρήματα από το λιβυκό κράτος» ανέφερε για να προσθέσει: «Αναφορικά με τον κύριο Τακιεντίν θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι στη διάρκεια της περιόδου 2005-2011 δεν είχε κανένα ραντεβού μαζί μου».

Οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν εναντίον του πρώην προέδρου αφορούν χρηματοοικονομικές ροές στις οποίες ενέχονται πρόσωπα που συνδέονται με το καθεστώς του Καντάφι. Πρώην αξιωματούχοι της Τρίπολης και ο Γαλλολιβανέζος μεσάζων Ζιάντ Τακιεντίν μίλησαν για καταβολές χρημάτων προς όφελος της προεκλογικής εκστρατείας του Σαρκοζί.

Η υπόθεση ήρθε στην επιφάνεια το 2012 μετά τη δημοσιοποίηση από τον Mediapart ενός σημειώματος που αποδίδεται στον Μούσα Κουσά, πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών εξωτερικών πληροφοριών της Λιβύης, που υπονοεί μια λιβυκή χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του Νικολά Σαρκοζί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ