Κοσμος

Ερντογάν: Ετοιμάζεται για γεωτρήσεις στην Κύπρο

«Το πλοίο μας κατευθύνεται προς τη Μεσόγειο σύντομα», είπε ο Τούρκος πρόεδρος

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
erdi_new.jpg
EPA/TURKISH PRESIDENTAL PRESS OFFICE

Έρευνες προαναγγέλλει στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στέλνοντας μήνυμα ότι η κυβέρνησή του είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο, ειδικά σε ό,τι αφορά τους υδρογονάνθρακες.

Σε ομιλία του στην Άγκυρα ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι θα πρέπει να σχηματίσουν κοινή επιτροπή για τις διαδικασίες γεώτρησης και οι δύο πλευρές θα πρέπει να λάβουν το ποσοστό που δικαιούνται επί των φυσικών πηγών, το οποίο να προκύψει από τον πληθυσμό τους, δήλωσε ο Ερντογάν.

«Το πλοίο της γεώτρησής μας κατευθύνεται προς τη Μεσόγειο σύντομα… Κανείς δεν μπορεί να παραβιάσει τα δικαιώματα των Τούρκων στη Βόρεια Κύπρο», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διευκρινίζοντας: «Ελπίζω να έχουν μάθει το μάθημά τους από την ξεκάθαρη στάση μας σχετικά με τις απόπειρες γεωτρήσεων που διεξάγονται ανοιχτά της Κύπρου παρά την αντίθεση της Τουρκίας».

Στη συνέχεια ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι κάθε πρωτοβουλία στη θαλάσσια περιοχή που περιβάλει την Κύπρο θα πρέπει να λαμβάνεται με τη συμμετοχή και των δύο πλευρών και αυτό θα πρέπει να αφορά και τις επενδύσεις. «Ποτέ δεν θα επιτρέψουμε σε κάποιους να συμπεριφέρονται τυχοδιωκτικά στο άμεσο περιβάλλον μας, ειδικά στο Αιγαίο και στην Κύπρο», διεμήνυσε. «Όπως φάνηκε και από τα στοιχεία του 2017, η χώρα μας είναι από τις ταχύτερες αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο. Η ζήτηση ενέργειας θα αυξηθεί αναλόγως» εξήγησε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Μήνυμα προς Ουάσινγκτον

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας έστειλε μήνυμα προς την Ουάσινγκτον απαιτώντας σεβασμό από την αμερικανική κυβέρνηση σε σχέση με τις δραστηριότητες στην Αφρίν της Συρίας. Μία ημέρα νωρίτερα το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέφρασε την ανησυχία του για την τύχη των αμάχων στην Αφρίν, η οποία έχει περιέλθει στον έλεγχο των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων από την Κυριακή.

«Όταν εμείς εκφράζαμε τις ανησυχίες μας σε σας, πού ήσασταν; Πού ήσασταν όταν σας λέγαμε να καθαρίσουμε την τρομοκρατική οργάνωση;», είπε κατά την ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ