- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Τουρκικό πρακτορείο Ανατολή: Οι Αμερικανοί αρνούνται ότι στέλνουν πεζοναύτες στην Κυπριακή ΑΟΖ
«Ο 6ος αμερικανικός στόλος δεν συνοδεύει το γεωτρύπανο της ExxonMobil»
Το αμερικανικό Πεντάγωνο αρνήθηκε ότι οι ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ αναπτύχθηκαν στην ανατολική Μεσόγειο για να προστατεύσουν μια από τις μεγαλύτερες γεωτρήσεις της αμερικανικής πετρελαϊκής εταιρείας ExxonMobile, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή.
«Δεν υπάρχει καμία αλήθεια για τον ισχυρισμό ότι ο 6ος στόλος των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο για να προστατεύσει την ExxonMobil» φέρεται να δήλωσε σε γραπτή δήλωση προς την κρατικό τουρκικό πρακτορείο, ο Τζόνι Μάικλ, εκπρόσωπος Τύπου για την
«Η μονάδα καταδρομών Amphibious Ready, του Iwo Jima και η 26η μονάδα πεζοναυτών, διεξάγουν, επί του παρόντος, μια τακτική προγραμματισμένη άσκηση στην περιοχή δραστηριοτήτων των 6ου στόλου των ΗΠΑ» ανέφερε ο εκπρόσωπος της EUCOM.
Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, το ρωσικό πρακτορείο Sputnik μετέδωσε την είδηση πως εν αναμονή τη έναρξης των γεωτρήσεων της αμερικανικών συμφερόντων εταιρείας ExxonMobil στην κυπριακή ΑΟΖ, οι ΗΠΑ ενισχύουν την παρουσία τους στην ανατολική Μεσόγειο, στέλνοντας 2.500 πεζοναύτες και ένα ελικοπτεροφόρο του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.
Ωστόσο, ο Μάικλ ισχυρίζεται στη γραπτή του δήλωση ότι το USS Iwo Jima και μονάδες από την 26η μονάδα πεζοναυτών, που έφτασαν στο Ισραήλ στις 6 Μαρτίου είναι για να συμμετάσχουν στην προγραμματισμένη άσκηση Juniper Cobra, η οποία αποτελεί μέρος μιας μακρόχρονης συμφωνίας μεταξύ της EUCOM και των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων. Η συμφωνία είναι να διεξάγονται τακτικές διμερείς ασκήσεις κατάρτισης για την προώθηση και τη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας καθώς και για την εξασφάλιση ποιοτικού στρατιωτικού εκπαίδευσης του Ισραήλ.
Αναφερόμενος επίσης στο υποτιθέμενο πλοίο, το USS Oak Hill, σημείωσε ότι το πλοίο και οι επιβιβαζόμενοι πεζοναύτες από την 26η μονάδα (MEU) εισήλθαν στη Μαύρη Θάλασσα στις 7 Μαρτίου 2018 για να συμμετάσχουν στις ρουμανικές αμφίβιες ασκήσεις για την ενίσχυση της συνδυασμένης ναυτικής ικανότητας μεταξύ των συμμάχων και των εταίρων των ΗΠΑ στην περιοχή.
Σε δημοσίευμά της η τουρκική εφημερίδα Hurriyet αναφέρει ότι «τουρκικές πηγές ασφαλείας είχαν ήδη απορρίψει τις αναφορές των ελληνικών μέσων ενημέρωσης, λέγοντας πως Ελλάδα και η Ελληνική Κύπρος είχαν προσπαθήσει να εξαπατήσουν το κοινό κάνοντας τέτοιους ισχυρισμούς».
Το δημοσίευμα επιρρίπτει ευθύνες στην Κύπρο για την ένταση στο Αιγαίο, αναφέροντας πως: «Η τάση μεταξύ της Τουρκίας, της Ελληνικής Κύπρου και της Ελλάδας αυξάνεται τους τελευταίους μήνες, αφού η Λευκωσία επιτάχυνε μονομερώς τις δραστηριότητες υδρογονανθράκων γύρω από την Κύπρο».
Την ίδια ώρα, ισχυρίζεται ότι το ιταλικό γεωτρύπανο κινήθηκε στη θαλάσσια περιοχή που «ανήκει» στην κατεχόμενη Κύπρο: «Αναφέρθηκε ότι οι τουρκικές ναυτικές δυνάμεις μπλοκάρουν ένα σκάφος εξερεύνησης της ιταλικής ενεργειακής εταιρείας ΕΝΙ στα νοτιοανατολικά παράλια του νησιού. Η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι λένε ότι η περιοχή είναι μέρος της οικονομικής ζώνης του βόρειου τμήματος του νησιού. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντρίμ επανέλαβε ότι οι μονομερείς δραστηριότητες γύρω από την Κύπρο για υδρογονάνθρακες δεν θα γίνουν ανεκτές. Ο Γιλντιρίμ υπογράμμισε ότι οι άνθρωποι και από τις δύο πλευρές του αμφισβητούμενου νησιού θα πρέπει να συμμετέχουν σε οποιεσδήποτε δραστηριότητες σχετικά με την εξόρυξη υπόγειων πόρων εκτός Κύπρου. Θεωρούμε οποιαδήποτε εργασία, που αμφότερα τα μέρη δεν συμφωνούν, με μια απειλή καθώς και μια προσπάθεια να παραβιάσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Βόρειας Κύπρου».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι διεθνείς εξελίξεις και το «τέλος της ιστορίας» που δεν έρχεται ποτέ
Οπτικό υλικό δείχνει ότι ο 37χρονος νοσηλευτής κρατούσε κινητό και όχι όπλο
Σάλος από βίντεο που δείχνει την εν ψυχρώ δολοφονία – Στους δρόμους οι διαδηλωτές
Νεκρός ο 12χρονος που είχε δεχθεί επίθεση καρχαρία στο Σίδνεϊ
Αποκαλεί «οπλοφόρο» τον 37χρονο που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από πράκτορες της ICE
«Είχε νόμιμη άδεια οπλοκατοχής» απαντά η αστυνομία
Σύμφωνα με την Telegraph, σε πολλές περιπτώσεις όσοι μολύνονται πέφτουν σε κώμα
Ο Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων
Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και ΗΠΑ
Αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη αμερικανική επίθεση
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Απάτη-μαμούθ - Πώς οδηγήθηκε σε οικονομική καταστροφή
Ανοιχτή επιστολή προς τους ηγέτες στο Νταβός για μείωση των ανισοτήτων - «Έχουν εξαγοράσει τις δημοκρατίες μας»
Μετέφεραν παιδί και πατέρα σε κέντρο κράτησης στο Τέξας - «Απανθρωπιά πέρα από λόγια»
Μαζικές επιθέσεις με drones και πυραύλους πλήττουν τις δύο μεγαλύτερες ουκρανικές πόλεις
Η αντίληψη των Αμερικανών για τη Νέα Τάξη των «δικών τους» Πραγμάτων
Η Ουάσινγκτον λέει ότι στόχος ήταν σκάφος ναρκοδιακίνησης - Πρώτη επίθεση μετά τη σύλληψη Μαδούρο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.