Κοσμος

Η «παράλληλη» οικονομία των ναρκωτικών βασιλεύει στην Ολλανδία

Αδυναμία των αστυνομικών αρχών να περιορίσουν το λαθρεμπόριο ουσιών - Βλέπουν και δεν μιλούν οι πολίτες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
coffee-shop232.jpg

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία των ολλανδικών αρχών για τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στη χώρα και την αύξηση των περιπτώσεων όπου οι πολίτες δεν προβαίνουν σε καταγγελία αξιόποινων πράξεων.

Εκτιμάται ότι σχεδόν 3,5 εκατ. εγκλήματα δεν καταγράφονται επίσημα κάθε χρόνο -εξέλιξη που σε συνδυασμό με την αύξηση της παράνομης παραγωγής και διακίνησης κάνναβης, μαριχουάνας και χασίς, μετατρέπουν την Ολλανδία σε «ναρκοκράτος». Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ είχε αποκαλέσει έτσι την ευρωπαϊκή χώρα, ασκώντας έντονη κριτική στην ανεκτικότητα που δείχνει η ολλανδική κοινωνία στα ναρκωτικά και τον αγοραίο έρωτα (πώληση ουσιών στα coffee shop, επιχειρήσεις στη red light district).

Σύμφωνα με τον Guardian, «μόνο μία στις εννιά εγκληματικές ομάδες καθίσταται δυνατό να αντιμετωπιστεί», την ώρα που το βασικό πόρισμα της αστυνομικής έρευνας είναι ότι «η Ολλανδία διαθέτει αρκετά χαρακτηριστικά ναρκοκράτους, με μια παράλληλη οικονομία να αναδύεται».

Πολλοί είναι εκείνοι που βρήκαν πάτημα στη συγκεκριμένη έρευνα, επισημαίνοντας ότι η χώρα έχει μετατραπεί σε σταυροδρόμι ναρκωτικών ουσιών. Τόνοι κοκαΐνης (αξίας περίπου 5,7 δισ. ευρώ) περνούν κάθε χρόνο από το λιμάνι του Ρότερνταμ για να κατευθυνθούν στη συνέχεια σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Παράλληλα, η μεγαλύτερη ποσότητα των ναρκωτικών, τύπου έκσταση, που κυκλοφορούν στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ και γίνονται ανάρπαστα στα νυχτερινά μαγαζιά, παράγεται από εργαστήρια στο νότιο τμήμα της χώρας από Μαροκινούς μετανάστες.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ