- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μερσεντές, σπίτια και απεριόριστο κρέας μοιράζει ο Κιμ Γιονγκ-ουν για ένα μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες
Τα δίνουν όλα οι αθλητές της Βόρειας Κορέας για να αλλάξουν την τύχη τους - Μόλις δύο μετάλλια από το 1964 για το καθεστώς
«Τον ουρανό με τ' άστρα» τάζει στους αθλητές της χώρας του ο Κιμ Γιονγκ-ουν για ένα μετάλλιο στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που διεξάγονται στη «μισητή» Νότια Κορέα.
Σύμφωνα με βρετανικά δημοσιεύματα, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας έχει υποσχεθεί διαμερίσματα, πολυτελή αυτοκίνητα Μερσεντές και δουλειές με υψηλούς μισθούς σε όποιον «εθνικό ήρωα» επιστρέψει με το πολυπόθητο μετάλλιο στο στήθος. Οι πιθανότητες βέβαια να συμβεί αυτό για κάποιον από τους 22 αθλητές που απαρτίζουν τη βορειοκορεατική αποστολή είναι ελάχιστες, καθώς από το 1964 η Πιονγκγιάνγκ έχει αποσπάσει μόλις ένα ασημένιο και ένα χάλκινο.
Την αποκάλυψη για τις προθέσεις του Κιμ Γιονγκ-ουν έκανε ένας Βορειοκορεάτης πρώην αθλητής, ο οποίος έχει αυτομολήσει στη Νότια Κορέα και ζει πλέον μόνιμα στη Σεούλ.
Το τίμημα
Ο Βορειοκορεάτης πρώην αθλητής Λι Ζι Γιανγκ, που ζει τώρα στη Νότια Κορέα, αναφέρθηκε και στον τρόπο που επιλέγονται οι μελλοντικοί «Ολυμπιονίκες».
Όπως είπε, η διαλογή ξεκινά στην ηλικία των 4 ετών. Το τίμημα, βέβαια, της διάκρισης είναι τεράστιο: εξαντλητικές προπονήσεις, «ποτάμια» ιδρώτα, απίστευτη πίεση. Παράλληλα, υπάρχει απαγόρευση γάμου μέχρι την ηλικία των 25 ετών.
Αλλάζει η ζωή τους
Ωστόσο, οι αθλητές αυτοί έχουν λύσει το πρόβλημα της σίτισης και ο μισθός τους είναι τριπλάσιος του μέσου εργαζομένου.
«Στους αθλητές στη Βόρεια Κορέα εξασφαλίζουν στέγαση, τροφή, αθλητικές περιβολές, εξοπλισμό και άλλα πράγματα, αλλά οι κορυφαίοι έχουν πρόσβαση σε πολύ καλύτερες εγκαταστάσεις απ’ όσους ζουν εκτός της πρωτεύουσας, ενώ μπορούν να τρώνε όσο κρέας θέλουν. Κι αν η ζωή τους ήταν καλή παλαιότερα, έγινε ακόμη καλύτερη υπό το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ-ουν, αφού φαίνεται να αγαπά αθλήματα όπως το σκι, το μπάσκετ και άλλα. Το status των αθλητών ως εκ τούτου ανέβηκε λόγω της υποστήριξης του Κιμ» εξήγησε σε δηλώσεις του.
«Δεν είναι πολλοί οι Βορειοκορεάτες αθλητές που έχουν κερδίσει μετάλλια σε διεθνείς διοργανώσεις και επειδή αυτό είναι σπάνιο η αμοιβή τους θα είναι σημαντική. Θα τους χρίσουν μέλη του Εργατικού Κόμματος, θα τους αναγορεύσουν “Εθνικούς Ήρωες” και μετά θα τους δώσουν διαμέρισμα στην Πιονκγιάνγκ για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Ενίοτε δε και κάποιο πολυτελές αυτοκίνητο όπως μια Μερσεντές.
» Αν πάρουν μετάλλιο οι ζωές τους θα αλλάξουν εντελώς, αλλά ούτως ή άλλως οι αθλητές θεωρούν το να διαγωνιστούν στο εξωτερικό τιμή και ευκαιρία που δίνεται μια φορά στη ζωή. Οι κορυφαίοι αθλητές δεν επιτρέπεται να παντρευτούν μέχρι κάποια συγκεκριμένη ηλικία, αφού οφείλουν να αφοσιωθούν πλήρως στη χώρα τους.
» Αλλά τουλάχιστον η ζωή ενός αθλητή είναι σταθερή και ασφαλής. Κι όταν αποσύρονται, σχεδόν πάντα γίνονται πρόεδροι αθλητικών σωματείων, προπονητές, ή εργάζονται σε άλλες θέσεις, ενίοτε δε προωθούνται και σε ανώτερα πόστα» πρόσθεσε ο Λι Ζι Γιανγκ.
Με πληροφορίες από Daily Mail, Telegraph
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι σηματοδοτεί η αλλαγή στρατηγικής απέναντι στην Τεχεράνη
Το σκληρό βίντεο από την εκτέλεσή του
Η ανάρτηση που προκάλεσε την αντίδραση
Μέχρι το 2030, ένας στους τέσσερις κατοίκους της αναμένεται να είναι άνω των 65 ετών
Το project εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει περίπου 22.000 θέσεις εργασίας
Kανείς δεν γνωρίζει το ακριβές ποσό
Το ζευγάρι έχει γίνει παγκοσμίως γνωστό για τις παράνομες αναρριχήσεις
Μήνυμα για κυρώσεις σε όσους συμμαχούν με την Τεχεράνη έστειλε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ
To μεσαιωνικό καθεστώς έχει επιβάλει αποκλεισμό από κάθε πτυχή της δημόσιας ζωής
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι το Ιράν είχε βάλει στο στόχαστρο έναν από τους γιους του
Στρατολογούνται μέσω social media και χτυπούν όπου βλέπουν μεγάλο κέρδος
Ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να παρουσιάσει σχέδιο για την ενίσχυση της οικονομικής πίεσης στην Τεχεράνη
Η συζήτηση με αφορμή το Final Fantasy
Τι ισχύει για τα ακουστικά και τις κλήσεις έκτακτης ανάγκης
Προσφέρονται 10 εκατ. δολάρια για τον «βενιαμίν» της οικογένειας Τραμπ
Η λοίμωξη είναι εξαιρετικά σπάνια και σχεδόν πάντα θανατηφόρα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.