Κοσμος

Απαγόρευση σε τυφλά και ακρωτηριασμένα άτομα να ανεβαίνουν στο Έβερεστ

Αμφιλεγόμενοι οι νέοι κανόνες που θεσπίστηκαν από το Νεπάλ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Απαγόρευση σε τυφλούς και ακρωτηριασμένους να ανεβαίνουν στο Έβερεστ

Νέους κανόνες για την ανάβαση στο Έβερεστ έθεσαν οι αρχές του Νεπάλ, απαγορεύοντας σε μεμονωμένους (οι οποίοι πλέον θα πρέπει να συνοδεύονται από οδηγό), τυφλούς ή ακρωτησιασμένους ορειβάτες να επιχειρήσουν το εγχείρημα. Η αυστηροποίηση των κανόνων αποτέλεσε θέμα διαβούλευσης τον τελευταίο μήνα στο Νεπάλ, με τους νέους κανόνες να αποτελούν ήδη στόχο επικρίσεων. Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη χώρα εξέφρασε τις αντιρρήσεις του, όπως κι ένας Αμερικανός στρατιώτης, ο οποίος αφού έχασε τα δυο του πόδια στο Αφγανιστάν, σκόπευε να σκαρφαλώσει στο βουνό.

Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία του Himalayan Database, 29 άτομα με αναπηρία έχουν προσπαθήσει να ανέβουν το Έβερεστ, 15 από αυτούς έφθασαν στην κορυφή και δύο έχασαν τη ζωή τους στο βουνό. Πολλοί εξειδικευμένοι ορειβάτες εκφράζουν ανησυχία για τα χαμηλότερα στάνταρντς ασφαλείας που υπάρχουν, ωστόσο, βετεράνοι ορειβάτες θεωρούν ότι οι νέοι κανονισμοί είναι παράλογοι, καθώς και στο παρελθόν άτομα με προβλήματα υγείας κατάφεραν να αναρριχηθούν. 

Επίσης, οι αρχές του Νεπάλ έθεσαν ανώτατο όριο ηλικίας τα 76 χρόνια για τους ορειβάτες,  μετά και το θάνατο ενός 85χρονου αναρριχητή το Μάιο, ενώ διατηρείται η απαγόρευση για όσους δεν έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους. Όπως και να έχει, και σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται ο βρετανικός Guardian, από το 1953 μέχρι σήμερα έχουν πεθάνει 288 από τους 8.306 ορειβάτες που έχουν προσπαθήσει να ανέβουν στο βουνό και δεν είχαν αναπηρίες. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ