- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Εσπευσμένα στη Σαουδική Αραβία ο Μακρόν
Η ένταση με το Ιράν και η έκρυθμη κατάσταση στην Υεμένη τον ώθησαν να μπει στο πρώτο αεροπλάνο με προορισμό την πρωτεύουσα Ριάντ
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν μετέβη το βράδυ της Πέμπτης στο Ριάντ, για μια επίσκεψη η οποία είχε ως βασικό στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το Ιράν.
Ο Μακρόν γνωστοποίησε ότι θα παρέμενε στην αραβική χώρα για δύο ώρες και θα είχε συνάντηση με τον πρίγκιπα και διάδοχο του θρόνου στον οίκο Σαούντ, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Προηγήθηκε επίσημη επίσκεψη 24 ωρών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Οι Σαλμάν και Μακρόν «συζήτησαν για τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και για τις προσπάθειές τους (να προωθήσουν) την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου ενός συντονισμού για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας» μετέδωσε το σαουδαραβικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA μετά τη συνάντηση.
Η γαλλική πλευρά δεν έχει προβεί σε κάποιο σχόλιο για το περιεχόμενο του τετ α τετ.
Λίβανος και Υεμένη
«Είναι σημαντικό να μιλάμε με όλους» είχε υπογραμμίσει το πρωί της Πέμπτης ο Γάλλος πρόεδρος, πριν προσθέσει πως «η Γαλλία έχει αναλάβει τον ρόλο να οικοδομεί την ειρήνη».
Ο Εμάνουελ Μακρόν είχε προσθέσει επίσης ότι θα μιλήσει με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα για το Ιράν, την Υεμένη και τον Λίβανο, στον οποίο ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ξαφνικά την παραίτησή του. Το ταξίδι του Μακρόν στη Σαουδική Αραβία πραγματοποιείται στον απόηχο της κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Ριάντ - Τεχεράνης και την εξουδετέρωση πυραύλου από τον σαουδαραβικό στρατό που εκτοξεύτηκε από το έδαφος της Υεμένης. Το Ριάντ κατηγορεί την Τεχεράνη ότι προμήθευσε τον πύραυλο αυτό σε ομάδες ανταρτών που μάχονται εκεί εναντίον της κεντρικής κυβέρνησης, κάτι το οποίο το Ιράν έχει αρνηθεί κατηγορηματικά.
Ειδικότερα, για την Υεμένη «ο Γάλλος πρόεδρος καταδίκασε την πυραυλική επίθεση εναντίον του Ριάντ από τους (Σιίτες αντάρτες) Χούθι (σ.σ. που θεωρείται πως υποστηρίζονται από το Ιράν) και υπογράμμισε την αλληλεγγύη της Γαλλίας προς το σουνιτικό βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας», σύμφωνα με το πρακτορείο SPA.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι τιμές του πετρελαίου έχουν εκτοξευθεί μετά την έναρξη του πολέμου στις 28 Φεβρουαρίου
Ψέκασε με άγνωστη ουσία τρεις αστυνομικούς στο Τόκιο
Η Joby Aviation στοχεύει πλέον στο δεύτερο μισό του 2026 για την έναρξη εμπορικών πτήσεων
«Έχει χαθεί η επαφή με 11 πλοία», δηλώνουν οι ακτιβιστές
Η ιστορική μνήμη των συμβόλων ενός κόσμου που – κάπου – υπάρχει ακόμα
«Οι βασικοί θεσμοί δεν λειτουργούν», λέει ο Ντρόζντιακ για την Αμερική του Τραμπ
Eίχε κλείσει το 2024 έπειτα από περισσότερες από 23.000 καταγγελίες για εγκληματικές δραστηριότητες
Η Ελλάδα απάντησε στον ΟΗΕ ότι ο όρος «Τουρκικά Στενά» δεν υφίσταται βάσει των διεθνών συνθηκών
Συζήτηση 90 λεπτών με εστίαση σε εκεχειρία στην Ουκρανία, Μέση Ανατολή και ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα
Εκρηκτική κατάθεση για το OpenAI
Ο Μουχούζι Καϊνερουγκάμπα δηλώνει 14% Έλληνας και ανακοίνωσε επίσκεψη στην Ελλάδα
Δεν ήταν, πάντως, η πρώτη φορά που βρέθηκε στο επίκεντρο για αντίστοιχο «ολίσθημα»
Τι υποστηρίζουν οι εισαγγελείς ότι σημαίνει η ανάρτηση «86-47» που σχημάτισε με κοχύλια
Το Πεντάγωνο και το Πολεμικό Ναυτικό απορρίπτουν τις καταγγελίες
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι τα χρήματα δόθηκαν για την προσωπική του ασφάλεια
Έχει δεμένα πάνω του όπλα, μαχαίρια και πυρομαχικά
Εξαρθρώθηκε διεθνές κύκλωμα με call centers στα Τίρανα - Συλλήψεις και κατασχέσεις
Ο Σουλτάν Κοσέν μιλά για τους καθημερινούς πόνους και το όνειρό του να περπατήσει ξανά ελεύθερα
Mε αφορμή το περιστατικό στο δείπνο του Λευκού Οίκου
Η φάλαινα εξόκειλε στα παράλια της Γερμανίας - Η υγεία του θηλαστικού επιδεινώθηκε καθώς προσάραζε επανειλημμένα σε ρηχά νερά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.