- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Στο χάος βυθίστηκε η Καταλονία
850 τραυματίες σε συγκρούσεις, με φόντο το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία
Εικόνες χάους στην Καταλονία, με σκηνές βίας και συγκρούσεων να εκτυλίσσονται στη διάρκεια του Σαββάτου, με φόντο το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, το οποίο η ισπανική δικαιοσύνη είχε απαγορεύσει ως παράνομο και η κεντρική κυβέρνηση είχε δηλώσει ότι σκόπευε να αποτρέψει με κάθε τρόπο. Μέχρι αργά το βράδυ στις συγκρούσεις είχαν τραυματιστεί περισσότεροι από 850 άνθρωποι, ενώ η αστυνομία στη Βαρκελώνη χρησιμοποίησε και πλαστικές σφαίρες.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας, δύο εκ των τραυματιών είναι σοβαρά, ο ένας υπέστη έμφραγμα και ο άλλος χτυπήθηκε από πλαστική σφαίρα στο μάτι. Τραυματίες είναι και τουλάχιστον 9 αστυνομικοί, καθώς και 3 πολιτοφύλακες.
Οι κάλπες του δημοψηφίσματος, σε όσα από τα εκλογικά κέντρα δεν «σφράγισε» η αστυνομία, επρόκειτο να κλείσουν στις 9 ώρα Ελλάδος, με τον εκπρόσωπο της περιφερειακής κυβέρνησης, Ζόρντι Τουρούλ, να αναφέρει πως παρότι η ψηφοφορία δεν θα παραταθεί, όσοι βρίσκονταν στις ουρές για να ψηφίσουν θα έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν. Πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει πότε θα οριστικοποιηθεί η καταμέτρηση των ψήφων.
Την παραίτηση του πρωθυπουργού, Μαριάνο Ραχόι, ζήτησε η δήμαρχος της Βαρκελώνης, Άντα Κολάου, για αδικαιολόγητη χρήση βίας από την αστυνομία, που δημιουργεί μία απαίσια εικόνα για την Ισπανία, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζεμόντ.
Από την άλλη πλευρά, ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών, Χουάν Ιγνάθιο Θόιδο, ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Καταλονίας είναι «ο μοναδικός υπεύθυνος για ό,τι συνέβη, αλλά και ό,τι ενδέχεται να συμβεί».
Παράλληλα, ο ηγέτης του Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, ανέφερε ότι «αν η Ισπανία διαλυθεί από κάτι, αυτό θα είναι επειδή το Λαϊκό Κόμμα κι αυτοί που το υποστηρίζουν στο Κογκρέσο συνεχίζουν να καταστρέφουν την δημοκρατία».
«Το ισπανικό κράτος έχει εκτεθεί πολύ και στο τέλος θα λογοδοτήσει στα διεθνή δικαστήρια», δήλωσε ο Ζόρντι Τουρούλ.
Αντιδράσεις από την Ευρώπη
Η Βρετανία ανησυχεί για τη βία που σημειώθηκε στη διάρκεια του απαγορευμένου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας από την Ισπανία, όμως θεωρεί πως η ψηφοφορία ήταν αντισυνταγματική, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον. Την παρέμβαση του Λονδίνου ώστε να υπάρξει διάλογος και να τερματιστεί η βία ζήτησε ο αρχηγός των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν.
«Η βία δεν μπορεί ποτέ να είναι η απάντηση, καταδικάζουμε όλες τις μορφές βίας και επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για πολιτικό διάλογο», έγραψε στο Twitter ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ.
Να υπάρξει διάλογος ζήτησε και ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών της Γερμανίας, Μάρτιν Σουλτς.
Η Ελλάδα
Ανακοίνωση για τα γεγονότα στην Καταλονία εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας: «Η καταστολή και η βία απέναντι σε πολίτες είναι μια καταδικαστέα και αυταρχική επιλογή που μόνο λάδι στη φωτιά ρίχνει, παρά λύνει προβλήματα. Μόνος δρόμος είναι ο δημοκρατικός διάλογος, αυτή είναι η μόνη επιλογή στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών αξιών».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυτός ο σεισμός συμβαίνει μία φορά κάθε εκατό χρόνια
Ο πράκτορας διέπραξε «τα πιο σοβαρά εγκλήματα που μπορεί να φανταστεί κανείς»
Σκληρές επικρίσεις του Αμερικανού προέδρου - Καλεί τον Ζελένσκι να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία
Πώς θα επαληθεύουν την ηλικία των χρηστών και τα «παραθυράκια»
Από που διέρρευσε η φωτογραφία
Οι πραγματικές απειλές βρίσκονται εκτός ευρωπαϊκού χώρου
Η Unicef προειδοποιεί ότι ο αριθμός των νοσηλειών παραμένει σοκαριστικά υψηλός μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
Μια παράδοση όπου κανείς δεν εξηγεί τι έγινε, γιατί έγινε, και ποια ήταν η ευθύνη του
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος των ΗΠΑ προσβάλει μέλη του Τύπου
Στην εξοχική κατοικία του ποντίφικα, ο Ουκρανός πρόεδρος
Η Unesco αναγνωρίζει την ιταλική κουζίνα ως «άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας»
Χρηματοδότηση της Ουκρανίας και Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο στην ατζέντα
«Το νιώθω σαν φίλο» υποστηρίζουν
Απόφαση σταθμός Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου
Για «υβριδική επίθεση» κάνει λόγο η φον ντερ Λάιεν
«Οι γιατροί δεν μας λένε αν θα τα καταφέρει» λέει ο αδελφός της
Αναμένονται ισχυροί μετασεισμοί τις επόμενες μέρες
Τι απαντά η πλευρά Μπλερ στο δημοσίευμα
«Δεν θέλουμε η Ευρώπη να αλλάξει», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Οι ακτιβίστριες είχαν διαδηλώσει έξω από το θέατρο του ηθοποιού Αρί Αμπιτάν, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για βιασμό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.