Κοσμος

Στα λευκά Μαδρίτη και Βαρκελώνη: «Η Ισπανία είναι ανώτερη των ηγετών της» (εικόνες, video)

Χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους υπέρ του διαλόγου και της ενότητας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
375609-775298.jpg
Pablo Blazquez Dominguez/Getty-Ideal Images

«Η Ισπανία είναι ανώτερη των ηγετών της», «Ας μιλήσουμε», λένε τα συνθήματα των χιλιάδων διαδηλωτών στη Μαδρίτη, αλλά και την Βαρκελώνη που βγήκαν στους δρόμους για να διεκδικήσουν την ενότητα της χώρας και όχι τον εθνικό διχασμό.

Την ίδια ώρα η Καταλονία προετοιμάζεται ν’ ανακηρύξει την ανεξαρτησία της το αργότερο την Τρίτη στις 10 Οκτωβρίου.

Στα λευκά Μαδρίτη και Βαρκελώνη

Αρκετοί από τους συγκεντρωμένους ήταν ντυμένοι στα λευκά, ζητώντας την διεξαγωγή συνομιλιών προκειμένου να εκτονωθεί η χειρότερη πολιτική κρίση, για δεκαετίες, με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η Ισπανία.

Οι αρχές της Καταλονίας γνωστοποίησαν ότι η πλειοψηφία όσων συμμετείχαν στο απαγορευμένο από την Μαδρίτη δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή, ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας.

Επιχειρήσεις συνεχίζουν να δηλώνουν ότι προτίθενται να αποχωρήσουν από την περιοχή της Καταλονίας σε περίπτωση που συνεχιστεί η πολιτική αστάθεια. Ο Όμιλος Caixa, ο οποίος ελέγχει μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ισπανίας, ανακοίνωσε ότι θα μεταφέρει την έδρα του από την Καταλονία για όσο χρονικό διάστημα θα διαρκέσει η κρίση.  

Στα λευκά Μαδρίτη και Βαρκελώνη

Η Καταλονία, αλλά και ολόκληρη η Ισπανία, αναμένει με αγωνία την ομιλία του προέδρου της τοπικής καταλανικής ηγεσίας, Κάρλες Πουτζδεμόν, κατά την οποία δεν αποκλείεται να κηρύξει την ανεξαρτησία της περιοχής. Στο δημοψήφισμα προσήλθαν 2,3 εκατομμύρια Καταλανοί. Το 90% των ψηφισάντων τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτησίας. Τουλάχιστον 900 άνθρωποι χτυπήθηκαν και τραυματίσθηκαν στη Βαρκελώνη και άλλου την ημέρα του δημοψηφίσματος από δυνάμεις της αστυνομίας που με εντολή της κεντρικής ηγεσίας κλήθηκαν να εμποδίσουν την «αντισυνταγματική» προσφυγή στην κάλπη. 

Το BBC ρωτά τους Καταλανούς γιατί κάποιοι είναι με το «Ναι» και άλλοι με το  «Όχι». 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ