- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Τέξας - Έκρηξη σε χημικό εργοστάσιο στο Χιούστον (video)
Η ιδιοκτήτρια εταιρεία είχε προειδοποιήσει
Μαρτυρίες για μεγάλη έκρηξη και καπνό που απλώνεται στον ορίζοντα του Χιούστον έρχονται από τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, πρόκειται για έκρηξη που σημειώθηκε στο εργοστάσιο χημικών Arkema, ενώ η αντίδραση των Αρχών ήταν άμεση.
Η ιδιοκτήτρια εταιρεία είχε ήδη προειδοποιήσει θεωρώντας την έκρηξη αναπόφευκτη, καθώς δεν υπήρχε, λόγω της τροπικής καταιγίδας, παροχή ρεύματος.
Τι είχε ανακοινώσει η εταιρεία
«Δεν υπάρχει τρόπος να αποφευχθεί μια πυρκαγιά ή έκρηξη τις επόμενες ημέρες στο εργοστάσιο χημικών της Arkema. Τα χημικά που είναι αποθηκευμένα στο εργοστάσιό στο Κρόσμπι του Τέξας θα πάρουν φωτιά ή θα εκραγούν τις επόμενες ημέρες, καθώς, εξαιτίας των πλημμύρων που έχει προκαλέσει η τροπική καταιγίδα Χάρβεϊ, έχει κοπεί η ηλεκτροδότηση και δεν ψύχονται», είχε ανακοινώσει.
«Αυτή τη στιγμή υπάρχει 1,80 μέτρο νερό μέσα στο εργοστάσιο. Έχουμε χάσει την έκτακτη ηλεκτροδότηση και δύο πηγές επιπλέον ηλεκτροδότησης. Κατά συνέπεια δεν διαθέτουμε τα απαραίτητα μέσα για την ψύξη των υλικών που βρίσκονται στο εργοστάσιο, τα οποία τώρα μπορεί να εκραγούν και να προκαλέσουν σοβαρή πυρκαγιά», δήλωσε μόλις λίγες ώρες πριν την έκρηξη, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής θυγατρικής εταιρείας του ομίλου Arkema Ρίτσαρντ Ρόου.
Ο Ρόου τόνισε ότι «δεν υπάρχει τρόπος να αποφευχθεί κάτι τέτοιο εξαιτίας του όγκου νερού που έχει πλημμυρίσει το εργοστάσιο».
«Η φωτιά θα μοιάζει μάλλον με μια μεγάλη φωτιά από βενζίνη», εξήγησε ενώ πρόσθεσε ότι «ο μαύρος καπνός που θα εκλυθεί θα προκαλέσει ερεθισμό στα μάτια, το δέρμα και τους πνεύμονες».
Η εταιρεία απομάκρυνε τους εναπομείναντες εργαζόμενους την Τρίτη, ενώ η κομητεία Χάρις ζήτησε την απομάκρυνση των κατοίκων σε μια ακτίνα 2,4 χιλιομέτρων γύρω από το εργοστάσιο που παράγει οργανικά υπεροξείδια.
Παρά τους κινδύνους η Arkema είχε αποφασίσει να μη μετακινήσει τα χημικά πριν την άφιξη του Χάρβεϊ, αλλά αντίθετα επέλεξε να προετοιμαστεί για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Ο Ρόου δεν θέλησε να αποκαλύψει τον όγκο των χημικών που βρίσκονται στο εργοστάσιο, ούτε να προβλέψει το εύρος των ζημιών που ενδέχεται να υποστεί από μια πυρκαγιά.
Ωστόσο τόνισε ότι κάτι τέτοιο δεν θα προκαλούσε «μακροπρόθεσμα πρόβλημα ούτε θα είχε επιπτώσεις».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Unesco αναγνωρίζει την ιταλική κουζίνα ως «άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας»
Χρηματοδότηση της Ουκρανίας και Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο στην ατζέντα
«Το νιώθω σαν φίλο» υποστηρίζουν
Απόφαση σταθμός Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου
Για «υβριδική επίθεση» κάνει λόγο η φον ντερ Λάιεν
«Οι γιατροί δεν μας λένε αν θα τα καταφέρει» λέει ο αδελφός της
Αναμένονται ισχυροί μετασεισμοί τις επόμενες μέρες
Τι απαντά η πλευρά Μπλερ στο δημοσίευμα
«Δεν θέλουμε η Ευρώπη να αλλάξει», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Οι ακτιβίστριες είχαν διαδηλώσει έξω από το θέατρο του ηθοποιού Αρί Αμπιτάν, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για βιασμό
Η αστάθεια και οι εξωτερικές παρεμβάσεις παραμένουν σοβαρά - και άλυτα - προβλήματα
Το πλοίο φαίνεται πως ήταν κωπήλατο
Η υπόθεση αφορούσε τη Σάντι Πέγκι, νοσηλεύτρια στη Σκωτία
Η εταιρία του γαμπρού του Ντόναλντ Τραμπ συμμετέχει στην προσφορά 108 δισ. δολαρίων
Θα συναντηθούν με στόχο να συζητήσουν την επόμενη φάση του σχεδίου για τη Γάζα
Για τα κινηματογραφικά και streaming assets του
Η απόφαση ελήφθη έπειτα από παράπονα
Πιέζουν οι ΗΠΑ, κρίσιμη συνάντηση με Ευρωπαίους ηγέτες στο Λονδίνο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.